granulom zuba lecenje

Zubni granulom

Šta je granulom?

Prva reakcija organizma na neko strano telo ili internu infekciju je ekspulzija (izbacivanje). Ukoliko je ovo nemoguće zbog lokacije i/ili dimenzija stranog tela, organizam počinje da se bori tako što stvara barijeru od imunih ćelija da bi ga izolovao. Formacija koja nastaje usled ovoga naziva se granulom. U većini slučajeva, granulom mora da se odstrani hirurškim putem da bi se sprečilo moguće dalje širenje infekcije i mehaničke posledice povezane sa pojavom granuloma.

Šta izaziva zubni granulom ?

Granulom zuba se javlja kao posledica nelečene infekcije i potpune ili delimične nekroze (izumiranja tkiva) zubnog korena (pulpitis/zapaljenje zubne pulpe kao rezultat karijesa ili traume). Infekcija se širi i na kost i pojavljuje se na rendgenskom snimku kao svetla tačka. Vremenom, ovo dovodi do pojave periapikalne (zubne) ciste; rendgenski snimak ciste je veoma sličan snimku granuloma, međutim, cista može da bude nešto veća ali ne uvek. Kao i granulom zuba, cista je odbrambena reakcija organizma.

granulom zuba lecenje

Granulom zuba lečenje

Zubni, ili apikalni, granulom se leči hirurškim putem; stomatolog će najverovatnije izvesti apiktomiju, odnosno resekciju apikalnog dela zubnog korena (sečenje inficiranog dela korena zuba). Ova procedura se sastoji od kiretaže (čišćenja) i uklanjanja granuloma i primene resekcije (isecanja) vrha zubnog korena (maksimalno 1/3 čitavog korena može da se ukloni). Stomatolog će vam nakon operacije granuloma detaljno objasniti kako da postupate u ovoj situaciji. Da biste izbegli infekciju reza, možda će vam stomatolog prepisati antibiotike. Moguće je da dobijete i neki lek protiv upale zbog edema (otoka). Nakon približno jedne nedelje površinsko zaceljenje omogućava skidanje konaca /šavova. Međutim, kost će se duže oporavljati.

Nažalost, jedina alternativa za apiktomiju je vađenje zuba. Zato se i preporučuje lečenje granuloma zuba u ranom stadijumu, kako bi se apiktomija izvela lakše, a i da bi se izbeglo vađenje zuba. Ovo je najbolji način da se rešite granuloma zuba jer, u suprotnom, može da dođe do dodatnih problema.