eft tapkanje

EFT terapija tapkanja-tehnika emocionalnog oslobadjanja…Vi možete sami sebi pomoći sa trenutnim simptomima,ali da se problem ne bi vraćao treba naći njegov uzrok i otkloniti ga…
eft tapkanje
Kako EFT terapija emocionalnog oslobadjanja funkcioniše?
EFT tehnika je energetska terapija zasnovana na pretpostavci da je svaka negativna emocija ,kratak spoj u vašem energetskom ststemu. Ovaj kratak spoj blokira protok energije putanjama, meridijanima. Suština EFT terapije jeste otklanjanje postojećih blokova, a s njima i fizičkih i psihičkih problema, bolova, strahova ili osećaja neprijatnosti i nesreće.Tapkanje na dvanaest akupunkturnih tačaka stimuliše protok energije preko merictidijana i usredsreduje se na problem koji želite da rešite, otklanja uzrok kratkog spoja.

Sumnjive prakse EFT terapije?

Proces EFT ne izgleda uvek logičan. Pritom je tapkanje neviniji deo. Tokom procedure morate kružiti očima, mumlati, računati i govoriti sebi kako volite sebe.Svrha je naštelovati mozak. Odredjene delove mozga stimuliše kretanje očiju. Desna strana mozga je kreativna, aktivna, kad mumlate neku pesmu, a leva, logična, radi kad računate. Mantra o tome kako volite sebe je sastavni deo takozvanog podešavanja, objašnjavaju EFT terapeuti.

Mišljenje psihologa o tehnici emocionalnog oslobadjanja
Mgr. Martin Miler, predsednik Slovačke komore psihologa kaže…
– Po meni se kod EFT više radi o specijalnoj terapiji usmerenoj na emocije (Emotion Focused Therapy) koja se oslanja na veoma kvalitetna i ozbiljna psihološka istraživanja. Nasuprot tome, terapija oslobadanja od emocija spada pre u alternativne pravce, to je kao neka mešavina alternativne i kineziološke tehnike, i tu bih bio oprezan. Ne mora vam nauditi, ali može, i ukoliko pored sebe nemate iskusnog terapeuta koji zna šta treba da radi, to može biti i opasno. Naravno, može se desiti i da pomogne. U svakom slučaju ne bih isključio niti potcenio placebo efekat, ukoliko se iskazuje i uz efikasne lekove. Za lečenje je bitan.
I na kraju, ali ništa manje važno, je i pitanje novca. Koliko novca ste spremni da potrošite na alternativne kurseve, a koliko na ozbiljnu terapiju koja je često i najjeftinija?

Mišljenje terapeuta
Monika Krekova, terapeut tradicionalne kineske medicine sa Klinike za alternativnu medicinu u Bratislavi: Mnogo terapija koristi tokove energije u organizmu. U svakom slučaju to zavisi od iskustva stručnjaka i spremnosti pacijenata da saraduje. Akupunktura koristi mnogo više tačaka — bilo da se radi o otklanjanju psihičkih ili fizičkih problema — a isto tako i različite tehnike dodira, pritiska, uboda, masaža…

Kako se izvodi tapkanje
-Odredite problem na kome želite da radite. Na primer: boli me koleno.
• Recite: „I pored toga što me boli koleno, duboko i potpuno volim sebe prihvatam sebe u potpunosti.
• Ponovite to barem tri puta i pritom kuckajte na tačku karate.
• Nastavijamo s izjavom „boli me koleno” i pritom se kuckajte po tačkama od temena glave naniže, i na ruci od palca ka matom prstu.
• Kuckajte na tačku „9 Gamut” istovremeno:eft terapija
Otvorite oči, zatvorite ih, odsčeno ih pokrenite dole levo, posmatrajte oštro dole desno, napravite očima krug u smeru kretanja kazaljki na satu, napravite očima krug u smeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu, zapevajte bilo koju melodiju, računajte do sto pet, zapevajte neku odabranu melodiju. Karate tačka
Gamut tačka

Savet za početnike
Tapkanje u pojedine tačke pomoću dva ili četiri prsta. Na taj način ste sigurni da ćete celu tačku pokriti u potpunosti i ispravno. Većina aktualnih bolova bi trebalo da nestane u narednih dva do petnaest minuta.

Da li verujete u efikasnost tehnike emocionalnog oslobadjanja

Ukoliko posetite nedovoljno iskusnog praktičara,većinom će raditi sa previše uopštenim problemom ili sa slabom koncepcijom u okviru same procedure emocionalnog oslobadjanja.Možda i sami sabotirate terapiju,što će iskusni terapeut
svakako otkriti, isto kao i energetske toksine ili preosetljivost”.
Metoda je zaista neefikasna kod oko dva procenta ljudi. Jedan procenat je tvrdio da mu se stanje tokom terapija pogoršalo, opisivali su mučninu. „Dosadašnji rezultati EFT-a su trajni. Zašto onda nisu svi na svetu zdravi, vitki i srećni? Možda zato što im nedostaje strpljenje ili hrabrost da promene svoj život”, tvrde eft praktičari. Pretpostavlja se da svaki terapeut ima zdrav razum i da se neće upuštati u ,lečenje oboljenja i stanja sa kojima nema iskustva. Da bi neko postao terapeut sa sertifikatom najvišeg stepena , medjunarodne organiziacije AAMET, neophodna mu je praksa i potvrda o eventualnim studijama kao dokaz da zna šta radi.A ozbiljna oboljenja, pre svega psihičke prirode, spadaju u ruke profesionalaca — psihologa i psihijatara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *