glavobolja

Svi mi poznajemo glavobolju — ili cefaleju — jer se više-manje često javlja. Glavobolja može da se ograniči na jedan odredeni deo ili da obuhvati čitavu glavu, može biti žestoka ili umerena. Za lekara ona može biti bezazlena ili vrlo karakteristična, što zavisi od znakova koji je prate.
glavobolja
Glavobolja čini čoveka osetliivim na buku, svetlost, napor; pod dejstvom tih elemenata bol se pojačava i može postati veoma mučan. U gotovo svim slučajevima uzrok nam je poznat: loše smo spavali, suviše jeli, proveli malo uzbudljivije veče, popili čašu više nego što je trebalo, ozbiljno smo zabrinuti itd. Lek za te slučajeve je poznat: aspirin ili neki sličan preparat.

No kada glavobolja učesta, kada se javlja u kratkim razmacima, treba potražiti njen uzrok.
Uzroci glavobolje mogu biti veoma različiti Katkada je dovoljan slab vid, zbog čega su očni mišići izloženi većem naporu.
I kvar zuba može da se ispolji glavoboljom, a tako isto i hronićno oboljenje disajnih puteva, na primer sinuzitis. Uzroci mogu biti i ozbiljniji: artroza, reumatizam vratnih pršljenova. Može je izazvati i neko unutrašnje oboljenje, od kojih je najčešče povišeni krvni pritisak, hipertenzija. Lekar je nadležan da tačno odredi uzrok i da prepiše odgovarajuće lečenje.

Neke glavobolje javljaju se u određenim i karakterističnim slučajevima: posle uzimanja nekih namirnica (školjke, jagode itd.), pri slušanju određenih šumova, pri dodiru izvesnih materija i pod drugim posebnim okolnostima, veoma različitim ali određenim. To su alergične cefaleje. Poseban oblik glavobolje javlja se redovno kod žena, pred menstruaciju. Poremečaji koji se leče kod endokrinologa uzrok su ove smetnje. Več i time kako je lokalizovana glavobolja daje lekaru dragocene podatke.

Posebno opasan oblik glavobolje javlja se prvenstveno kod dece. Kada je glavobolja veoma jaka, praćena groznicom i povraćanjem, to mogu biti simptomi koji ukazuju na zarazno kočenje vrata, meningitis .

Migrena je jedan oblik jake glavobolje, koja zahvata polovinu glave. Ona dolazi u napadima, traje od 12 do 24 časa i praćena je i smetnjama u probavi, povraćanjem. Osobe koje pate od migrene poznaju dobro znake koji prethode migreni. Ti znaci, vrlo različiti kod raznih osoba, javljaju se već dan ranije i nikada ne varaju: čovek je »nakrivo nasađen«, nesposoban da se zainteresuje za rad, da se napreže, oseća smetnje u probavi itd. Sam napad, sutradan. počinje osećanjem težine koja se pojačava i pretvara u bol. Dolazi do naleta bolova naglašenih pri najmanjem pokretu, najzad do mučnine i povraćanja. Potrebno je temeljno ispitivanje kako bi se otkrili uzroci. Migrena je najčešće izazvana poremećajem funkcije jetre, alergijama, prevelikim intelektualnim naporom, preteranim nerviranjem, naročito kod žena, koje uz to mogu patiti i od hormonalnih poremečaja jajnika. Postoje porodice čiji članovi pate od migrene, i gde postoji predispozicija za tu bolest. Te porodice obično imaju i predispoziciju prema raznim alergijama, astmi i reumatizmu.
Povezani postovi>>> Prirodni lekovi za glavobolje i migrenu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *