grip influenca

grip influencaGrip (influenca)
Virusna bolest koja se često javlja u epidemijama a simptomi su visoka temperatura (39-40°S), glavobolja, jeza, “izlomljenost”. Kijavica sa suženjem očiju, zapaljenjem ždrela, sa smetnjama kod gutanja i zapaljenje grla, prateće su pojave gripa.
Ležanje je preporučljivo i neophodno, da ne bi došlo do komplikacija. Uzimati čajeve i mirovati.
Prva dvatri dana uzimati laganu hranu sa što više tečnosti i vitamina C, uz obilje salata i svežeg voća, naročito vitaminskog — (pomorandže, mandarine, grejpfrut), sokova i čajeva.

Receptura za lečenje gripa
-Beli luk, iako ima neprijatan miris, pomaže kao zaštita, a i za lečenje gripa više nego ikoji prirodni lek.
-Isečeni crni luk stavljen pored jastuka bolesnika, ne samo da pomaže bolesniku, već i štiti ukućane od infekcije.
-Citrus voće (pomorandža, grejpfrut, mandarina) treba jesti koliko bo-lesnik može. Ovo voće zbog bogatstva vitaminom C koristi i kao zaštita od infekcija. Bolesnicima od gripa preporučuje se da na svaki sat uzimaju med i sveže isceđeni limunov sok.
-Toplo mleko, u koje je umućen cimet u prahu, lekovito je piće.
-Grgoljenje sa toplom slanom vodom treba često ponavljati.
Čaj od zove je dobar diuretik te podstiče znojenje i izbacivanje otrova iz organizma: 30 g osušenog cveta preliti sa 6 dl ključale vode, ostaviti 10 minuta, procediti i piti po šolju toplog čaja tri puta dnevno. Čaj mora biti skuvan istog dana, nikako od juče.
-Hajdučka trava je klasičan i oproban lek za grip, prehladu i kašalj. Jača znojenje,snižava krvni pritisak i deluje kao diuretik. Uzimati tri puta dnevno po šolju čaja (kašika-dve sušene trave na 2 dl ključale vode).
-Čaj za sve slučajeve gripa: mešavinu od po 12 g cveta zove, nane i nevena preliti sa 7 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti, zasladiti medom i piti po želji.

-Kod prve pojave gripa 3 g kamilice preliti sa 2 dl ključale vode, držati 8 minuta poklopljeno, procediti i piti 3 šoljice dnevno.

-Cimet je veoma koristan bilo da se koristi za dodavanje 5-6 kapi ulja u toplu vodu za kupanje, bilo da se njime trljaju grudi i predeo sinusa, 4 puta dnevno. Inhalacija je takođe korisna: u sud sa toplom vodom staviti 2 kapi cimetovog ulja i inhalirati nad njim nekoliko minuta. Inhalaciju ponoviti 2-3 puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *