lecenje glinom

lecenje glinomOtkako je poslednjih decenija svetski trend vraćanje prirodi i prirodnim načinima lečenja, bela glina, zelena glina, uma, montmorilonit, paskalit, bentonit (različiti nazivi za istu zemlju tj. lekovitu glinu), ponovo su u centru pažnje javnosti, bar one koja poštuje tradicionalne prirodne vrednosti. Glina se, tako, sve više koristi u kozmetici, alternativnoj medicini, ishrani…

Glina za piće

Obično se pije jedna do tri kašike dnevno, u podeljenim dozama. Potrebno je da se kafena kašičica gline u prahu uveče potopi u čaši hladne vode i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru, pre obroka, treba popiti samo vodu, a nataloženi ostatak gline baciti. Ova terapija bi trebalo da traje pet do sedam dana. Posle toga, prelazi se na drugi način pijenja gline.

U litar vode potopite pet kašičica gline u prahu i ostavite na sunčano mesto da stoji četiri do pet sati, kako bi se aktivirala. Posle toga, bocu ostavite u frižider ili tamno i hladno mesto. Nadalje, svakog jutra, promućkajte flašu s glinom, sipajte u čašu od 2 dl i popite na prazan stomak. Savetuje se da se odmah posle toga popije još malo obične vode. Na taj način se ispira usna duplja od zaostalih čestica gline.

Pola sata posle gline za piće, trebalo bi da se pripremi uljni ekstrakt sa kari začinom i vitaminom C. U 2 dl jogurta sa probiotičkim bakterijama ili običnog, kome ste dodali jednu kapsulu probiotika Lactobacilus acidophvlus i Bifidum, sipajte kafenu kašiku uljnog ekstrakta napravljenog od lekovitog bilja, koštunjavog voća i sušenog povrća, zatim na vrh kafene kašičice začina kari, 500 mg vitamina C, uljnog ekstrakta belog luka, 50 g rendanog krastavca, šargarepe ih celera (zbog arome) i mlevenu mešavinu sirovih semenki sušama, lana, bundeve golice i suncokreta bez ljuske. Sadržaj dobro promešajte i pojedite kao doručak.
U vreme pijenja gline isključite iz ishrane sve proizvode na bazi belog šećera, jer oni razvijaju u crevnoj flori patogene organizme. Pogotovu bi trebalo da se izbegava sva hrana i napici sa veštačkim bojama i veštačkim aromama. Proizvode od mesa, mleka, jaja i ribe, trebalo bi u ishrani da se svedu na najmanju moguću meru, kako bi kombinacija gline, ulja za detoksikaciju i ostalih dodataka delovala što bolje. U toku detoksikacije koristite hleb od integralnog brašna, ah pripremljen bez kvasca.

Fizičke vežbe
Tokom detoksikacije organizma proizvodima od gline važno je i da održavate umerenu fizičku aktivnost – lagano skakutanje u mestu, preskakanje vijače, pešačenje, trčkanje, rad u bašti bez naglih i teških pokreta, savijanje, vožnja bicikla, sve što izaziva blagu zamorenost i preznojavanje organizma.

Čaj za oporavak organizma
S obzirom da većina čajeva utiču na povećavanje nivoa kiselina u organizmu, sa njima zato valja biti oprezan. U vreme korišćenja gline, uljnog ekstrakta i uglavnom svežeg povrće u ishrani, čaj se može piti dva puta dnevno. Preporučuje se čaj od mešavine lekovitih biljaka – nevena, kamilice, matičnjaka, mente, ružmarina, lavande, šipurka, bosiljka i žalfije.
Doziranje je sledeće: u 2 dl proključale vode sipajte jednu ravnu supenu kašiku mešavine čajeva, poklopite i ostavite pola sata. Posle toga procedite čaj i pijte ga između obroka, jednom do dva puta dnevno. Možete da ga pijete i kao hladan napitak s ledom.

Ishrana

Pravilna primena proizvoda za detoksikaciju zahteva i odgovarajuću ishranu. To znači da ne smeju da se jedu sir, proizvodi na bazi pekarskog kvasca, veće količine mesa, mleka i gaziranih napitaka. Preporučuje se konzumiranje što više svežeg povrća, mahunarki, proklijalih žitarica i semenki susama, lana, bundeve, suncokreta, kao i riba, ah u manjim količinama.
Ne bi trebalo da se potpuno odreknete mesa, ali ako je moguće, upotrebljavajte ono koje nije farmerski gajeno (koncentratom). Svinjsku mast upotrebljavajte samo u manjim količinama i to hladnu, kao namaz, jer je biološki aktivnija od bilo kog ulja, čak i maslinovog.

Generalni savet je da se ne jede svakog časa, da se pre i tokom obroka koristi manje tečnosti, a da se dva, tri i više sati posle obroka ne konzumiraju slatkiši, voće, voćni i zaslađeni sokovi, kao i ostale tečnosti.

Pored ovakve ishrane, za vreme trajanja terapije detoksikacije glinom, savetuje se mazanje glinom dela tela u predelu jetre i to svake večeri, pre spavanja, kako bi delovala tokom noći, kao ijednom do dva puta nedeljno ležanje u kadi napunjenoj rastvorom vode, gline, soli i biljnih ekstrakata.

Mnogi će se pitati zašto?
Zato što je jetra najveći unutrašnji organ a koža najveći spoljašnji čovekov organ. Na ovaj način se stimuliše njihov brzi oporavak od štetnih naslaga, koje se klasičnim dijetama ne mogu brzo ukloniti.najdelotvornijih prirodnih crevnih agenasa protiv trovanja. Po tim svojstvima vekovima ga poznaju i zbog toga primenjuju u lečenju, domoroci širom sveta.

Korišćenjem proizvoda za detoksikaciju, napravljenih od lekovite gline, ljudski organizam se kompletno „servisira”, tako da posle dvomesečne terapije ovim prepararatima’ i preporučenom ishranom, dolazi do normalizacije krvne slike, nivoa holesterola, triglicerida, šećera, vitamina C… u krvi. Obnavlja se crevna flora, eliminišu gasovi, normalizuje stolica, a sve to deluje na optimalan rad želuca.

Posle čišćenja crevne flore, prelazi se na čišćenje jetre, jer uljni ekstrakt lekovitog bilja, posle konzumiranja gline, veoma brzo regeneriše rad bilarnog sistema tj. jetre, žučne kese i debelog creva. Kada se očisti jetra, prelazi se na uravnoteženje rada krvnog i limfnog sistema, i na kraju se dolazi do nivoa ćelija.U zavisnosti od uzrasta onog ko koristi ove preparate, njegovih navika i zatečenog zdravstvenog stanja organizma, za 60 dana dolazi do prvih vidljivih pokazatelja – normalizuje se nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi, kiselost mokraće, smanjuju se reumatske tegobe, nema želudačnih neprijatnosti, posle sna čovek se budi odmoran… Spoljni pokazatelji poboljšanja su bolje raspoloženje i vedrina, mekana koža, smanjenje izlučevina iz nosa, elastičniji nokti, poboljšan vid…