Groznica i temperatura prirodno lečenjeGroznica-Normalna temperatura, merena ujutru, kreće se od 36,5 do 37°S, a povišena od 37 do 37,5°S. Smatra se da nije opasna ako nije viša od 39,4°S.

Kod povišene temperature treba uzimati više tečnosti da bi se sprečila dehidracija. Uzimati 4-5 čaša soka dnevno, kao i tople čajeve. Ukoliko bolesnik ima apetit treba da uzima mešane povrtne supe i sveže voće.

Dobro je kvašenje grudi, leđa, vrata i grla hladnom vodom, s tim što kožu ne treba brisati, kako bi voda rashladila telo. Ukoliko se na ovaj način temperatura ne normalizuje treba se obratiti lekaru.

Receptura za prirodno lečenje
-Razblaženi sok od 1 limuna zaslađen medom piti u toku dana, a koristan je i sveže isceđeni sok krastavca.
-Voda od ječma sa limunovim sokom i medom: staviti 50 g dobro opranog ječma u 2 litra vode, kuvati dok ne uvri na polovinu zapremine, procediti, dodati med i limunov sok i piti po želji.
-Sitno iseckana ili izmrvljena 4 češnja belog luka pomešati sa kašikom meda i 2 kašike sveže isceđenog soka limuna i uzimati natašte, nekoliko dana. Sličan efekat se postiže i mešavinom belog luka sa mlekom ili jogurtom.
-Supa od masnijeg pilećeg mesa ima lekovito svojstvo kod grozničavih stanja, još iz davnina poznato. Još je bolje ako se u nju stavi malo kineskog ginsenga u prahu.

Kod peludne groznice treba obezbediti dovoljno vitamina A, a koristan je i čaj od omana, koji se pije po pola vinske čaše na svaka 2 sata: 30 g omana popariti sa pola litra ključale vode. Takođe je korisna i inhalacija nad veoma toplim čajem od omana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *