glavobolja

Glavobolje su jedne od najčešćih “svakodnevnih” boljki sa kojima se suočavamo, a istraživanja pokazuju da se skoro svaka druga osoba na svetu pati od neke vrste glavobolja.

Pod glavoboljom obično podrazumevamo specifični pulsirajući bol u predelu glave, lica ili gornjeg dela vrata. Uzroci glavobolja mogu biti razni, od stresa i neispavanosti, pa sve do pojave glavobolje kao simptoma neke druge, opasnije bolesti.

U tu svrhu, glavobolje se mogu podeliti na primarne i sekundarne glavobolje.

Primarne glavobolje

Primarne glavobolje su “svakodnevne” – javljaju se najčešće kao posledica stresa kome smo konstantno izloženi. U ovu vrstu glavobolja spadaju tkz. tenzione glavobolje, kao i migrene.

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti nekim od najčešćih vidova primarnih glavobolja.

Migrena

Migrena je hronična glavobolja koju karakteriše jak, pulsirajući bol praćen izuzetno velikom osetljivošću na svetlost i buku, a prateći simptomi mogu biti i mučnina uz povraćanje. Dužina trajanja napada zavisi od osobe do osobe, ali u proseku, napad migrene može trajati od 4 sata pa sve do 3 puna dana.

Kao uzrok za pojavu migrene se najčešće navode stres, nedostatak sna, kao i nezdrava ishrana sa dosta šećera. Stoga lekari, kao vid prevencije protiv migrene, savetuju izbegavanje stresa, regulisanje ishrane i zdrav san, dok se za lečenje migrene koriste razni analgetici iz grupe antiinflamatornih nesteroidnih lekova. Ukoliko bol ne posustaje, preporučuje se odlazak lekaru.

Tenziona glavobolja

Tenziona glavobolja je jedan od najčešćih tipova glavobolje. Karakteristična je po kraćim i blagim bolovima u predelu glave. Tipično se javlja kod žena, u periodu od kasnih tinejdžerskih godina pa do četvrte decenije života.

Simptomi tenzione glavobolje uključuju pritisak ili stezanje kompletne glave. Bol nije preterano jak, stoga ne onemugaćava svakodnevan život, za razliku od migrene npr. Iako konkretan uzrok nije poznat, stres, anksioznost kao i naprezanje očiju ili vrata se vezuju kao najčešći uzroci tenzione glavobolje.

Kao i slučaju migrene, najbolji vid prevencije uključuju regulisanje ishrane i sna, kao i izbegavanje stresnih situacija. Razne tehnike opuštanja tela i mišića takođe pomažu pri prevenciji, dok aktivna terapija uključuje lekove u vidu paracetamola ili ibuprofena ili kombinovanih analgetika.

Klaster glavobolja

Kod muškaraca se često može javiti i tkz. klaster glavobolja – glavobolja koju karakteriše bol na jednoj strani lica, najčešće u predelu oka. Ovaj tip glavobolje se može javiti i nekoliko puta u toku dana, a najčešće se javlja kao posledica menjanja vremena, u jesen ili proleće, i pogađa uglavnom muškarce u trećoj deceniji života.

Klaster glavobolju često prate drugi simptomi kao curenje nosa (ili zapušen nos), znoj koji obliva bolnu polovinu, crveno oko i dr. Bol uglavnom traje do 30 minuta, međutim može se javiti više puta u toku dana, u periodu od nekoliko dana.

Sekundarne glavobolje

Pored primarnih glavobolja, postoje i sekundarne glavobolje. Ove glavobolje su opasnije, jer se one najčešće javljaju kao simptomi nekih drugih, opasnijih bolesti. Razloga za zabrinutost ima ukoliko se bol javlja duže od 3 dana ili ukoliko je glavobolja praćena visokom temperaturom, mučninom, otežanim govorom, mućenjem vida ili nekim drugim simptomima. Ovo sve može ukazivati na pojavu nekih drugih, opasnijih oboljenja. Stoga se preporučuje hitna poseta lekaru.