eserihija koli_r2_c2

Verovatno ste nailazili puno puta na ovu frazu, a da možda niste znali šta je zapravo Ešerihija koli, nemojte da Vas to sputava ili da Vas zabrinjava, ipak  je mnogim ljudima to nepoznanica. Šta je zapravo Ešerihija koli, kako ona nastaje, koji su njeni simptomi i na koji način možete sprečiti njenu pojavu i izlečiti se od nje možete pročitati u nastavku teksta. Saznaćete zaista dosta korisnih stvari koje Vam mogu pomoći ukoliko imate problema sa Ešerihijom. Da krenemo od početka i da zapravo utvrdimo šta je Ešerihija koli.

Ešerihija koli (lat. naziv Escherichia coli), koja se drugačije još naziva i E coli, predstvlja jednu vrstu bakterije, koja ima oblik duguljastog štapića. U najvećem broju slučajeva ova bakterija je bezopasna, ali neki mogu izazvati ozbiljne posledice po naš organizam te se čak može javiti i trovanje hranom u tom slučaju.

Bezopasne vrste ove bakterije tu su prvenstveno jer su neophodni kod procesa varenja hrane. Ova bakterija može se smatrati jednom od najozbiljnijih kada je u pitanju izazivanje infekcija u organizmu čoveka. Može se dogoditi i da ova bakterija dovede do nastanka sepse ili zapaljenja pluća.

Dodaćemo još jednu vrlo zanimljivu činjenicu a to je da se ova bakterija može stvarati i u laboratorijama.

Ešerihija koli simptomi

Sada kada smo se upoznali sa pojmom ove bakterije, vreme je i da otkrijemo koliko je zapravo ona štetna po naš organizam i koje simptome ona nosi sa sobom.

Ova bakterija može preživeti dug vremenski period u našem organizmu, ali uglavnom to neće biti slučaj uvek. Ona će se aktivirati u nekom periodu od 5 dana od dana kada ste se zapravo i inficirali ovom bakterijom. Koji su to simptomi koji se najviše javljaju ?

Među prvim i najčešćim simptomima jesu grčevi u stomaku kao i dijareja. Grčevi u stomaku nisu nimalo prijatni te stoga ukoliko ih osetite bilo bi poželjno da se odmah konsultujete sa svojim doktorom,  da biste obavili potrebne analize i utvrdili da li ste možda zahvaćeni ovom bakterijom. Pored grčeva i dijareje, često se može pojaviti i mučnina, kao i učestalost povraćanja. Takođe nije retkost da ćete biti dosta više umorniji i istrošeniji ukoliko budete imali Ešerihiju.

Lepa vest za sve one koji u ovom trenutku sumnjaju da imaju neki ili su imali neki od ovih simptoma jeste, da ova pojava ne traje dugo, već kroz nekih 7-8 dana osetićete značajno olakšanje. Pored ovoga nažalost može se desiti i da se ovo iskomplikuje i da se proširi na bubrege, ali ovo je najčešći slučaj kada je u pitanju starija osoba.

Kako se prenosi ešerihija koli?

Sledeća važna i možda ključna pitanja u celoj ovoj priči jesu gde se možete najčešće zaraziti ovom bakterijom, o čemu da povedete računa i kako da se maksimalno zaštite od nje. Nije mnogo teško zaraziti se ovom bakterijom pošto je ista vrlo zastupljena i ima je gotovo svuda oko nas. U organizam je možete uneti na mnogo raznih načina a među njima su najčešći:

 • Voće i povrće

Da iako voće i povrće sa sobom nosi puno korisnih stvari po naš organizam, nažalost ono može sasvim slučajno doneti i određene probleme našem organizmu. Ešerihija koli se može javiti u slučaju kada se voda kojom se zaliva voće i povrće pomeša sa đubrivom životinjskog porekla.

 • Voda

Zvuči malo zastražujuće sa jedne strane, a sa druge svakako čudnovato, ali nažalost istina je. Ešerihiju vrlo lako možete dobiti ukoliko se ona pojavi u vodi koju pijete i unosite u organizam, a da toga niste ni svesni. Stoga uvek postoje šanse da imamo ovu bakteriju u sebi i da zapravo ne znamo da je ona tu i da postoji.

