grcevi u crevimaUzroci: Pod grčevima u crevima podrazumevamo grčevite bolove u crevima koji obično prestaju sa prolivom. Bolni grčevi u crevima nastaju usled neobično jakog stezanja crevnih mišića. Uzroci grčeva u crevima su različiti: preterano uzimanje hrane, nesvarena ili slabo svarena hrana, upala sluzokože creva, otrovne materije u hrani, alergija na pojedine životne namirnice.

Samopomoć: Mere za ublažavanje grčeva: tople obloge ili Priznic obloge, termofor stavljati na stomak; masaža stomaka, akupresura, čajevi od kima, anisa, stolisnika, crni čaj.

Čišćenje creva: klistiranje ili post (dva do tri dana, uz čajeve od majorana, majčine dušice, čubra, maslačka); joga.

-Jesti što manje mesa, a što više povrća, kako bi se sprečilo nadimanje koje može izazvati nove grčeve u crevima; izbegavati hranu od rafinisanog belog brašna i šećera, kao i jake začine.

-Kod crevne infekcije delotvorna su svojstva bundeve kao i sveža artičoka i rendana mrkva, odnosno, jabuka.

-Kod eventualne alergije na određene životne namirnice utvrditi na koje ste alergični.

-Radi poboljšanja rada creva popijte pre svakog obroka čašu soka od kelja razređenu vodom i primenjujte delimične kupke u toploj vodi.

-Kako biste sprečili učestale grčeve u crevima, bavite se gimnastikom da biste ojačali crevne mišiće.

Prirodni preparati: Nux vomica (Phonix).

Kada potražiti pomoć lekara? Kada grčevi i bolovi dugo traju.

Neophodno je da pazite na prejedanje jer to može povećati osećaj težine u stomaku i crevima. Probajte da se primirite, sve dok grčevi ne prestanu; ukoliko povraćate, nemojte jesti ništa sledećih 6 sati.
Nemojte da konzumirate sve vrste kombinovanih pića, alkohola, ili bilo koja kofeinska ili gazirana pića.Pite samo običnu vodu.
Nemojte da jedete čvrstu hranu dok traju grčevi u crevima ili nekoliko sati nakon što prestanu. Kada počnete ponovo da jedete, jedite namirnice kao što su pirinč, kaša od jabuke, banane, tosta, ili običnie krekere.
Izbegavajte mlečne proizvode, hranu koja sadrži kiselinu koja može iziritirati creva kao što je paradajz ili brzu masnu hranu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *