Gorušica (žgaravica) se javlja usled kiseline u stomaku koja se vraća kroz jednjak (esuphagus). Ponekad se mišić, koji bi trebalo to da spreči, opusti, izazivajući vraćanje kiseline i karakteristično osećanje gorušice.

Ako ste previše popili ili se prejeli hrane koja vam inače ne prija, može vas zaboleti stomak. To je zbog nadražaja stomačne prevlake. Medutim, moguće je da ste bili umereni u jelu i piću, a opet vam se, dok ležite, gutate, obedujete obilan obrok pa se nalaktite, javi osećaj vatre ispod grudi i u gornjem predelu abdomena. Instinktivno, ustajete, popijete malo tečnosti i bolje vam je. Antacid, najbolje u vidu tečnosti, olakšaće tegobe u roku od pet -šest minuta. Dijagnoza: gorušica. Jednog dana vam se može javiti gorušica dok ste u dru-štvu nekoga ko je opsednut srčanim obolenjima. On ili ona možda će vas ubediti da držite nitroglicerinsku tabletu pod jezikom, za svaki slučaj: “Probaj, svideće ti se”, reći će vam ta osoba. Nije loša ideja, ali ipak, sedite i razmislite malo pre nego što je primenite. Ako su simptomi izazvani gorušicom, nitroglicerin vam neće pomoći. Ako je, pak angina pektoris, biće vam bolje već za minut.

Gorušica se javlja usled kiseline u stomaku koja se vraća kroz jednjak (esuphagus). Ponekad se mišić, koji bi trebalo to da spreči, opusti, izazivajući vraćanje kiseline i karakteristično osećanje gorušice. To se najčešće dešava kada deo želuca sklizne kroz otvor na dijafragmi u grudnu duplju (hiatus hernija) Ako imate “gorušicu” a spadate u visoko rizičnu grupu za srčana oboljena, bilo zbog pola (muškog), uzrasta (preko četrdeset) i drugih rizičnih faktora (visoki krvni pritisak, visoki holesterol, nasledni faktor, dijabetes, cigarete) treba da uradite elektrokardiogram i test na stres, da biste bili sigurni da zaista bolujete od kiseline u jednjaku, a ne od srčanih tegoba.

Najbolje rešenje za trenutno sprečavanje simptoma koje izaziva gorušica je popiti neki antacid a ako ga nemate pri ruci pojedite jabuku i za desetak minuta simptomi će nestati.Jabuka može da bude i kisela njena efikasnost je u tome što mže da apsorbuje dosta kiseline čime će vas rešiti tegoba.Ako se gorušica javlja često onda bi trebalo da se obratite lekaru kako bi dobili neku terapiju.Slabljenje mišića koji bi trebalo da spreči vraćanje kiseline dugoročno može zbog vraćanja kiseline u jednjak izazvati ozbiljnije komplikacije jer se od ove kiseline sluzokoža jednjaka može oštetiti.

Potrudite se da utvrdite od koje posle konzumiranja koje hrane vam se javlja gorušica ,karakteristično je da se žgaravica javlja naročito posle večere.Da bi izbegli probleme nemojte konzumirati namirnice koje vam smetaju a večera neka nebude obilna već skromna.Ljuta i jako začinjana hrana posebno mogu da uzrokuju pojavu žgaravice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *