Gonoreja infekcija kod muškaraca i žena je zarazna bolest koju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae. Najčešće se prenosi seksualnim kontaktom. Glavne manifestacije gonoreje kod muškaraca su upala mokraćne cevi (urethritis acuta), a kod žena upala mokraćne cevi, parauretralnih žlezda i grlića materice (cervicitis).
gonoreja
Infekcijom mogu biti zahvaćeni i drugi delovi mokraćno polnog apairata, rektum, ždrelo. Retko može doći do bakterijemije, zglobnih i kožnih promena. U žena gonoreja može dovesti do steriliteta.

Infekcija nastaje polnim opštenjem, u direktnom kontaktu sa inficiranom sluznicom polnih organa, rektuma i ždrela. Prenošenje upotrebom zajedničkih peškira, rublja, katetera i irigatora je retko, jer uzročnik gonoreje ugiba brzo van organizma. Novorođenčad se najčešće inficiraju pri prolazu kroz zaraženi porođajni kanal.

Kliničke manifestacije
Uzročnik gonoreje najpre napada mokraćnu cev i kanal grlića materice, tj. sluzokožu, prekrivenu cilindričnim epitelom, izazivajući gnojnu upalu. Odatle se infekcija širi, preko mokraćnog kanala do prostate i epididimisa (kestenjače i pasemnika) kod muškaraca, a kod žena na matericu i jajovod. Izuzetno retko, prenoseći se krvlju, infekcija može zahvatiti druge organe (srce, zglobovi). Gonoreja ne ostavlja imunitet ponovna infekcija protiče kao prva. Pošto postoje razlike u anatomskoj građi muških i ženskih polnih organa, postoje i razlike u manifestaciji gonoreje kod muškaraca i žena.

Gonoreja kod muškaraca
Posle polnog kontakta sa osobom obolelom od gonoreje, oko 20% ili nešto više muškaraca oboli od gonoreje.
Prvi znak oboljenja je iscedak iz mokraćne cevi, uretre; javlja se 2—10 dana posle polnog opštenja, tj. zaražavanja.
Iscedak je gnojan, tamnožute boje , a oboleli u mokraćnoj cevi oseća bol, pečenje ili svrbež. Bolovi su jači pri mokrenju, koje je učestalije. Prvih dana bolesti tegobe su izraženije, iscedak obilniji. Ako se ne leči, bolest napreduje, zahvatajući zadnji deo mokraćne cevi (urethritis posterior). Nakon dve nedelje, iscedak je sve manji, ali nastaje stalni nagon na mokrenje, bol pri mokrenju i bolne erekcije (stanje ukrućenosti polnog uda). Infekcija gonokokom se ne širi na mokraćnu bešiku, mokraćovode i bubrege, zbog drugačije vrste epitela.

U daljem toku nelečena gonoreja može zahvatiti prostatu (prostatitis gonorrhoica). U tom slučaju, telesna temperatura je visoka, a bolovi pri mokrenju, erekciji i defekaciji (vršenja nužde) su česti. Prostata je uvećana i bolna. Posle dužeg vremena, ona se smanji, tvrda je i umereno bolna. To se može utvrditi pregledom prostate, ali u fazi upale njena masaža nije dozvoljena.

Gonoreja može zahvatiti i semenu kesicu (spermatocgstitis gonorrhoica) i pasemnik, organ koji leži na zadnjoj strani testisa (semenika) kojim odlaze spermatozoidi iz semnika u semevod (epididgmitis gonorrhoica), kao i Cowperove i Tysonove žlezde.

Gonoreja kod žena
Gonoroična infekcija kod žena počinje upalom kanala grlića materice , i mokraćne cevi. Žene zaražene gonorejom imaju manje subjektivnih smetnji nego muškarci. U 85% obolelih žena simptomi infekcije su minimalni, a bolove obično osećaju pri mokrenju ili otežano mokre (dizurija). Mokrenje je učestalo. Gnojni iscedak kod žena, zbog male površine obolele sluznice (mokraćna cev u žena je kraća), je oskudan i žene ga teže i ređe primećuju.

Iz kanala grlića materice i mokraćne cevi uzročnik gonoreje se prenosi na unutrašnjost materice (endometritis gonorrhoica) i u jajovode pa zatim posle nekog vremena na jajnike (adnexitis) i trbušnu maramicu male karlice. Posledice su višestruke: suženje jajovoda, nekada i njihovo potpuno zatvaranje, pa zbog toga i sterilnost.
U akutnoj fazi upale, tj. u početku bolesti javljaju se opšti znaci infekcije, temperatura i malaksalost. U kasnijem toku bolesti ti znaci izostaju.

Kod žena sa nelečenom gonorejom može nastati upala Bartolinijevih žlezda, koje se nalaze u blizini mokraćne cevi. Tada iz njihovog kanala izlazi gnoj, a oboljenje je propraćeno jakim bolovima i temperaturom.
Vagina (usmina) kod žena ne oboleva od gonoreje, zbog toga što je njen epitel pločastoslojevit, a sekret kiseo.

U devojčica pre puberteta epitel vagine nije sazreo pa je osetljiv za gonoroičnu infekciju. Zato se u devojčica gonoreja može preneti sa majke upotrebom zajedničkih predmeta (rublja, peškira, WC šolje itd.).kod njih je gnojni iscedak obilan, pa često nastaje i upala stidnice zbog obilnog nadražaja gnoja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *