Podagra (giht, kostobolja, ulog)—Isterivanje bolova hranom i biljem—
Giht kostobolja alternativno lečenje i ishrana
Giht je bolest sa poremećenim prometom urina i nagomilavanjem urata (soli mokraćne kiseline) u vezivnom tkivu zglobova i nekih organa (bubreg, jetra).
Ova bolest je nekad smatrana “kraljevskom”, jer je napadala gurmane i uživaoce pića na gozbama. Ovo je dokaz da se i ranije znalo da se u sprečavanju i lečenju gihta može dosta učiniti izborom hrane i pića…

Akutni napad podagre u zglobu nožnog palca predstavlja početak bolesti, a kasnije kada kostobolja prelazi u hroničan oblik ogleda se u gihtnim gukama, hroničnim oboljenjem zglobova i bubrežnim komplikaci-jama. Zglobovi postaju ukrućeni i otečeni te se pri pokretima javlja jak bol. Češće obolevaju muškarci nego žene (10 : 1). Pojavi bolesti pogo-duje stvaranje viška mokraćne kiseline, koja se, uglavnom, stvara unoše-njem hrane bogate purinima.

Giht i kostobolja može se lečiti alternativnio na sledeći način:

Ishrana
1. Izbegavati prejedanje i gladovanje. Masna jela i hrana bogata purinima povećava nivo mokraćne kiseline i može izazvati bolne napade kostobolje. Oskudna ishrana, takođe, pogoduje stvaranju urinske kiseline, do čega može da dovede drastična kura mršavljenja. Izbegavati alkoholna pića, čokoladu i slatkiše uopšte.Ako ste gojazni smanjite telesnu težinu, ali postepeno jer je samo tako moguće izbeći napade gihta.

2. Radi ograničenja unošenja urata putem hrane bogate purinima izbegavati namirnice koje sadrže više od 150 gr purina na 100 g hrane, a to su: brizle, bubrezi, džigerica, masno meso, žumance jajeta, moča od pečenja, mozak, sardelna pasta i losos.

U ograničenim količinama koristiti namirnice koje umereno sadrže purin , a to su: grašak, meso, morska hrana, pasulj, sočivo, spanać, živinsko meso.

Kod gihta u neograničenim količinama mogu se koristiti namirnice siromašne u purinima: testenine,belance jaja, jezgrasto voće, mleko, kajmak, sir, margarin, riba, krompir, šećer i poslastice, voće i hleb (umereno).

Uz doručak, ručak i večeru jesti što češće salatu od kupusa sa sitno iseckanim crnim lukom, peršunovim listom i lišćem mirođije. Salatu treba začiniti sa jabukovim ili vinskim sirćetom, uljem i malo soli.

3. Pijte vodu umesto alkoholnih pića, jer ona ne samo što sprečava izlučivanje viška urinske kiseline, već i stimuliše njeno stvaranje. Voda deluje suprotno, olakšava podnošenje bolova i sprečava stvaranje kamena u bubregu.

Receptura za alternativno lečenje gihta

-Povremeno uzimati po kašiku limunovog soka sa malo šećera ili meda, ili piti 2-3 čaše jabukovog vina dnevno.
-Kruška je veoma korisna (sveža, sok, kompot). Sok od kruške piti na pola sata pre jela, a kompot koristiti na pola sata posle jela.

-Piti sveže isceđeni sok iz krompira koji nije proklijao, pomešan sa sokom od šargarepe, cvekle ili celera.

-Čaj od majčine dušice smiruje bolove i pomaže ozdravljenje: kašiku sušene majčine dušice preliti sa 3 dl ključale vode, ostaviti 10 minuta, procediti i piti kao topao čaj i to tri puta dnevno po šoljicu.

Mešavinu od 10 g isitnjenih bobica i 5 g cvetova belog gloga staviti u 1 dl alkohola, dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 20 dana. Nakon ceđenja koristi se tri puta dnevno, pre jela, po 5 kapi na kocki šećera ili u kašičici meda.

U pola litra vinskog sirćeta staviti 5 kašika isitnjenog korena ljubičice i nakon stajanja od pola sata procediti. Gustoš staviti kao oblog na bolno mesto, a u tečnost potopiti lanenu krpu, takođe za oblog.

-Na bolno mestood gihta priviti dobro isitnjeni praziluk.

-Uzeti 2 kašike od mešavine po 20 g brezovog lišća i rastavića i kore divljeg kestena, 30 g vrbove kore i 10 g plodova ljoskavca, kuvati u 4 dl vode 5 minuta, ostaviti u toku noći i sutradan piti, ujutru i uveče, pre obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *