groznica na usnama

Terapiju groznice na usnama treba započeti čim se osete zatezanje, svrab i peckanje na usni. U apotekama se mogu pronaći masti, kreme i flasteri koji se postavljaju direktno na obolelo mesto…
groznica na usnama
Lečenje upornih infekcija herpesom (groznica na usnama) sprovodi se lokalnim antivirusnim sredstvom (na bazi aciklovira). U slučaju da se bolest javi u težem obliku, a da je pritom znatno oslabljen imunitet, preporučuje se primena tableta na bazi aciklovira.

Kada se pojave groznice,plikovi, trebalo bi naneti preparat za isušivanje, dok se u fazi formiranja kraste stavljaju antibiotske masti da bi se ubrzalo zarastanje i predupredila bakterijska infekcija. Mesto na kom se groznica pojavila neophodno je održavati suvim jer vlaga usporava zaceljenje.

Čim osetite bol i peckanje na mestu gde će izbiti groznica, povećajte unos namirnica koje su bogate lizinom, aminokiselinom koja zaustavlja rast herpesa (ima je u mleku, soji, goveđem i svinjskom mesu), a izbegavajte hranu bogatu argininom (čokoladu, kikiriki, lešnike…), aminokiselinom koja pospešuju razvoj groznice na usnama.

Ukoliko se groznica na usni javlja često, naučite da prepoznate “okidače” koji aktiviraju virus i delujte preventivno da se bolest ne bi vraćala.
Budući da groznica nastaje usled slabljenja imuniteta najbolja prevencija jeste jačanje organizma.
U toku menstruacije, putovanja i pojačanog sunčevog zračenja, ukoliko ste izloženi stresu, oporavljate se od gripa, prehlade ili nekog težeg oboljenja, povedite računa o ishrani. Jelovnik obogatite sirovim voćem i povrćem, ribom, integralnim žitaricama, mahunarkama, jogurtom sa manjim procentom mlečne masti. Preporučuju se i suplementi vitamina C i B kompleksa, kao i napici i preparati za jačanje imuniteta na bazi glicirizinske kiseline.

Aktiviranje virusa mogu izazvati preteran izlaganje suncu poznato je da UV zraci deluju stimulativno na nervni sistem, stres, premorenost ili dugotrajno uzimanje kortikosteroida, pa sve nabrojano treba izbegavati.

Kad se pojavi groznica na usnama
Ruž, balzam za usne, pribor za jelo, salvete i maramice nemojte deliti s drugima jer mogu biti izvor infekcije.

Izbegavajte poljupce i dodire sa osobama koje imaju mehuriće na usni (infekcija se može preneti do momenta kada se jave krastice).

Suviše topla ili hladna jela pojačaće bol u predelu ranice i usporiti njeno zarastanje.

Nemojte koristiti “kućne lekove za groznicu na usnama” poput paste za zube, maslinovog ulja i belog luka. Neće vam doneti olakšanje, a mogu uzrokovati i nastanak sekundarnih infekcija.

Ne dodirujte plikove jer na ovaj način rizikujete da se infekcija proširi na druge delove tela, naročito na oči. Posle nanošenja antivirusne masti, odmah operite ruke. Ako osetite peckanje i bol u oku ili primetite mehuriće u njegovoj blizini, obavezno potražite pomoć lekara.

Mehuriće ne treba stiskati, niti grebati noktima.

Izbegavati dodir sa bebama i osobama koje su sklone ekcemima, jer su oni najpodložniji infekciji.
Da biste zaustavili širenje groznice na usni i na vreme sprečili neprijatnosti koje izaziva ova virusna infekcija, ne smete da gubite vreme. Potrebno je da reagujete brzo, čim se pojave prvi simptomi.
A kako da ih prepoznate?
Rani znaci groznice jesu blago trnjenje, osećaj zatezanja i napetosti, svrab i povećana osetljivos kože u predelu usana. Dan-dva nakon toga pojavljuju se mehurići ispunjeni bistrom tečnošću, koj uzrokuju svrab, peckanje i bol prilikom govora, smejanja i uzimanja hrane. Tečnost koja se nalazi u njima postepeno postaje mutna, a posle nedelju dana plikovi pucaju i na tom mestu stvaraju se groznice koje ubrzo spontano otpadaju ne ostavljajući nikakve ožiljke

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *