glaukomGlaukom je hronična, progresivna bolest očnog živca koja, ukoliko se ne leči, dovodi do gubitka vida. Često se javlja u populaciji a karakteriše se povišenim vrednostima očnog pritiska, oštećenjem optičkog nerva koje je progresivno kao i ispadima u vidnom polju. Danas je glaukom najčešći uzrok trajnog slepila…

Postoji nekoliko vrsta glaukoma a najčešći je tzv. primarni glaukom otvorenog ugla kod koga odvodni kanali očne vodice koja stalno cirkuliše hraneći strukture prednjeg očnog segmenta, vremenom postaju nedovoljno sposobni da omoguće njeno usklađeno oticanje iz oka.Posledica toga je najčešće povećanje pritiska očne vodice unutar oka i usled toga oštećenje vidnog nerva.

Glaukom češći kod starijih osoba
Industrijski razvijene zemlje suočavaju se sa glaukomom kao najčešćim uzrokom slepila a čak 1 % stanovništva naše planete boluje ili je izloženo velikom riziku za dobijanje glaukoma. Najmanje osam puta češće javlja se kod osoba od 70-80 godina starosti, nego kod mlađih od 40 godina. Muškarci i žene mlađe životne dobi obolevaju od glaukoma podjednako često ali u poznim godinama života glaukom se češće javlja kod žena. U slučaju primarnog glaukoma sa otvorenim uglom, faktori rizika su:

-starost preko 65 godina
-pojava glaukoma u porodici
-šećerna bolest i bolesti kardiovaskularnog sistema
-teška zapaljenja očiju
-izrazita kratkovidost ili izrazita dalekovidost
-intraokularni pritisak viši od 21 mm Hg

Nerv propada bez simptoma
U početku, glaukom ne daje nikakve simptome tako da se otkriva slučajno. Razvija se postepeno ali nejednako na oba oka dok centralni vid biva zahvaćen tek u kasnoj fazi bolesti. Prvo što osoba zapaža je sužavanje vidnog polja – objekte pred sobom vidi oštro ali predmete sa strane, ima utisak da gleda kroz tunel. Izostanak simptoma je uzrok što se pacijenti kasno javljaju lekaru i to tek onda kada primete da je vid zamućen ili slabi, dugine boje, zamor i bol u očima i glavobolju.

Uzročnik glaukoma je i povišenje očnog pritiska

Povišen očni pritisak igra važnu ulogu u pojavi glaukoma. Očna vodica je tečnost koja se stvara u oku i odlazi iz njega kroz deo koji se naziva komorni ugao. Kada dođe do njegovog blokiranja i onemogućavanja eliminacije očne vodice, raste pritisak u oku, pritiskajući optički nerv, oštećujući ga i onemogućavajući da vrši funkciju prenošenja slike do mozga. Gornja granica očnog pritiska je 21 mm Hg ali glaukom ipak može da postoji i u slučajevima kada je ova vrednost u granicama normale. S druge strane, visok očni pritisak ne mora uvekda označava postojanje glaukoma.

Kapi ili operacija
Doživotno praćenje i lečenje glaukoma je neophodno. Snižavanje intraokularnog pritiska dovodi do usporavanja
progresije bolesti a postiže se lekovima, laserom ili hirurškim zahvatom. U slučajevima kada medikamentnozna terapija nije dovoljna, može se koristiti laserski tretman. Međutim, efekat na taj način sniženog pritiska često nije trajan. Tada je jedino rešenje operacija. Ona se obično vrši pod lokalnom anestezijom a cilj je stvaranje novih puteva za oticanje očne vodice.

Nova tehnika lečenja HFDS
Novina u hirurgiji glaukoma kod nas je visokofrekventna duboka sklerotomija (HFDS). Nju je utemeljio švajcarski lekar srpskog porekla dr Bojan Pajić, profesor na Medicinskom fakultetu u Ženevi i Novom Sadu. Ona podrazumeva brz zahvat, visok nivo uspešnosti, efektivno i dugotrajno smanjenje očnog pritiska i nizak stepen komplikacija. Radi se visokofrekventnom dijatermijskom sondom a prvi rezultati su ohrabrujući jer je zabeležena redukcija očnog pritiska od čak 30%!

Otkriven na vreme glaukom se leči kapima!
Primarni glaukom otvorenog ugla je najčešća vrsta glaukoma i ako se otkrije na vreme, može da se leci pomoću kapi za oči. Međutim, ako to nije dovoljno, potrebno je lečenje laserom ili u težim slučajevima hirurškim zahvatom.