 • Mleko

Još  jedna namirnica koju vrlo često koristimo u svojim domaćinstvima i koju rado vidimo u svom frižideru, ali da, i ono može izazvati nastajanje ove bakterije. Naime ukoliko budete popili mleko koje niste prethodno prokuvali, velike su verovatnoće da ćete dobiti Ešerihiju i stotine drugih malih štetnih bakterija.

Takođe ovu bakteriju možete dobiti i ukoliko pijete sokove koji takođe nisu pasterizovani, pa čak i ukoliko popijete čašu nepasterizovanog  jogurta.

Još jedan od načina na koji možete dobiti Ešerihiju coli jeste da je dobijete direktno od njenog domaćina, odnosno od osobe koja je već zaražena ovom bakterijom.

Ešerihija koli u urinu

Možemo zasigurno reći da ova bakterija ima negativan uticaj na doslovno ceo organizam domaćina kod kog se nastanila, ali u većinu slučajeva ova bakterija izaziva urinarne infekcije. Ove infekcije nisu nimalo za zanemarivanje i mogu izazvati puno problema, te stoga ukoliko primetite neki od sledećih simptoma, nemojte oklevati već krenite na vreme kod svog doktora, tako da sprečite dalju infekciju i zaustavite postojeću. Neki od simptoma koji mogu ukazivati na to da imate urinarnu infekciju koja je izazvana Ešerihijom koli su:

Neprijatan i kratkotrajan bol u donjem delu trbuha, odnosno stomaka. Pored toga ukoliko primetite čudnu bol, odnosno peckanje prilikom uriniranja to može ukazivati na ovu bakteriju. Peckanje je u većini slučajeva propraćeno kratkotrajnim ali vrlo neprijatnim bolovima.

Ukoliko primetite da Vaš urin ima drugačiji miris, koji pomalo zaudara i vrlo je neprijatan onda je velika verovatnoća da imate urinarnu infekciju. Primetićete i da se boja Vašeg urina naglo menja i postaje sve tamnija, sve više ćete imati potrebu da odlazite u toalet, bilo po danu ili po noći, onda je to već ozbiljan razlog za brigu.

Vodite računa o svom zdravlju i ne plašite se da iskažete svoje probleme, doktori su tu zbog Vas da Vam pomognu, ukoliko ste imali neki od ovih simptoma i jednostavno ste ga zanemarili, došao je krajnji trenutak da se pobrinete oko toga.

Ešerihija koli kod muškaraca

Važno je da napomenemo da je Ešerihija koli više zastupljena kod pripadnica ženskog pola nego kod pripadnika muškog pola, ali samo ta činjenica nije dovoljna da ukaže na to da su muškarci manje izloženi ili zaštićeniji od žena u ovom slučaju. U većini slučajeva kod muškaraca ova bakterija može se javiti u mokraćnim kanalima i vrlo lako možete utvrditi da li je imate, kao što smo ranije gore naveli. Jedan od mogućih razloga zbog kojih se češće infekcija urinarnog trakta javlja kod žena a ne kod muškaraca je verovatno to što je mokraćna cev kod žena kraća nego što je to slučaj kod muškaraca.

Vrlo je važno i ukazati na to kako izlečiti ovaj problem ili bar privremeno sprečiti. Ešerihija koli je svakako prisutna u našem organizmu, na nama je da vodimo računa o tome da ne dozvolimo da nam stvori određene zdravstvene probleme.

Spremili smo jedan vrlo koristan recept koji možete koristiti da biste na skroz prirodan i zdrav način rešili problem sa mokraćnim kanalima i Ešerihijom.

Ešerihija koli kod dece

Nije isključeno, a i vrlo je često da se Ešerihija koli može pojaviti kod male dece. Čak i oni mogu biti žrtve ove zasigurno neugodne bakterije. Kada se pojave kod dece one mogu da zahvate urinarni sistem, a takođe se mogu javiti u svakom uzrastu dece. Prva i najbitnija stvar kada utvrdite da dete ima ovu bakteriju, neophodno je da istog trenutka obavezno odete kod svog doktora,  jer ova infekcija je vrlo nezgodna za decu i ne može tek tako proći. Jedan od načina da se izleči ova bakterija je da se koriste antibiotici. Ova bakterija čak može zahvatiti i novorođenče, a uglavnom prvi simptom kod njih je blaga groznica, ali i povraćanje. Kod malo starije dece može se javiti i povišena temperatura. Da je ova infekcija vrlo ozbiljna na to ukazuje i činjenica da se može javiti i sepsa, odnosno trovanje. Kod dece koja su navršila preko 24 meseca starosti simptomi su slični onima koje imaju i stariji, odnosno odrasli.

