Ekcemi su najčešća kožna bolest koja čini jednu petinu svih kožnih oboljenja. Uglavnom je nasledna, a pojavljuje se i kao posledica alergije. Javlja se najčešće na rukama, licu i glavi.
Ekcemi lečenje biljem
Bolesti pogoduje i nedostatak nekih sastojaka u ishrani (masti, vitamin A i B grupe, inozitol, jod i bakar).

Kad se pojavi ekcem primenjivati osnovnu zdravu ishranu, i što više smanjiti konzumiranje šećera, mlečnih proizvoda i citrus-voća. Treba koristiti dosta sirove hrane — voće i povrće u vidu raznih salata.

Izbegavati veš od sintetike u direktnom dodiru sa telom, i prednost davati pamučnom donjem vešu koji pogoduje koži sa ekcemom.

U ishrani treba obezbediti dovoljno mesa, iznutrica, mleka ili jogurta i kiselog mleka, belih sireva sa malo masti, jaja, kvasca, pivskog kvasca, grožđa, sušenog povrća, zelenog lisnatog povrća i voća i povrća sa žutim ”mesom”, proizvoda od celog zrna žitarica, braon pirinač, jodirane soli, kao i sve namirnice bogate kalcijumom. Salata od mladog spanaća i kopriva prelivena limunovim sokom utiče na postepeno izlečenje osipa — ekcema. Jedan obrok dnevno treba da se sastoji samo od salate od povrća da bi se što pre izborili sa ekcemom.

Beli hleb i rafinisani šećer se ne preporučuju, jer su lišeni vitalnih sastojaka. Treba dati prednost hrani sa što više prirodnih sastojaka koji se nalaze u nerafinisanoj hrani (kuvana pšenica, hleb od integralnog brašna, braon pirinač, ovsene pahuljice, mekinje i dr. Sveže voće i povrće, takođe, ima prednost u odnosu na prerađevine od njih, naročito na one sa konzervansima.

Ekcemi su često alergijska pojava posle korišćenja mleka, mlečnih proizvoda i slatkiša, a nestaje kada se ova hrana izbaci iz jelovnika.
Naročito treba izbegavati namirnice sa aditivima, a prednost davati što prirodnijoj hrani, bez ostataka pesticida, veštačkih sredstava za konzervisanje, bojenje i aromatisanje. Treba, naročito, izbegavati sumporisano sušeno voće i povrće, kao i sveže koje ima ostataka pesgicida.

Receptura za lečenje ekcema biljem

Lečenju ekcema pomažu lekovite biljke, naročito šargarepa, kupus, repa, jabuka, borovnica, badem, artičoka, šipurak, lavanda, kopriva, kadulja, neven, lipa, zova i kamilica.

-Kuvanu pšenicu sa mlekom jesti češće i piti čaj od mekinja, a bolna mesta mazati sa belancetom jajeta.

-Dnevno piti koktel od po 1 dl soka mrkve i celera i 0,5 dl soka peršuna ili koktel od 3 dl soka šargarepe, 1 dl cvekle i 1 dl krastavca.
-Uz domaće čajeve (lipa, zova, kamilica i dr) uveče i ujutru pojesti prepečen komad kvasca ili usuti pivski kvasac u čaj. Ovo ponavljati sve dok ekcem ne nestane.

-Svake večeri popiti šoljicu čaja od mešavine lekovitog bilja-majčine dušice, bosiljka, kadulje i timijana.

-Od mešavine lekovitog bilja -od po 25 g majčine dušice i rusomače i 50 g kamilice uzeti 3 kašike i kuvati 2 minuta u pola litra vode. Posle 2 sata procediti i piti nezaslađeno, pre jela.

Oblozi i kupke od lekovitog bilja za lečenje ekcema

1. Čaj od nevena može se piti topao, a hladan služi za ispiranje kože: 30 g cveta preliti sa pola litra ključale vode. Za smirenje ekcema pomaže dodavanje u vodu za kupanje 2 kašike sode bikarbone.

2. Uvarak od lišća oraha za oblaganje ekcema: 12 g lišća oraha preliti sa pola litra ključale vode i koristiti samo za spoljnu upotrebu.

3. Ulje od kleke ili lavande: čašici bademovog ulja dodati 4—5 kapi ulja, promešati i oblagati bolna mesta tri puta dnevno.

4. Gazu ili čistu krpu natopljenu u limunov sok priviti na bolno mesto.

5. U pola litra maslinovog ulja staviti 60 g jelove smole i kuvati sve dok masa ne uvri na 2/3 zapremine. Sa ovako spravljenim uljem mazati obolela mesta.

6. Bolna mesta kvasiti odvarom koji se dobija kuvanjem napola prerezanog krompira u nezaslanjenoj vodi. Posle kvašenja ne brisati bolna mesta dok se ne sasuše, a zatim premazati maslinovim uljem. Izlečenje nastaje posle 2 meseca.

7. Bolna mesta mazati tri puta dnevno i previti čistom krpom: po 2 kašike lista kupine, koprive i po kašiku hajdučke trave i kore hrasta preliti sa pola litra mleka, dodati 5 kašika meda i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.

8. Skuvati beli luk, dodati istu količinu meda i sa takvom kašom obložiti bolno mesto.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *