Gubitak apetita mogu izazvati razni lekovi i bolesti a u današnje vreme je uzrok češće stres i loše opšte emocionalno stanje.

Svaka bolest od bezazlene prehlade do smrtonosnih bole-sti poput SIDE ili raka -može da ugrozi inače zdravi apetit. Pored bolesti, i lekovi propisani terapijom te bolesti mogu izazvati gubitak apetita. Evo nekih često koriščenih lekova koji potiskuju želju za hranom. Kao kardiolog zapazio sam da takvo dejstvo ima digitalitis, vrlo značajan za lečenje poremećaja srčanog ritma i slabosti srčanog mišiča. Posle dužeg uzimanja ovih medikamenata, makar onoliko koliko vam je lekar propisao, mogu se postepeno u krvotoku nakupiti do te mere da postaju toksični, naročito kod starijih ljudi. Tada se javlja potpuni gubitak apetita. Godinama sam viđao mnoge pacijente koji su “neobjašnjivo” gubili na težini i bili ubedeni da imaju rak. A u stvari je jutarnja tableta digitalisa ubijala njihov – apetit. Evo još nekih lekova koji mogu da izazovu gubitak apetita:

• Bezmalo svaki antibiotik.
• “Hladni” koji sadrže phenylpropanolamine (PPA). Ako uzmete neko sredstvo za dekongresiju koje sadrže PPA, recimo da sprečite navalu krvi iz nosa, nećete moči ni da pogledate sledeči obrok. Zato farmaceutske firme sada prodaju PPA i kao sredstvo za smanjenje apetita.
• Codeine, morphine, Demerol, zapravo svako sredstvo protiv bolova, čak i aspirin može pored neprijatnog bola da otkloni i apetit.
Naravoučenije?
Ako koristite bilo koji lek, bilo prepisan iz slobodne prodaje a ne osečate želju za hranom kao ranije, posumnjajte kako na lek tako i na bolest radi koje ga uzimate.

Emocionalna potištenost čini da gubite interes za hranu -isuviše ste “nervozni” da bi jeli, ili ste toliko tužni da nekad potpuno zaboravite na ručak ili večeru. Usamljenost, dosada, napetost, anksioznost, anorexia nervoza odvratiče vas i od najukusnije hrane. Ako ne uočite povezanost između vašeg emotivnog stanja i gubitka apetita izložičete se nepotrebnim i skupim ispitivanjima uzroka mršavljenja koji ne postoji.

Drugi ključni uzrok za gubitak apetita u vreme obroka je više prividan nego stvaran. Mnoge punije osobe su me ubeđivale da dobijaju na težini iako nemaju veliku želju da jedu.
Čak su mi dovodili svedoke u ordinaciju da “potvrde” koliko malo njihov poznanik konzumira hrane. A objašnjenje je prosto: sendvič za “užinu” u 11 ujutru i velika porcija čipsa sa ljutim sosom u 4 popodne ubijaju apetit u vreme glavnih obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *