Virusna infekcija može izazvati gubitak čula mirisa i ukusa i kod mladjih osoba ali privremeno, dok se kod starih slabljenje ili gubitak čula može smatrati normalnom pojavom.

Da li biste leteli u avionu iznad 10000 metara visine, kojim upravlja osamdesetogodišnji pilot? Ja ne bih! Da li biste se podvrgli delikatnoj operaciji ako iskusni hirurg ima osamdeset pet godina? Ja ne bih! Jer, ma koliko znali, što smo stariji sve lošije vidimo, čujemo i slabi nam koordinacija pokreta.

Zato stare osobe ne mogu biti ni piloti ni hirurzi. Ali, preokupirani čulom vida, sluha i koordinacijom, zaboravljamo da pratimo šta se zbiva s našim čulom ukusa i mirisa. Zato smo iznenadjeni kada se neko pored vas požali na miris kojeg nismo svesni, ili godinama ne shvatamo da hrana nije dovoljno ukusna ali ne greškom onog ko je spravlja!
Smanjena oštrina čula, koja dolazi s godinama, posledica je oštećenja negde u nervnom sistemu i obično se javlja postupno. Većinom, bez očiglednog ili neposrednog uzroka, izuzev kalendarskog ne leči se. Ali, ako vam se to desi dok ste mladi, ili se simptomi odjednom ispolje, možete ih povezati sa nedavnom teškom prehladom ili sličnom virusnom infekcijom, pri čemu se stanje polako popravlja kroz nekoliko nedelja ili meseci.

Takodje, proverite da nemate polipe u nosu. Skloni ste im ako imate alergiju. A oni, opet, napadaju čulo mirisa. Baš kao i sprejovi za pročišćavanje (dekongestiju) disajnih puteva a koji uništavaju vaše čulo mirisa.
Dešava se da tumor na mozgu izazove gubitak čula mirisa i/ili ukusa. Dakle, ako ste primetili da su vam ova čula trenutno ili trajno oštećena javite se lekaru -čak i kad mislite da je to zbog starosti.
Možda grešite.
Mada vas najviše brine što ne možete da osetite miris ruža koje ste odgajili u vrtu ili što je vaš omiljeni “čili” izgubio ljutinu, ima i drugih razloga za zabrinutost, zdravstevnih i bezbednosnih. Recimo, možda nećete biti u stanju da otkrijete miris vatre u kući. A to može biti fatalno ako živite sami. Zato obezbedite dovoljno detektora mirisa.

Jer, podjednako rizično, može biti neosetljivost na miris plina. Zato se obezbedite plinskim alarmima. Gubitak ukusa može da utiče na ishranu. Sećam se starije dame koja je imala srčanu manu. Izgubila je čulo ukusa i, da bi joj hrana bila ukusna, dodavala je isuviše soli. Povećana koncentracija soli koja nije prijala ionako oslabljenoj cirkulaciji dovela je do vode u plućima.

Simptom: gubitak ili slabljenje čula ukusa ili mirisa Šta sve maže da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Prirodni proces starenja
2. Skorašnja virusna inrekcija gornjih disanjih puteva (Neki lekari prepisuju cink. Simptomi se često sami povlače. 3. Nazalni polipi Operacija
4. Nosni pročišćivači (Izbegavajte stalnu upotrebu).
5. Tumor na mozgu (Operacija, zračenje, hemoterapija).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *