gorka soGorka so ili magnezijum sulfat se veoma jednostavno upotreblajava a koristi za zdravlje su mnogobrojne.Gorka so se može nabaviti u skoro svim apotekama a cena nije visoka…

Većina nas zna koliki je značaj gvožđa i kalcijuma za naše telo, ali šta je sa magnezijumom ? To je drugi najzastupljeniji element u ljudskim ćelijama i četvrti najvažniji pozitivno naelektrisan jon u telu.Pomaže telu da reguliše preko 325 enzima i igra važnu ulogu u organizovanju mnogih telesnih funkcija , kao što su kontrola mišića, električnih impulsa , proces proizvodnje energije i eliminaciju štetnih otrova .

Većina nas ima manjak magnezijuma, a jednostavan stari lek za rešenje ovog problema je gorka so! .Potapanje u kadu sa rastvoromm gorke soli koja je bogata magnezijumom, je jedan od najlakših načina da se telo opskrbi njime.

Nedostatak magnezijuma je zdravstveni problem povezan sa visokim stopama bolesti srca, moždanim udarom, osteoporozom , artritisom i bolovima u zglobovima, probavnim bolestima, sa bolestima vezanim za stres, hroničnim umorom i nizom drugih oboljenja. Ko je znao ?! a rešenje može biti gorka so…

Naši nivoi magnezijuma su opali za polovinu u odnosu na prošli veka usled promena u poljoprivredi i ishrani.Savremena poljoprivreda je iscrpla magnezijum iz zemlje a tipična savremena ishrana sadrži mnogo manje magnezijuma nego ishrana naših predaka.A pored toga, moderna ishrana sa obiljem masti, šećera, soli i proteina u stvari pomaže da se ubrza trošenje magnezijuma iz našeg tela.

Još jedan faktor koji utiče na smanjenje nivoa magnezijuma je naš fokus na tome da unosimo dovoljno kalcijuma.Postoji delikatan odnos – kalcijum troši magnezijum a kalcijum funkcioniše najbolje kada ima dovoljno magnezijuma.

Studije pokazuju da uzimanje suplemenata kalcijuma bez dovoljno magnezijuma može povećati nestašicu oba minerala.Istraživači su otkrili da mnogi Amerikanci imaju pet puta više kalcijuma u odnosu na magnezijum, iako je pravilan odnos za optimalnu apsorpciju oba minerala dva prema jedan.A stanje može potpuno poprviti gorka so.

Sa tako rasprostranjenim nedostatkom magnezijuma moglo bi se pomisliti da bi suplementi magnezijuma mogli biti najbolje rešenje a ne gorka so, ali studije pokazuju da se magnezijum ne apsorbuje lako kroz digestivni trakt.Njegova apsorcija je mnogo bolja kada dolazi zajedno sa sastojcima iz prirodnih namirnica.

Ovo nas dovodi do gorke soli. Poznata naučno kao (Magnezijum sulfat heptahidrat – MgSO4+7H2O) , Gorka so je bogata magnezijumom i sulfatom.Dok se i magnezijum i sulfat slabo apsorbuju kroz želudac, studije pokazuju povećan nivo magnezijuma sa potapanjem u kadi u koju je sipana gorka so! Magnezijuma i sulfat se lako apsorbuju kroz kožu.Sulfati igraju važnu ulogu u formiranju moždanog tkiva.Oni stimulišu pankreas da generiše digestivne enzime i smatra se da pomažu detoksikaciju tela od lekova i zagađivača iz životne sredine .

Istraživači i lekari ukazuju na zdravstvene koristi koje donosi gorka so:

Poboljšava zdravlje srca i krvotoka, smanjenjuje nepravilne otkucaje srca, sprečava otvrdnjavanje arterija, smanjenje opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

Gorka so poboljšava sposobnost tela da iskoristi insulin, pa smanjuje učestalost ili ozbiljnosti dijabetesa .

Podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz ćelija, ublažava bol u mišićima i pomaže telu da eliminiše štetne materije .

Poboljšana funkcija nerva je još jedna korist od gorke soli.Takođe, kalcijum je glavni provodnik za električne struje u telu, a magnezijum je potreban zaodržavanje odgovarajućeg nivoa kalcijuma u krvi.

Gorka so ublažava stres.Višak adrenalina i stres su povezani sa količinom magnezijuma u telu.Gorka so prirodno oslobađa od stresa i nervne napetosti. Magnezijum je neophodan za telo da veže dovoljne količine serotonina hormona raspoloženja – podižući nivo ove hemikalije u mozgu koja stvara osećaj blagostanja i opuštanje .

Gorka so utiče na smanjenje zapaljenja i ublažavanje bolova i grčeva u mišićima.

Poboljšava korišćenje kiseonika.

Gorka so poboljšava apsorpciju hranljivih materija .

Gorka so je prevencija ili sredstvo za popuštanje migrene.

Sve ovo iz kupatilu ? Ura!
Iako postoji mnogo različitih brendova gorke soli, oni su hemijski svi isti proizvod, a može se kupiti u većini apoteka.

Gorka so doziranje
Dodajte dve šolje gorke soli u kadu i potopite se za najmanje 12 minuta tri puta nedeljno.

Ako ste trudni ili imate neke zdravstvene probleme , molimo vas da proverite sa svojim lekarom pre korišćenja gorke soli.