kandida ishrana simptomiGljivica kandida i njene podvrste žive u predelu čovekove usne duplje, na koži, u digestivnom traktu i genitalijama, a važan su deo mikroflore tih delova tela jer obavljaju važnu odbrambenu funkciju – otkrivaju i sprečavaju širenje brojnih agresivnih i štetnih bakterija. Međutim, pod određenim uslovima, Candida Albicans, jedna od tih gljivica,ponekad prestaje da bude “dobra” te naglo raste i širi se po telu stvarajući infekciju, takozvanu kandidijazu.

Smatra se da je glavni razlog za pojavu kandidijaze – slabljenje imunološkog sistema koji je zadužen da drži populaciju kandide na normalnom nivou.Ova infekcija kandidom može biti i simptom nekih teških oboljenja. Za kandidijazu je često odgovorna dugotrajna ili nesavesna upotreba antibiotika.Pod dejstvom ove vrste lekova, pored loših, uništavaju se i “dobre” bakterije koje sprečavaju razmnožavanje gljivica. Kandidijaza napada i zdrave osobe kao što su, recimo, trudnice, kod kojih je uzrokovana promenama hormonalne prirode.

Simptomi gljivičnog oboljenja kandide

Postoje brojni simptomi kandidijaze, a njihov intenzitet i vrsta zavise od toga na kojem se delu tela infekcija pojavila.

Vaginalni tip kandidijaze manifestuje se pojavom sekreta neprijatnog mirisa, svraba i, neretko, bola prilikom seksualnog odnosa i mokrenja. Upala vagine uzrokovana kandidom najčešća je infekcija ženskih polnih organa. Otprilike 75% seksualno aktivnih žena imalo je bar jednom ovu infekciju, dok je polovina njih više puta bila izložena infekciji, a kod gotovo 10% infekcije su učestale.

U slučaju kandide na pregibima tela pojavljuju se svrab, crvenilo i perutanje kože, dok su simptomi infekcije u digestivnom traktu — gasovi, nadutost i bol u stomaku. Medjutim, osim specifičnih postoje i zajednički, opšti simptomi kandidijaze a to su iznurenost i malaksalost organizma. U slučaju da se
stomačna kandidijaza ne leči, dolazi do oštećenja zidova creva, smanjenja apetita, osećaja gađenja i mučnine, a ponekad i do opšteg poremećaja u funkcionisanju organizma.

Kandidijaza kod dece

Kandidijaza je najčešća gljivična infekcija kod dece. Bolest se na sluznicama manifestuje jakim crvenilom i promenama u obliku belih tačkica, a kasnije i sirastim belim naslagama (soor).
Kod male dece, širenje infekcije na organe za varenje, u prvom redu na jednjak, može da dovede do smetnji pri gutanju, povraćanja i otežanog hranjenja. Upala probavnih organa izaziva proliv, često sa primesama krvi. Infekcija može da se javi i u obliku pelenskog osipa kod beba čija je guza dugo bila izložena dejstvu mokraće.

Lečenje kandide

Lečenje kandidijaze sastoji se od terapije antimikoticima. U zavisnosti od stepena infekcije, kao i mesta na telu na kojem se pojavila, odreduje se i vrsta antimikotičkog sredstva. Oralna kandidijaza leči se nistatinom u obliku praška ili suspenzije (tečnosti).Kožne infekcije tretiraju se lokalno nistatinom, daktarinom i kanestenom, dok terapija vaginalnih upala obuhvata primenu vaginalnih tableta, masti ili krema (nistatin, daktanol, canesten) i ne bi trebalo da traje duže od nedelju dana.

Prevencija kandide
Higijenske mere mogu sprečiti širenje infekcije kod beba i male dece (čiste pelene, sterilne flašice, higijena dojki…). Prevencija kandidijaze kod novorođenčadi sastoji se u pravovremenom lečenju infekcije kod trudnice.Uvek kada je to moguće, treba izbegavati dugotrajno lečenje antibioticima širokog spektra.

ISHRANA ZA OBOLELE OD KANDIDE

Bez obzira na to gde se infekcija kandidom pojavila, neophodno je korigovati režim ishrane. Ovo naročito važi za osobe koje su sklone gljivičnim infekcijama.Koje bi morale da paze na svoju ishranu kako ne bi često dolazilo do pojave kandide.

Šta izbaciti iz ishrane tokom kandida infekcije?
testa i peciva od belog brašna
gazirana pića
pivski kvasac
slatko mleko
ne koristiti B kompleks vitamina
veoma kiselu hranu
slatkiše (čokoladu, torte, kolače…)
alkohol, nikotin i kafu

Kakva ishrana se preporučuje tokom infekcije kandidom?
integralni hleb i peciva
prirodni sokovi
beli luk
jogurt i kiselo mleko
mogu se koristiti multivitaminski i mineralni preparati koji sadrže dovoljno selena i C vitamina
jabukovo sirće
prirodni med i džem bez konzervansa.