Ovaj članak puža neke informacije o gljivičnoj infekciji jezika, šta su uzroci, simptomi, terapija koja se može pokazati korisnom.

Gljivičnu infekciju jezika izaziva gljivica (kvasac) Candida albicans, koja obično nastanjuje digestivni trakt i genitalije. Preterani rast kandide vodi ka kandiditisu. Ovo stanje karakteriše pojava belih pečata na jeziku, takodje može nastati u ustima i grlu.

Kandida zahteva topla i vlažna mesta kako bi preživela. Gljivice iz porodice kvasaca se veoma brzo razmnožavaju i postoji nekoliko razloga za preterani rast. Oralni kandiditis može biti uzrokovan preteranom upotrebom antibiotika, steroida, lekova za rak i astmu. Ljudi zaraženi HIV-om su podložni hroničnom kandiditisu.
gljivice na jeziku
 

Gljivice na jeziku simptomi

Gljivična infekcija može izazvati bele pečate na jeziku, ustima, grlu, i na unutrašnjem delu obraza. Ako imate gljivice na jeziku pranje zuba vam može biti jako teško, i verovatno ćete imati bolove dok jedete i pijete, a može prouzrokovati i izmenjeni osećaj ukusa. Gutanje hrane može biti takodje teško i zaraženi bi mogao da ima temperaturu, a infekcija može nastaviti da se širi ka jednjeku. Drugi tip gljivične infekcije usta uključuje eritematoznu infekciju. Simptomi su crvene mrljice prekrivene krljuštima. Na nekim delovima jezika i nepca mogu se pojaviti crvene izrasline i mukozni pečati.

 

Gljivice na jeziku lečenje

Pijte puno vode, ona će isprati toksine koji su prisutni u telu. Pratite anti-kandidnu dijetu, kako biste je držali pod kontrolom. Iz ishrane izbacite preradjene ugljene hidrate, šećer, brašnastu i hranu sa skrobom, alkohol, i belo brašno. Probiotici koji u sebi imaju bakteriju lacobacillus acidophilus i više vitamina se takodje mogu uključiti u ishranu. Pastile koje ćete uzimati 3 do 5 puta dnevno vam takodje mogu pomoći tako što će smiriti grlo. Antigljivični lekovi kao što su kandicin, nistain, amfotericin B takodje su korisni u borbi sa gljivicama na jeziku. Medjutim, pre upotrebe bilo kakvih lekova treba potražiti savet lekara. Nistain ima antiseptička i antigljivična svojstva, a dobija iz mikroorganizma Streptomyces noursei (vrsta plesni). Ketokonazol, antigljivični lek, pomaže u smirivanju širenja gljivica na jeziku. Ako neko ima akutni oralnu infekciju prepisuje se Amfotoricin B. Možete piti i čajeve koji sadrže kapricin ili ekstrakt semenki grejpfruta kako biste ublažili simptome koje izazivaju gljivice na jeziku.

 

Preventivne mere

Često koriščenje vodice za ispiranje usta ili drugih rastvora može poremetiti mikrofloru u ustima, stoga izbegavajte ovakve proizvode.

Tokom infekcije prestanite da jedete hranu koja sadrži kvasac, gde spadaju hleb, jogurt, pivo… Ne jedite začinjenu i slanu hranu, jer mogu zakomplikovati situaciju.

Neophodno je prati zube najmanje dva puta dnevno, kao i sterilisanje četkice sa 70% alokoholom kako biste sprečili dalje širenje gljivica sa jezika.

Trebali biste da prestanete sa pušenjem i da posetite zubara kako bi vam očistio proteze ako ih imate.

Ishrana pravom hranom u pravim količinama je najbolji način za sprečavanje gljivičnih infekcija jezika. Jedite hranu koja nema puno skroba i zeleno povrće koje sadrži vlakna. Ako imate gljivice na jeziku, trebali biste posetiti svog doktora kako biste dobili odgovarajuću terapiju u zavisnosti od simptoma i vašeg načina života.