Šta je gentamicin

Gentamicin je aktivni sastojak Gentamicin 0,1% krema. Ovaj lek spada u grupu aminoglikozidnih antibiotika za površinsku (spoljnu) upotrebu. Gentamicin utiče na bakterije koje uzrokuju infekcije kože. Lekar može propisati Gentamicin 0,1% mast za lečenje infekcija kože, inficiranih venskih čireva (ulceracija), inficiranih opekotina itd.

Nemojte koristiti ovaj lek ako…

Gentamicin ne treba koristiti ako ste alergični na gentamicin ili neku od pomoćnih supstanci, ili na druge aminoglikozidne antibiotike.

gentamicin mast

Gentamicin mast – upotreba:

Ovaj lek se koristi za lečenje manjih kožnih infekcija (kao što su impetigo, folikulitis ) ili manjih infekcija vezanih za neka stanja kože (kao što su ekcemi, psorijaza, manje opekotine/posekotine/rane itd.).

Ovaj antibiotik tretira samo bakterijske infekcije. Neće delovati kod virusnih ili gljivičnih infekcija. Nepotrebno korišćenje ili preterana upotreba bilo kog antibiotika može dovesti do smanjenja njegove efikasnosti.

Posavetujte se sa svojim lekarom ako imate hronično oboljenje, poremećaj metabolizma, ako ste alergični ili ako uzimate neke druge lekove.

Ovaj lek ne treba koristiti na velikim površinama, posebno kod prevremeno rođenih beba, beba, male dece i starijih pacijenata sa oštećenjem sluha ili bubrežne funkcije. Dugotrajna primena gentamicina na velikim površinama oštećene kože može izazvati gubitak sluha.

Prestanite sa upotrebom ovog leka ako primetite više crvenila ili mislite da je situacija gora. Ako nakon nedelju dana nema poboljšanja, posavetujte se sa svojim lekarom.

Hrana i piće ne bi trebalo da utiču na efikasnost gentamicina.

Gentamicin mast za bebe

Nikako nemojte koristiti kreme/masti na bazi antibiotika za tretman kod beba bez prethodne konsultacije sa lekarom! Lekar može prepisati Gentamicin mast za bebe u slučaju teškog ojeda i za lečenje drugih infekcija kože vaše bebe. Gentamicin nikako ne smete koristiti na velikim površinama kože kod bebe, kao i kod odraslih, jer može izazvati ozbiljne nus pojave.

Za oči

Bakterijske infekcije očiju se leče antibiotskim kapima i mastima za oči. Gentamicin mast se može koristiti i za tretman bakterijskih infekcija očiju, ako tako propiše vaš lekar.

Za bubuljice

Kako je Gentamicin antibiotik koji uništava bakterijske infekcije, tako se može koristiti i za tretman bubuljica i pustuloznih akni, koji kao uzročnike imaju bakterije. Međutim, ovde treba biti vrlo oprezan i posavetovati se sa lekarom pre upotrebe. Nikako nemojte koristiti Gentamicin mast za tretman velike površine kože pod bubuljicama ili aknama!

Gentamicin mast u trudnoći

Pre nego što počnete da primenjujete neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Bezbednost upotrebe gentamicina tokom trudnoće nije utvrđena. Lek se primenjuje samo u određenim neophodnim slučajevima, kada se očekuje da korist nadmaši rizike. Ne preporučuje se trudnicama ako je površina obolele kože veoma velika.

Dojenje: Bezbednost korišćenja gentamicina tokom laktacije nije utvrđena. Lek se primenjuje samo u određenim neophodnim slučajevima, kada se očekuje da korist preovladava rizik. Ne preporučuje se za majke koje doje ako je zaraženo područje kože veoma veliko.

Uputstvo za upotrebu i doziranje

Koristite ovaj lek tačno onako kako je propisao vaš lekar! Ako osećate da je lek prejak ili preslab, razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom. Gentamicin se koristi isključivo na koži. Operite ruke pre upotrebe ovog leka. Za terapiju impetiga, najpre lagano uklonite kraste sa lezija pre nego što nanesete kremu, kako bi kontakt sa obolelom kožom bio bolji. Nanesite kremu u tankom sloju nežno na inficiranom području kože 3-4 puta dnevno. Obložena površina se može pokriti sa gazom. Operite ruke nakon nanošenja kreme, osim ako ruke nisu tretirano područje. Vaš lekar će vam reći koliko dugo će lečenje trajati. Vodite računa da lek ne dospe u oči, nos ili usta. Ako se to desi, obrišite lek i temeljno isperite područje sa vodom.

Doziranje i dužina tretmana su zasnovani na vašem zdravstvenom stanju i odgovoru na tretman.

Redovno koristite ovaj lek da biste dobili najviše koristi od njega. Da biste pomogli sebi da se setite da koristite lek, koristite ga u isto vreme svaki dan.

Ne primenjujte velike količine ovog leka, nemojte ga koristiti češće ili duže nego što je propisano. Vaše stanje se neće poboljšati brže, a može se povećati rizik od neželjenih efekata.

Nastavite da koristite ovaj lek do pune dužine propisanog lečenja, čak i ako simptomi nestanu nakon nekoliko dana. Prerano zaustavljanje korišćenja leka može dozvoliti bakterijama da nastave da rastu, što može dovesti do povratka infekcije.

Predoziranje

Ako primenite više od prepisane doze, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom! Predoziranje neće izazvati nikakve probleme, osim ako nanosite mast na velikim površinama oštećene kože duže vreme (nekoliko nedelja).

Ako ste zaboravili da uzmete lek

Ako ste zaboravili da uzmete lek na vreme, onda ne koristite dvostruku dozu leka kasnije, već nastavite da koristite lek prema uobičajenom rasporedu.

Ako prestanete da uzimate Gentamicin

Primenite ovaj lek onoliko dugo koliko je propisano od strane vašeg lekara. Ako prestanete prebrzo sa upotrebom leka, to može opet izazvati upalu. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja o upotrebi leka Gentamicin, pitajte svog lekara ili farmaceuta.