Posle pedeset pete godine, svaka četvrta osoba više nema normalan sluh. Ali ne paničite. Ovo stanje retko progresira do totalne gluvoće a novija slušna pomagala u velikoj meri ublažavaju posledice. Tok nervne nagluvosti je postepen, ali rasprasvljaćemo i o zastrašujućim situacijama kad ne samo što slabo čujete nego zaista ogluvite – na jedno ili oba uva. Da biste razumeli implikacije ovih simptoma, najpre da vidimo na koji način čujemo.

Zvučni talasi dospevaju u ušni kanal i udaraju u bubnu opnu, izazivajući njene vibracije. Za unutrašnju stranu bubne opne prislonjene su tri male koščice koje podrhtavaju od tih vibracija. Njihovi pokreti, dalje, stimulišu tanke nervne receptore koji informaciju o zvuku šalju preko akustičnih (slušnih) nerava do mozga. Da biste normalno čuli, slušni kanal mora biti pročišćen da bi mogao da prenosi zvtične talase. Otud je najčešći uzrok nagluvosti kod odraslih začepljenje kanala ušnim voskom. Kod dece to može biti i neki predmet koji su ubacili u uvo i koji se, zahvaljujući odgovarajućim dimenzijama, uglavio -igračkica, perlica ili kikiriki. I kod starih i kod dece, hronično oboljenje i infekcija površine kanala može dovesti do njegovog oticanja i pogoršanja sluha. Dalje, može se javiti smetnja i u samoj bubnoj opni. Ona može da se lzbrazda ili da perforira usled infekcije povrede (recimo kad koristite čačkalicu ili špenadlu da očistite vosak), ili posle nagle promene pritiska (kao što biva kod naglog sletanja aviona ili posle dubokog ronjenja). Izbrazdana ili punktirana bubna opna ne vibrira normalno i nije u stanju da prenese zyučne signale onako kako bi trebalo. Problem mogu biti i tanke koščice iza bubne opne.

Kod starijih osoba, one se stapaju i nisu u stanju da podrhtavaju nezavisno jedna od druge te zbog toga ne mogu ni da stimulišu nervne završetke. Ali čak i kada su ušni kanal, bubna opna i koščice potpuno neoštećeni, zvučna poruka neće stići do mozga ako nije sve u redu sa mehanizmom nervnog prenošenja. On može biti oštećen ako su krvni sudovi koji ga hrane neelastični zbog arterioskleroze (kod starijih osoba) ili su blokirani tumorom. Najzad, kada je sve to u redu, moguće je da je ,sam mozak oštećen i nije u stanju da interpretira signal koji prima. Još neki poremećaji koji nisu u vezi sa slušnim procesom mogu izazvati izvesni stepen gluvoće. Pacijenti sa smanjenom funkcijom tiroidne žlezde ne čuju dobro. Naknadno dodavanje tiroidnog hormona normalizuje sluh.

Reumatoidni artrids je takođe u vezi sa gubitkom sluha. Po pravilu o ovoj bolesti mislimo samo kod zapaljenih zglobova, ukrućenosti i bola, a reumatoidni artritis zapravo napada i mnoge druge organe, pa i slušni mehanizam. Tako da za vreme akutnog; napada reumatoidnog artritisa može i sluh da oslabi. Dijabetes je još jedan “spoljašnji” poremećaj koji napada i sluh. Ali, dok normalizovanje nivoa šećera popravlja vid, regulisanje šećera u krvi ne može uvek da povrati slušnu sposobnost kod dijabetičara. Ako je povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi, naročito ako ste deblji nego što je normalno, sluh može da strada. Bubrežne tegobe takođe izazivaju nagluvost, kao i prekomerno pušenje, alergije, aspirin u velikim količinama, izvesni antibiotici i preosetljivost na neke lekove. Evo nekih simptoma koji označavaju gore navedene poremećaje:

• Statistički gledano, najčešći uzrok iznenadnog, bezbolnog oštećenja sluha (vašeg ili kod vašeg deteta) je iznenadno začepljenje slušnog kanala voskom ili stranim telom.
• Koje lekove uzimate? Velike doze aspirina, antibiotika (naročito streptomycina, gentamicina i kanamycina) diuretici (ethacrynicacid) i lekovi za srce takođe da oštete sluh.
• Ako vas boli uvo i ne čujete dobro, možda imate infekciju ispred bubne opne, u samom kanalu, ili unutra, iza opne. • Ako ste prehladili glavu, može vam se činiti da su vam uši začepljene i sluh vam neće biti dovoljno izoštren nekoliko narednih dana. Stanje će se pogoršati ako budete dovoljno “bistri” da pored svega još letite avionom jer će evstahijeve tube koje iz grla vode ka srednjem uvu biti blokirane. One inače služe da ujednače razliku pritiska izmedu unutrašnjosti uva i spoljfie sredine. Kada se avion spušta, pritisak na bubne opne se povećava. U većini slučajeva, nekoliko dana ćete osećati bol a onda, kako se trube postepeno budu otpušavale, sluh će se normalizovati • Ako vam pored nagluvosti problem stvara i buka u ušima, možda imate Menlieovu bolest poremećaj spirale, strukture u unutrašnjem uvu koja upravlja telesnom ravnotežom.
• Oni koji pate od migrene često čuju buku ili im oslabi sluh -uoči napada migrene, za vreme njega ili pošto je već prošao, a zbog spazma slušnih arterija u ušima. Slični simptomi kod nekoga ko ne pati od migrene označavaju arteriosklerozu ili visbki krvni pritisak.
• Ako vam sluh progresivno slabi a u isto vreme počinjete da čujete buku u jednom uvu, odmah podjite lekaru. Možda je po sredi tumor slušnog nerva (acoustic neuroma). Leči se operativno.
• Ako ste dijabetičar pa odjednom ogluvite na jedno uvo, možda je dijabetes napao slušni nerv.
• Ako ste povredili glavu i posle toga ogluveli, ili imate zujanje i buku u ušima, znači da su oštećeni unutrašnji slušni
mehanizmi.
• U nekim slučajevima gubitak sluha je vezan za profesiju. Ako je radna sredina bučna, treba da nosite štitnike za uši da tražite novi posao. Ne mislite da će se uši postepeno navići na buku -jer ,neće.
• Gluvoća, iznenadna ili postepena, deluje zastrašujuće. Ako odredite uzrok može biti i trenutna, izlečiva ili se može izbeći i držati pod kontrolom.

Simptom: Gluvoća Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Gluvoća nervnog sistema: uzrokovna starenjem (Slušni aparat).
2. Vosak ili strani predmet u uvu (Uklonite ga).
3. Izbrazdana ili probijena bubna opna (Slušni aparat).
4. Stapanje slušnih koščica (Operacija).
5. Arterioskleroza slušnih arterija (Dijeta s malo masnoća).
6. Smanjena funkcija tiroide (Uzimanje tiroidnog hormona).
7. Reumatoidni artritis (Lekovi protiv zapaljenja).
8. Dijabetes (Kontrola šećera).
9. Problemi s bubrezima (Lekovi).
10. Preterano pušenje (Ostavite duvan).
11. Reakcija na lekove (Smanjite dozu ili promenite lekove).
12. Zapušene evstahijeve tube (Kapi za nos).
13. Menijeova bolest (Teško se leči).
14. Acoustk neuroma (Tumor) (Operacija).
15. Oštećenje zbog preterane buke

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *