ekcemi lecenjeEkcem na rukama, ili dermatitis na rukama, se odnosi na bilo koji tip ekcema koji se pojavljuje na rukama. Ovo oboljenje je često povezano sa poslom kojim se bavimo i može se pogoršati čestim pranjem ruku i izlaganjem hemikalijama. Ekcem na rukama zahteva posebna testiranja i terapiju.

Može prouzrokovati svrab, suvu i ispucalu kožu, kao i njeno perutanje, posle čega ostaju fleke na koži. Ovo oboljenje može biti akutno, ali se takođe može odnositi i na hronični ekcem ruku ili hronični dermatitis ruku . Ekcem ruku može suštinski uticati na svakodnevnicu i dovesti do ozbiljnog narušavanja kvaliteta života. Za razliku od tretiranja i lečenja akutnog, mogućnost lečenja hroničnog ekcema učestalim hidriranjem, zaštitom ruku i prepisanim kremama, zavisi od brojnih faktora.

Šta uzrokuje ekcem?

Uzrok ekcema nije potpuno jasan ; međutim, postoji nekoliko okolnosti. Tri uobičajene okolnosti u kojima dolazi do pojave ekcema su nadražajni kontaktni dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis i atopijski dermatitis.

Nadražajni kontaktni dermatitis

Najzastupljeniji je nadražajni kontaktni dermatitis. Konstatno izlaganje nadražajnim uzrocima ekcema, poput vode, sapuna, deterdženta, rastvarača, odmašćivača, lubrikanta, ulja, rashladne tečnosti, prašine od pleksiglasa, prehrambenih proizvoda, metala i plastike mogu sprečavati obnavljanje ćelija kože.

Koji su simptomi?

· Manifestuje se na vrhovima prstiju (jagodice) i na koži između prstiju.

· Koža je suva i ispucala, sa mestima na kojima se javlja svrab, crvenilo, perutanje i otečenost.

· U dodiru sa fizičkim nadražajima, može se osetiti peckanje ili bol, koji mogu dovesti do pucanja kože i krvarenja.

Alergijski kontaktni dermatitis

Drugi po redu po zastupljenosti jeste alergijski kontaktni dermatitis. Nikl, određeni dodaci hrani i arome, kao i konzervansi su uobičajeni alergeni. Alergeni povezani sa poslom kojim se bavimo mogu da budu antibakterijski sapuni i rastvori, organske boje, guma, veštačka smola i biljke.

Koji su simptomi?

· Mali plikovi se mogu pojaviti uz svrab, crvenilo i oticanje, ubrzo nakon izlaganja nekom alergenu.

· Kasnije može doći do perutanja, pucanja kože i pojave krasta, što dovodi do isušivanja kože.

· Koža može da se zadeblja i potamni, ukoliko je izoženost alergenu učestala.

· Može se pojaviti preko celih ruku i na prstima, posebno na unutrašnjosti šaka i vrhovima prstiju.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis takođe može uzrokovati ekcem na rukama, pri čemu su druga područja na koži zahvaćena.

Koji su simptomi?

· Intenzivan svrab kože

· Akutne lezije na koži

· Oboljenje je hronično

· Dolazi do zadebljanja kože

Kod pojave ekcema obavezno se posavetujte sa vašim doktorom kako biste dobili odgovarajuću terapiju za vaš oblik oboljenja.

Briga o sebi i promena životnih navika

Promene životnih navika i briga o našem telu su prvi koraci u borbi protiv ekcema. Ovo uključuje:

· Hidriranje i blago čišćenje zahvaćenog područja

· Koristite sapun za ruke i hidrantne kreme koje u svom sastavu ne sadrže nadražajne komponente i arome (Odobrene od strane NEA Seal of Acceptance). Redovnom hidratacijom omekšaćete kožu i vratiti joj vlažnost, što će vam pomoći da držite ekcem pod kontrolom.

· Hidratantne kreme i emolijense nanositi odmah nakon tuširanja, pranja ruku i u bilo kom drugom periodu. Ukoliko se ekcem povuče i prestanete sa prepisanom terapijom, ipak marljivo nastavite sa hidratacijom kože, što može da pomogne u produžavanju perioda između dva zapaljenja i ponovnog pojavljivanja ekcema.

Promena životnih navika

Ukoliko je moguće, izbegavajte ili umanjite poslove gde vam je koža duže vreme izložena vodi.

Preterano znojenje i suv vazduh mogu izazvati ili pogoršati ekcem.

Izbegavajte da češete oboleli deo, jer na taj način može doći do stvaranja rane koja može da se inficira. Hladna obloga može pomoći u umanjivanju svraba. Takođe, redovno kratite nokte na rukama.

Izbegavajte hemikalije i sredstva koja izazivaju iritaciju ili alergiju. Međutim izbegavanje tih supstanci može biti veoma teško, ako ne i nemoguće, ukoliko ste u dodiru sa njima zbog posla. Nošenjem rukavica i redovno korišćenje kreme vam može puno pomoći u tom slučaju.

U pripremanju hrane izbegavajte dodir sa ceđenim sokovima, voćem, povrćem i sirovim mesom, ili nosite rukavice.

Zaštitite ruke nošenjem pamučnih rukavica ispod zaštitnih rukavica.

Takođe je poželjno nošenje zaštitnih rukavica i tokom pranja i stilizovanja kose.

Skinite prstenje pre kontakta sa vodom ili pranja ruku.

Redovna upotreba emolijensa je od velikog značaja za vraćanje mekoće i elastičnosti kože. Nanošenje kreme za zaštitu kože na obolele delove bi trebalo praktikovati svaki put pre posla, nakon pranja ruku i kada god primetite da vam je koža suva.

Izbegavajte stresne situacije.

Terapija atopijskog dermatitisa

Za lečenje upale najčešće se koriste površinski kortikosteroidi. Oni se upotrebljavaju samo u slučaju razbuktavanja ekcema. Dugoročnom upotrebom možemo istanjiti kožu. Plašeći se rizika od pojave neželjenih dejstava, pacijenti pre koriste manju dozu od preporučene, nego veću.