Gubitak glasa-laringitis praćen prehladom obično prolazi posle nekoliko dana ako ne naprežete glas, uz pomoć inhalatora, i malo kockica šečera da umire natečene glasne žice. Ali, ako gubitak glasa i promuklost potraje duže od dve nedelje, sa ili bez prethodne prehlade, idite kod specijaliste za grlo na pregled.

Mnogi slučajcvi hroničnog lošeg funkcionisanja glasnih žica i gubitka glasa su posledica pogrešnog načina govora. Ali, neki su izazvani polipima ili tumorima.Alkohol i duvan, naročito u većim količinama i kombinovano, mogu da iritiraju glasne žice, upale ih i izazovu hronični laringitis.

Stalna promuklost, ne ona zbog prehlade, već ona koja traje nedeljama i mesecima, može biti različitog porekla, opasna i bezopasna, ali se svaka od mogućnosti mora ozbiljno uzeti u obzir. Ako se kvalitet vašeg glasa trajno promenio, obratite se ne samo vašem lekaru već i laringologu koji će direktno pregledati vaš govorni aparat, glasne žice. Mada ispitivanje traje samo nekoliko trenutaka, uvek se čini da traje čitavu večnost. Ako rezultat nije zadovoljavajući, odnosno ako lekar ne može dobro da vidi unutrašnjost, spustiće vam kroz nos jednu tanku cevčicu, prečnika špagete, skroz dole do glasnih žica. To nije ništa strašno, verujte mi! Ona može da ostane unutra onoliko koliko je potrebno -pet, deset minuta -dok lekar ne proceni funkciju žica i snimi ih, i to da načini i video snimak, ako treba, tako da možete videti kako izgledaju i kako rade. Pored opisanih slučajeva, ima i drugih uzroka promuklosti.
Jer, glasne žice uopše nisu žice. One su pre poput zavesa koje se otvaraju i zatvaraju do različitog stepena, da bi stvorile različite tonove. Ove zavese moraju se široko otvarati i čvrsto zatvoriti da bi glas normaino zvučao. Zbog toga moraju biti bez ikakvog fizičkog oštećenja, a takodje i nervi i mišići koji ih pokreću. Pre svega, jedan vrlo dugačak nerv, vagus, koji iz dna mozga kroz grlo vodi do grudi. Jedna od njegovih grana opslužuje glasne žice.
Sve što napadne taj nerv ili njegove granice izazvaće promuklost.To može biti čak i aneurizam aorte, ali mogu biti i okolne limfne žlezde uvećane infekcijom ili rakom. Same žice mogu se oštetiti isparenjima, pogotovo industrijskim, zatim alkoholom i, naravno, pušenjem.
Hroničnu promuklost i postepeni gubitak glasa mogu izazvati i opšta slabost zbog nekih drugih bolesti i mišićni poremećaji recimo, myasthenia gravis. Kao i povraćaj hrane iz jednjaka. Nikad nemojte sami da postavljate dijagnozu (niti da dozvolite prijateljima i rodbini da to učine) “hronični laringitis”, dok niste proverili sve mogućnosti. Samo ako su testovi negativni, možete biti sigurni da je gubitak glasa uzrokovan “hroničnim laringitisom”. U tom slučaju pomoći će glasovne vežbe.

Simptom: Hronična promuklost i gubitak glasa Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)

1. Pogrešan izgovor glasova, vikanje (Umerenost).
Zadebljanje (Nodula), polip ili rak dasne žice (Odstranite ga).
2. Pritisak na nerv koji opslužuje glasne žice, usled aneurizma aorote ili tumora (Operacija).
3. Toksične pare (Izbegavajte ih).
4. Hronični alkoholizam (Umerenost).
5. Opšta slabost organizma (Lečite osnovnu bolest).
6. Myasthenia gravis (Lekovi).
7. Povraćaj hrane u jednjak (Mali obroci, antacidi; podignite uzglavlje na krevetu).
>>>>>> LEK PROTIV PROMUKLOSTI

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *