gladovanjeGladovanje u istoriji čovečanstva najčešće se spominje u negativnom smislu, u vezi sa vremenskim nepogodama, ratovima i nesrećama. Ipak, namerno gladovanje za zdravlje staro je kao i čovečanstvo.Ovo gladovanje zbog zdravlja i za mršavljenje provodi se svesno, u želji za duhovnim pročišćenjem ili lečenjem bolesti…

Savremeni način života prepun stresova, mnoštvo nezdrave hrane i prekid veze s prirodom uzrok su bolesti današnjice. Promenjeni imunitet i nagomilavanje materija u organizmu (koje smo uneli kao razne aditive i druge zagađivače iz vazduha i vode) doneli su niz novih bolesti. To su alergije, autoimune bolesti, metaboličke bolesti i veliki broj tumora. Teror farmaceutske industrije uslovljava veliku potrošnju lekova, dodataka ishrani i sintetičkih vitamina. Svi oni često prave više štete nego koristi. Svaki živi organizam je savršeno napravljen za normalno funkcionisanje i sposoban je sam sebe da isceli, ako mu pružimo priliku. Pogrešan način ishrane i života uopšte dovodi
do zagušenja svih regulatornih mehanizama, što dovodi do bolesti. Kako bi telo ponovo uspostavilo svoje funkcije, treba ga očistiti od svih nataloženih otrova i osloboditi puteve za njihovu eliminaciju (debelo crevo, koža, bubrezi, pluća). U želji da se pomogne onima koji žele na prirodan način održati i unaprediti svoje zdravlje, pa i osloboditi se određenih bolesti, pre dve godine osnovano je u našem okruženju u Hrvatskoj, udruženje Izvor – klub prirodnog zdravlja. Uz sastanke i predavanja udruženje organizuje i škole terapeutskog gladovanja. Škole se održavaju u trajanju od 10 dana ili kao trodnevni seminari. Tokom boravka konzumiraju se isključivo određeni čajevi, sveže isceđani sokovi od agruma, voća i povrća, i bistre supe od povrća. Svakodnevne aktivnosti su jutarnja gimnastika na otvorenom, šetnje od 2 do 3 sata, vežbe joge, masaže, samomasaže, a tu su još boravak u sauni i plivanje u bazenu. Obavezno je klistiranje, jer je debelo crevo najviše opterećeno izbacivanjem toksina. To je mesto gde se inače najviše natalože štetni ostaci tokom godina. Na kratkim večernjim predavanjima polaznici se upoznaju s poželjnim načinima ishrane i potrebama za kretanjem na svežem va-zduhu, fizičkom aktivnošću.

Program gladovanja radi zdravlja

Dnevni program počinje ustajanjem u 7 sati, toaletom i klistirom. Do 8 sati popije se čaj od žalfije s limunom i malo meda i odlazi u jutarnju šetnju s gimnastikom. U 9 sati pije se 2,5 dl soka od agruma i čaj. U 10 sati šetnja do 12.30. Ručak je u 13 sati, a sastoji se od tanjira bistre supe od povrća i 2,5 dl soka od povrća. Obavezni popodnevni odmor traje do 16 sati, a joga počinje u 16.30 i traje do 17.30. Večera je u 18 sati. Jede se bistra supa od povrća i pije sok od voća. Posle večere je kratko predavanje, a zatim aktivnosti po želji. Ceo dan se pije kombinovani čaj od žalfije. Dnevno je potrebno konzumirati otprilike 3 litra tečnosti, uključivši i vodu. Celu grupu prati lekar. Svi polaznici obavljaju prethodni razgovor s lekarom i donose lekarsku dokumentaciju. Svaki dan se mere težina, krvni pritisak i puls.

Tokom 10 dana prolaze se sve faze gladovanja (ima ih tri) i ulazi se u stabilno razdoblje promenjenog metabolizma, koje omogućuje produženje gladovanja sve do 42 dana kod kuće.
Tokom 10 dana iz tela se odstranjuju svi nagomilani spoljni otrovi, višak natrijuma i znatna količina masnog tkiva. Time se reguliše krvni pritisak, gubi na težini 5 kg, a gubi se i suvišna voda iz tela. Sitne nelagodnosti kao glavobolja ili mali osećaj slabosti, koje se mogu pojaviti između trećeg i petog dana, brzo nestaju s pramenom metabolizma, a glad nestaje već trećeg dana. Grupa je velika podrška, pa se još nikada nije dogodilo da je neko odustao. Snaga, čilost i ponos koje osećate su izuzetni. Postajete gospodar svog zdravlja i života!

Zašto treba povremeno gladovati?
Za vreme produženog gladovanja (posle prva tri dana) telo će živeti na vlastitim supstancama. Kada organizam nema potrebnu ishranu, naročito proteine i masti, on će sagorevati i svariti vlastita tkiva u procesu autolize ili samovarenja. Organizam će to učiniti tačno određenim redom.Telo će prvo razgraditi i sagoreti ćelije koje su bolesne, oštećene ili mrtve.Za vreme gladovanja organizam se hrani najlošijim materijama kao što su odumrle ćelije, nezdrave nakupine, tumori, apscesi, oštećenja tkiva, masne naslage itd.Osnovna tkiva i vitalni organi, žlezde, nervni sistem i mozak potpuno su pošteđeni.Za vreme gladovanja od 42 dana dok se stare ćelije i bolesna tkiva razgrađuju, podstiče se i ubrzava izgradnja novih, zdravih ćelija. Tokom gladovanja pomoću sokova pročišćavajuća sposobnost organa kao što su pluća, jetra, bubrezi i koža znatno se povećava te se mnoštvo nakupljenih otpadaka i toksina izbacuje iz organizma.

Gladovanje pomoću sokova pruža fiziološki odmor organima za varenje, kao i asimilativnim i zaštitnim organima tela. Nakon gladovanja znatno se poboljšava varenje hrane i iskorišćavanje prehrambenih materija pa se sprečava sporost varenja i dalja retencija otpadaka. Gladovanjem se postiže normalizujuće i podmlađujuće dejstvo na sve vitalne fiziološke, nervne i umne funkcije. Podmlađuje se nervni sistem, jača sposobnost svesti, pospešuje se rad žlezda i lučenje hormona, uspostavlja se biohemijska i mineralna ravnoteža u tkivu.

Postepeni prelazak na normalnu ishranu posle gladovanja
Za vreme gladovanja važan je pozitivan mentalni stav i otvorenost prema novom, jer se za vreme gladovanja kod čoveka vizuelna i mentalna sposobnost, kao i svesnost estetičke lepote – izoštre. Prestanak terapije gladovanjem je izuzetno važan. Treba paziti da se ne uzimaju prekomerne količine hrane, hranu treba dobro sažvakati i jesti polagano.Na normalnu ishranu se posle gladovanja prelazi postepeno u trajanju nekoliko dana, zavisno od broja dana gladovanja. Preporučuje se da se dalja ishrana bazira na žitaricama, povrću i voću, a da se unosi što manje mesa i mesnih prerađevina.