Crveno polje različite veličine oko spoljnih usta materice zove se erozija ili ranica grlića materice, izraz koji se često upotrebljava, a i danas se koristi kao klinička dijagnoza, premda je taj termin u suštini pogrešan. Pseudoerozije, odnosno crvenkaste površine na grliću materice ne predstvaljaju defekt sluzokože, već promene epitela sluzokože, a prava erozija, odnosno stvarni defekti sluzokože na grliću materice su veoma retka pojava. Međutim u slučaju zapaljenskih promena dolazi do bržih promena epitela kada se na grliću materice stvaraju crvene plaže. Takvo stanje dovodi do pojačanog belog pranja, nekad do krvarenja na dodir, takozvanih kontaktnih krvarenja, posebno pri polnim odnosima. Ovo oboljenje samo po sebi i nije opasno, uspešno se leči i ne narušava zdravlje žene. I pored toga iza svakog nalaza na grliću materice može da se krije rak, koji je čest i karakterističan za grlić materice. Zato se u svim sumnjivim slučajevima vrše pregledi po metodi Papanikolau i kolposkopski pregledi.

Kolposkopija je metoda pregleda sumnjivih mesta na vagini, a posebno na grliću materice pomoću posebnog aparata koji sistemom sočiva uveličava određena mesta 10—12 puta. Ova metoda ima za cilj da poboljša rano otkrivanje raka i njen značaj u savremenoj dijagnostici ovog podmuklog oboljenja je od izuzetne vrednosti.

Pregled vaginalnog sekreta po metodi Papa-nikolau orijentaciono može da ukaže da se radi o raku, pa je u takvim slučajevima potrebno uraditi i dopunske analize radi postavljanja definitivne dijagnoze.

I metoda Papanikolau i kolposkopski pregled smatraju se pomoćnim metodama, pošto se njima ne postavlja definitivna dijagnoza. U sumnjivim slučajevima kolposkopskog pregleda uzeće se isečak, kada treba uraditi histopatološki pregled kojim se dolazi do definitivne dijagnoze.

U lečenju erozije grlića materice koje je nekad dugotrajno i iziskuje veliko strpljenje postoji širok asortiman lekova. U određenim slučajevima koji su otporni na lečenje i koji su izraženi u velikoj meri, posebno kod žena koje su isplanirale porodicu i više ne žele da rađaju, vrši se operativna intervencija, kada se deo grlića materice ili u celini odstrani i obavezno šalje na patohistološki pregled. Intervencija je laka i ne predstavlja nikakvu opasnost, a vrši se u opštoj anesteziji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *