Konzumiranje energetskih napitaka može biti štetno i rizično po zdravlje zato NE PRETERUJTE sa energetskim pićima…
energetska pića
Energetske napitke možete kupiti u supermarketima, ali uglavnom se konzumiraju u barovima i diskotekama. Bogati su šećerima, kofeinom, taurinom, vitaminima i drugim supstancama koje daju energetski naboj. Obezbeđuju porast fizičke i mentalne energije te poboljšavaju sportske i intelektualne performanse – tako bar kažu u reklami. Međutim, da li je zaista tako?

Zašto ne treba preterivati s konzumiranjem energetskih napitaka.

PAZITE NA KOFEIN
Kofein je osnovna stimulativna supstanca u energetskim napicima, koja u koncentracijama većim od dozvoljene može imati razne negativne efekte. Umerene doze kofeina povezuju se s poboljšanjem mnogih aspekata kognitivnih performansi, kao što su nivo pažnje, vreme reakcije, memorija i psihomotorna aktivnost, ali preterana upotreba ove supstance izaziva simptome intoksikacije, kao što su mučnina, povraćanje, tahikardija, hipertenzija, uznemirenost, drhtavica, vrtoglavica. Rizik se dodatno povećava kada se energetski napici koriste uz alkoholna pića.

OGRANIČENA DOZA
Trenutno ne postoji precizna procena u vezi s “dozvoljenom” dozom kofeina u Evropskoj uniji, mada bi se, prema indikacijama drugih zemalja, količina mogla odrediti. Na primer Food Standard Authority iz Australije i Novog Zelanda, koji se brinu o bezbednosti hrane, preporučuju da se ne prelazi dnevna doza veća od 3 mg kofeina po kilogramu telesne mase, jer bi ta količina kofeina povećala nivo anksioznosti i kod mladih i kod starijih osoba. Dakle, prvo što treba da proverite jeste koju količinu kofeina sadrži energetski napitak koji želite da popijete, a zatim i količinu šećera, jer je on takođe štetan po zdravlje.

DVA-TRI ESPRESA PO JEDNOJ LIMENCI
Većina energetskih pića na tržištu sadrži 30 mg kofeina na 100 ml (stoje i naznačeno na etiketama). Ali, obratite pažnju na veličinu limenke – neka pića se pakuju u limenke od 250 ml, što podrazumeva dozu od 80 mg kofeina, dok neke druge ambalaže imaju zapreminu čak duplo veću, što znači i dvostruko veću koncentraciju kofeina. Da ne biste prekoračili limit od 3 mg po kilogramu telesne mase, potrebno je da vodite računa o količini kofeina koju sadrže i druga pića, kao što su, na primer, kola napici (46 mg u limenci od 330 ml), ali i čokolada (20 mg u 30 g) i, naravno, kafa (40 mg u espresu iz kafića).

DO 10 KAŠIČICA ŠEĆERA
Ovi napici obezbeđuju brzu, instant energiju. Međutim, mana im je što povećavaju nivo šećera u krvi te potpomažu gojenje.Konzumirajući jednu limenku energetskog pića, unećete u organizam više od 10 kašičica šećera (i 240 kalorija). S druge strane, proizvodi bez šećera često su na bazi aspartama, veštačkog zaslađivača čiju bezbednost po zdravlje trenutno procenjuje Evropsko telo za bezbednost prehrambenih proizvoda (EF5A). Ranija istraživanja pokazala su da aspartam, koji je 200 puta slađi od šećera i sadrži 10 odsto metanola, može imati kancerogeno dejstvo ili pak izazvati prevremeni porođaj kod trudnica.

TAURIN DO 1.000
Ova amino-kiselina, inače sastavni deo proteina, potpomaže upotrebu glukoze i ublažava osećaj umora. U većini energetskih napitaka ima ga oko 1.000 mg (10 puta više od količine koju unosite putem hrane), ali ne postoje kontraindikacije.

TO NIJE PIĆE ZA SPORTISTE
Energetska pića, čiji proizvođači često sponzorišu sportske događaje, nisu pića koja poboljšavaju fizičku aktivnost. I, zaista, ne sadrže elektrolite (natrijum, kalijum, hlor, magnezijum), koje naše telo gubi kroz znojenje a koji su ključni da ne bismo doživeli pad pritiska, a deluju i protiv grčeva. Ova pića obezbeđuju doze kofeina koje nam daju trenutni osećaj priliva energije, ali samo privremeno, a mogu imati i laksativno i diuretičko dejstvo, čime bi se moglo pogoršati stanje dehidratacije izazvano bavljenjem sportom.

OPASNA MEŠAVINA: ENERGETSKA PIĆA i ALKOHOL
Kombinovanje energetskih pića i alkohola može izazvati neželjene reakcije i ugroziti zdravlje ljudi. Najznačajniji rizici jesu: nesvesnost o stanju intoksikacije (uz povećanu mogućnost da se dogodi saobraćajna nesreća), dehidratacija (i alkohol i energetska pića jesu diuretici), izmenjen rad i funkcija bubrega (izazvano taurinom), promena srčanog ritma.

Energetska pića i zavisnost
Jedno istraživanje koje je 2007. godine sprovela ekipa farmakologa na univerzitetu u Mesini (u Italiji), potvrdilo je da konzumacija energetskih pića (zahvaljujući kofeinu) ide u prilog potencijalnom razvijanju zavisnosti
od alkohola. Ova kombinacija inače je veoma rasprostranjena među mladima, jer sadržaj šećera iz energetskih pića čini ukus alkohola prijatnijim i navodi na to da se još više konzumira.

Oprezno s energetskim pićima
Energetska pića nisu dovoljno proučena, a koriste se prekomerno, te mogu biti opasna za decu i omladinu – upozoravaju lekari u američkom magazinu “Pedijatriks”. Rizici od uzimanja energetskih pića, uglavnom zbog sadržaja previše kofeina i drugih sastojaka, podrazumevaju i lupanje srca, srčane napade, moždanu kap, pa i iznenadnu smrt, navodi se u članku koji je napisala grupa pedijatara. Na skoro svakoj limenci naći ćete da piše nije namenjeno deci, trudnicama i osobama osetljivim na kofein, a ponekad i nije namenjeno dijabetičarima, ali je toliko
sitno napisano da skoro uvek ostaje neprimećeno. Naročito je izražen rizik od kombinovanog konzumiranja energetskih pića i alkohola.