grcevi u nogama

Kućni prirodni lekovi i zdrava ishrana najbolja su prevencija za bolne mišićne kontrakcije i grčeve u nogama, a od velike pomoći mogu biti masaža i akupresura…
grcevi u nogama
Kalijum i magnezijum
Manjak kalijuma i magnezijuma jedan je od najčešćih uzročnika bolnih mišićnih kontrakcija i grčeva u nogama. Deficit ovih minerala naročito se javlja leti jer se oni gube znojenjem. Pored učestalih grčeva u mišićima, na manjak kalijuma mogu da ukažu i simptomi kao što su malaksalost glavobolja i oslabljeni refleksi, a na nedostatak magnezijuma ukazuju anksioznost sindrom nemirnih nogu, mučnina, povraćanje, nemir…

Šta da preduzmete?
Nije slučajnost da sportisti tokom pauza na mečevima i turnirima jedu banane.Banana je izuzetno bogata
kalijumom, te je svakodnevno treba imati na jelovniku. Osim banane, dobar izvor kalijuma jesu krompir (jede se s ljuskom), paradajz i sok od paradajza, pomorandže, integralne žitarice, dinja, semenke suncokreta. Magnezijumom obiluju zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, orasi, soja, meso.

Oslabljena cirkulacija takođe može uzrokovati grčeve u nogama i drugim mišićima, te je pokretanje krvi kroz mišiće jedan od načina da se spreči ova pojava. Kada se razblaženo ulje divljeg origana nanosi spolja, poboljšava se protok krvi. Tkivo se snabdeva većom količinom kiseonika i na taj način prevenira se pojava grčeva u nogama.

Ulje divljeg origana razblažiti u maslinovom ulju i preventivno mazati na mišiće nogu koji su najpodložniji pojavi grčeva. Ovo ulje možete imati u kućnoj apoteci i kao sredstvo za prvu pomoć kada vas “uhvati” grč. U tom slučaju potrebno je određenu količinu razblaženog ulja (prema uputsvu proizvođača) snažnim pokretima utrljavati na zahvaćeni mišić. S obzirom na to da je divlji origano bogat mineralima kao što su kalcijum i magnezijum, možete koristiti preparate na njegovoj bazi i za unutrašnju upotrebu.
Napomena: Nerazblaženo ulje origana može da izazove opekotine na koži.

Narodna medicina u slučaju grčeva u nogama za prirodno lečenje savetuje primenu obloga na bazi lekovitog bilja i namirnica iz kućne apoteke. Mnogi se kunu u ove recepte, pa nije zgoreg da ih i vi isprobate.

Grčevi u nogama prirodno lečenje
U posudu s vrelom vodom dodajte jednu-dve kapi lavandinog, majoranovog ili đumbirovog ulja. Umočite krpicu, blago je iscedite i stavite nauljenu stranu na bolno mesto. Od pomoći može biti i svakodnevno mazanje stopala i listova svežim sokom od limuna. Sok ostavite da se osuši pa tek onda obujte čarape. Kada se limun osuši, možete noge namazati propolisom. Ovo radite minimum mesec dana. Tu je i nezaobilazni narodni lek – crni luk, koji možete koristiti i kao sredstvo protiv grčeva tako što ćete izrendati glavicu luka i dodati kašičicu soli. Smesu privijti na problematičan mišić i ostavite da deluje preko noći.

Akupresura spada u alternativne načine lečenja, a svodi se na pritiskanje odredenih tačaka na telu kako bi se izrmenio unutrašnji protok životne energije.Najbolje će vam pomoći lice obučeno za ovu tehniku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *