Ekcem na licuEkcem kod dece se može javiti nakon trećeg meseca života u vidu sipljivog, vlažnogosipa na licu i spoljašnjim površinama ruku i nogu.

U kasnijem periodu detinjstva ekcem postaje suv, ljuspast osip koji produkuje svrab na unutrašnjim naborima laktova i kolena. Pojedina deca ne mogu „prerasti“ ekcem, tako da se stanje prolongira u odraslo doba.

Dijeta

Roditelji bi kod novorođenčadi trebalo da sprovedu opšte mere prevencije protiv alergija, ukoliko ona imaju povišen rizik za nastanak istih. Te mere uključuju izbegavanje pušenja od strane roditelja u toku trudnoće i nakon rođenja, kao i dojenje u periodu od bar šest meseci nakon rođenja deteta. Uobičajene alergogene namirnice poput mleka, jaja, ribe, kikirikija, pšenice i soje, majka koja doji dete bi takođe trebalo da izbegava u svakodnenoj ishrani.

Izbegavanje davanja čvrste hrane bebama do šest meseci starosti, kao i pažnjivo uvođenje potencijalnih alergogenih namirnica poput kravljeg mleka, pšenice i ekstrakta od kikirikija u 12. mesecu. Jaja i riba bi trebalo da se uvedu u ishranu tek nakon 18. meseca kako bi se izbegla pojava ekcema kod dece.

Deterdženti

Ne-biološki praškovi za pranje, kao što su brendovi „Sunlight” i„Skip“ preporučuju se za pranje umesto enzimima obogaćeni „Punch“, „Biotex“, „Surf“ili „Omo“. Penušavekupke, antiseptike za upotrebu u domaćinstvu i medicinske sapune najbolje je izbegavati. Hlor u bazenskoj vodi takođe može iziritirati i isušiti kožu. Od nadražajnih supstanci koje se mogu naći u domaćinstvu svakako treba pomenuti vunu, angoru, najlon i perje. Kućna prašina, grinje kao i pseća i mačija dlaka mogu pogoršati ekcem kod dece.

Kupanje

Voda za kupanje bi trebalo da bude mlaka, a emulzije za hidraciju kože bi trebalo nanositi unutar tri minuta od sušenja kože, koje treba sprovesti nežnim tapkanjem mekanim peškirom. Nikada ne treba trljati kožu i sušiti je na taj način. Ukoliko neparfemisani sapuni kao što su „Pears“, „Dove“ ili „Neutrogena“ iritiraju kožu, onda treba koristiti krem za kupanje na bazi vode, preporučljivo „Aquabar“ ili„Cetaphil“ losion.

U postelji

Što veća površina kože trebalo bi da bude pokrivena nealergijskom, laganom pamučnom odećom koja ne treba da previše zagreje dete. Pamučne rukavice za noć, kao i uredno posečeni nokti, smanjiće iritaciju usled češanja.Ponekada treba upotrebiti i longetu za laktove, kako bi se izbeglo nesvesno češanje dece u toku noći.

Imunizacije

Treba redovno vakcinisati dete kroz čitavo detinjstvo. Ukoliko imate nekih nedoumica u vezi sa imunizacijom deteta, konsultujte svog lekara.

Terapija

Emolijenti (sredstva za omekšavanje kože)
Ove hidrantne kreme i masti, koje predstavljaju osnovu u tretmanu ekcema kod dece, su u potpunosti neškodljive i mogu se mazati po nahođenju, najmanje dva puta dnevno, kako bi hidrirale i štitile kožu. Kod neke dece, međutim, neki od ovih preparata mogu izazvati iritaciju na koži. Ukoliko se to desi, treba probati sa nekim drugim proizvodom.
Različite vrste emolijenasa uključuju emulzionu mast („HEB“), krem na bazi vode („UEA“), „Cetomacrogol“, „Ultrabase“ i„Oilatum“ krem. Ponekada se koristi i preparat na bazi katrana za tretiranje zadebljale kože.

Kortizonski kremovi

Oni dovode do munjevitog olakšanja simptoma ekcema kod dece i koriste se u kratkim intervalima za tretiranje inflamiranih ekcema. Mogu se koristiti i u dužem periodu, ali samo ukoliko su razblaženi u emolijensu, i u tom slučaju tretman se mora smanjivati postepeno pre nego što se u potpunosti prekine.
Međutim, njihova dugotrajna upotreba kod dece može dovesti do istanjivanja kože, mada su neki od novijih preparata mnogo bezbedniji za upotrebu. Tablete Kortizona ili injekcije se veoma retko, ako upošte, koriste u tretmanu ekcema.

Antibiotici

Deca koja pate od ekcema sklonija su infekcijama kože (bakterijskim, gljivičnim i virusnim, uključujući i uobičajene bradavice). Antibiotski kremovi, i povremeno oralni antibiotici, se ordiniraju u tretmanu inficiranog ekcema, koji se može klinički prezentovati naglim nastankom kraste, pojavom curenja i crvenilom kože.

Antihistaminici

Antihistaminici starije generacije, koji imaju i izraženo sedativno dejstvo, u vidu tableta ili sirupa kao što je „Aterax“, će smanjiti svrab, naročito u toku noći. Antihistaminski kremovi mogu dovesti do povećanja osetljivosti kože, te ih treba izbegavati.

Oko 10% ekcema kod dece ima osnovu u alergiji na određenu vrstu hrane, tako da boje koje se koriste u proizvodima za ishranu i aditivi takođe mogu dovesti do pogoršanja ekcema kod starije dece. Pored toga, neželjene reakcije na citrusno voće, paradajz, ananas i glinene posude za pripremu hrane su česte kod pacijenata sa ekcemom.