Kod dece se javlja infekcija koja se naziva cistitis i koja izaziva infekciju urinarnog trakta. Nju karakteriše groznica, slab apetit, bol i peckanje prilikom mokrenja. Takođe dete će biti vrlo uznemireno, više puta će vršiti uriniranje u toku dana, ali i u toku noći.

Ukoliko budete koristili propisane antibiotike i poštovali vreme i način njihove upotrebe, sigurno nećete imati problema. Posle nekoliko dana, dete će osetiti poboljšanje, to nije znak da odmah prekinete sa terapijom, ne, neophodno je da posetite svog doktora te da još jednom uradite analizu i definitivno utvrdite da li je dete izlečeno.

Čaj od brusnice

Ovaj čaj se sprema na vrlo jednostavan i lak način, tako da ćete ga vrlo rado koristiti kao napitak.

Za pravljenje ovog čaja biće Vam potrebni sledeći sastojci:

 • 20 g brusnice
 • 350 ml vode
 • Kašika meda

Čaj pripremate na dobro poznat način. U pola litra vode skuvajte 20 grama brusnice, sve dok tečnost ne bude isparila. Kada ispari, skinite sa vatre, i ostavite da se prohladi nekoliko minuta, nakon toga možete dodadti kašiku meda. Čaj popijte dok je vruć, preporučena doza čaja je neke 3 šolje od 250 ml u toku dana.

Sa ovim čajem ćete odlično pročistiti mokraćne kanale i zasigurno ćete nakon nekoliko dana pijenja osetiti olakšanje tako da nemojte oklevati i skuvajte ga već danas.

Ešerihija koli lečenje

Pored dela o tome na koji način možemo dobiti Ešerihiju koli, ovo je drugi najvažniji deo cele naše priče. Kako se zapravo izlečiti od Ešerihije koli i da li je moguće da se zauvek otarasimo ove štetne bakterije? U nastavku teksta više ćemo govoriti o ovome.

Ešerihija koli se može lečiti na više različitih načina. Prvi i onaj možemo reći pravi način jeste da se Ešerihija koli leči skroz prirodnim putem. Na ovaj način dosta je teže doći do izlečenja ali može biti vrlo delotvoran. Drugi način da se izleči ova bakterija jeste da se redukuje način ishrane. Ukoliko budete više vodili računa o tome šta unosite u sebe i u kojoj količini svakako ćete dosta pomoći svom organizmu da uništi ili izbegne ovu bakteriju.

Svakako najznačajniji način za lečenje većine bakterija, pa i ove gore pominjane jeste upotreba antibiotika o kojima je već ranije bilo reči, stoga nećemo se ponovo obazirati na ovo. Ukoliko primetite neke od simptoma, potražite pomoć od lekara, dobićete neophodne antibiotike, na Vama je da ispoštujete terapiju i već kroz nekoliko dana osetićete se dosta lakše.

Lečenje Ešerihije koli na prirodan način

Ešerihiju koli možemo lečiti i na skroz prirodan i zdrav način. Izdvojili smo nekoliko važnih recepata i načina uz pomoć kojih ćete rešiti ovaj problem.

Pijte dosta tečnosti! Potrebno je kao i uvek da u svoj organizam unosite što više tečnosti i napitaka, a najviše vode. Velike količine vode će izazvati izbacivanje bakterija iz Vašeg organizma i to kroz mokraćne kanale. Potrebno je da pijete što više vode, a mi Vam preporučujemo da to bude između 1,5-2,5 litara u toku dana, u skladu sa Vašim fizičkim predispozicijama i konstitucijom.

