Ekcem na licuEkcem ili dermatitis je problem sa kožom koji se može razviti na bilo kom delu tela, uključujući lice, grudi, leđa, ruke i noge. Iako je bilo koji tip ekcema neprijatan, ekcem na licu je prilično neugodno stanje kože. Šta više, vrlo je verovatno da se osoba sa ovim tipom zdravstvenog problema može osećati depresivno i da može imati manjak samopouzdanja. Ukoliko je neko među onima koje pogađa ovo stanje trebalo bi se informisati o metodama i tretmanima koji su im dostupni u rešavanju problema.

Ekcem na licu uzroci i simptomi

Ekcem na licu se ne razlikuje od drugih oblika ovog zdravstvenog problema. Prema tome, okidači i faktori koji dovode do ekcema na licu su isti kao i oni koji izazivaju ekcem na drugim delovima tela. Ipak, tačni uzroci ovog zdravstvenog problema su još uvek nepoznati, ali pretpostavlja se da je stanje izazvano kombinacijom nekoliko faktora, zagađivača, suvog vremena, promena nivoa hormona, alergija i dugotrajnog stresa.

Prema medicinskim podacima deca onih koji pate od ovog medicinskog stanja imaju 80% šansi da obole od ekcema ili u ranoj mladosti ili u kasnijem dobu. Pored nekoliko tipova od kojih oboleva koža na licu najčešći tipovi su seboreični i atopični ekcem. Delovi kože na licu koji su podložni ovom oboljenju su kapci, oblasti oko očiju, obrazi i strane nosa.

Dalje, simptomi koji se javljaju su crvenilo i tačke zapaljenja koje mogu biti ravne ili uzdignute u odnosu na druge delove lica. Koža koja je pod ekcemom se preterano isušuje, svrbi i iritira. Stalno češanje može dovesti do zadebljanja na koži, a to stanje se naziva lihenifikacija. Kod teških slučajeva može se pojaviti crvenkasti osip koji se vremenom razvija u plihove ispunjene tečnošću. Nakon par dana plihovi se otvaraju i i iz njih iscuri tečnost a preko rane se stvara krasta i na kraju rana zaceli.

Lečenje ekcema na licu

Odabir najbolje metode lečenja je od presudne važnosti. Na kraju krajeva, pogođena osoba ima problema sa najizloženijim i najosetljivijim delom tela, a to je lice. Atopični ekcem se ne može izlečiti ali se simptomi mogu držati pod kontrolom. Melemi i saveti prilagođeni tipu lica su pokazali dobre rezultate.
Postoji mnoštvo proizvoda koji su spravljeni upravo za lečenje ovog poremećaja kože. Ipak, svako mora odabrati proizvod koji odgovara njegovom ili njenom tipu kože. Najbolje rešenje je osloniti se na prirodne formule biljnog porekla koje nemaju dugotrajne negativne efekte. Vodeći računa o ovome uvek se moraju analizirati sastojci preparata pre nego što se nanese na pogođene oblasti.

Ukoliko dati melemi ili topične kreme ubrzo ne daju rezultate preporučljivo je da se od stručnog dermatologa proveri tip kože. Nakon provere i potrage za znakovima infekcije ili drugih medicinskih problema doktor može prepisati i neki od oralnih lekova (antibiotike, antihistamine, steroide, itd.) i prikladne kreme.
Za brzo lečenje ovog zdravstvenog problema pored terapeutskih lekova veoma su važne izmene u ishrani i načinu na koji se osobe brinu o svojoj koži. Osobe mogu primeniti topična ulja kako bi ublažili neugodnosti poput svraba i ožiljaka. Bez obzira na sve, trajno izlečenje se može postići samo zdravom ishranom i suzdržavanjem i izbegavanjem alergena.