Sok od brusnice

Sok od brusnice je takođe jedan vrlo važan i okrepljujući napitak koji je dobrodošao kada je u pitanju lečenje od Ešerihije. Za pravljenje ovog soka biće Vam potrebni sledeći sastojci:

 • 1 kg brusnice
 • 1,4 l vode
 • 1 limun

Potrebno je da kilogram brusnice operete i izmiksate uz to dodajte još i oko 100 ml vode. Kada to završite odložite na stranu, uzmite limun, isecite na pola, i iscedite sok koji ćete sipati u dodatnih 1300 ml vode. Potrebno je da ponovo izmiksujete sok, ovoga puta postaće penasta, pa ćete morati penu da uklonite. Ovo ćete ostaviti na hladnom mestu 24 časa, ali nemojte ga stavljati ni u zamrzivač ni u frižider, možete ga recimo odložiti u podrum ili ostavu. Kada prođe 24 časa potrebno je da sok procedite kroz gazu i da ga kuvate narednih 15 minuta na umerenoj temperaturi. Kako se bude pena pojavljivala tako je i Vi skidajte.

Sok je potrebno da sipate u staklene flaše i da ga odložite da odstoji i naredna 24 časa u mračnoj i hladnoj prostoriji. Kada istekne i ovih 24 časa, napitak je gotov i može se koristiti. Sok čuvajte na hladnom i mračnom mestu, a nakon što ga otvorite neophodno je da ga čuvate u frižideru.

Čaj od krastavca

Takođe vrlo dobro rešenje za Ešerihiju, ovaj čaj se sprema od svežih ili suvih semenki krastavca. Potrebno je samo da kuvate jednu kašičicu semena krastavca u vreloj vodi oko 10-15 minuta. Kada ga skuvate ostavite da se ohladi nekoliko minuta i onda ga procedite i popijte dok je vruć

Beli luk za Ešerihiju koli

Beli luk, još od davnina se koristi kao simbol zdravlja, baš kao što su naše bake uvek govorile da jedemo puno belog luka da bismo bili zdravi. Beli luk je koristan iz nebrojano razloga, on jača naš imunitet, koristi se kao prirodni razređivač i kao antioksidans, odličan je za prevenciju gripa ili prehlada, ali ima i izraženo antibakterijsko dejstvo.

Prema određenim istraživanjima koja su sprovedena prethodnih godina, došlo se do zaključka da beli luk predstavlja odličan prirodni preparat koji se može koristiti i za lečenje Ešerihije koli. Beli luk ubija bakterije koje su se nagomilale u našem organizmu, ali takođe i stvara dobru zaštitu našem organizmu od trovanja ovim bakterijama.

Zato slobodno u svoj meni možete uvrstiti beli luk, dodavati ga u salate, i na skroz prirodan i zdrav način ćete pomoći svom organizmu da bude zaštićen, pročišćen i otporan na bakterije poput Ešerihije koli.

Čaj od peršuna za lečenje Ešerihije koli

Čaj od peršuna je zaista dobro napraviti i imati pri ruci kada osetite neke od simptoma koje sa sobom nosi ova bakterija. Kako je najbolje da pripremite ovaj čaj?

Za pripremu ovog čaja se koriste sledeći sastojci:

 • 1 kašičica peršuna (možete koristiti koren ove biljke ili lišće)
 • 250 ml vode

Priprema:

Kao i kod svakog čaja, nije ništa teže i nije ništa lakše. Potrebno je da kašičicu peršunovog lista ili korena stavite u 250 ml vrele vode i ostavite narednih 5-10 minuta da se odstoji i da se ohladi. Nakon toga je potrebno da čaj procedite i odvadite ostatke peršuna. Napitak pijte dok je vruć. Možete popiti nekoliko šolja u toku dana, ali nemojte preterivati. Rezultati neće biti vidljivi odmah, ali ćete za nekoliko dana osetiti olakšanje.

Čaj od uve za lečenje Ešerihije koli

Za pripremu ovog čaja biće neophodni sledeći sastojci :

 • 1 kašika uvinog lista koji je osušen
 • 200-250 ml vode

Vodu zagrejte dok ne proključa, onda u tu posudu sipajte kašiku uvinog lista i ostavite narednih 10-15 minuta da se ohladi. Nakon toga neophodno je da procedite kroz cediljku. Pijte bez dodatnih zaslađivača i dok je čaj još uvek vreo.