dulkolaks tablete

Dulcolax tablete namena        

Dulcolax (bisakodil) je lek koji pripada grupi lekova poznatih kao laksativi. Deluje tako što stimuliše pokretljivost creva, što olakšava pražnjenje creva. Kada su u pitanju Dulcolax tablete namena im je i za ublažavanje simptoma zatvora.

Mere predostrožnosti

Dulkolaks tablete treba izbegavati u sledećim uslovima:

  • Kod pacijenata sa crevnom opstrukcijom
  • Kod pacijenata sa ileusom (začepljenje creva izazvano nedostatkom peristaltike)
  • Kod pacijenata sa akutnim apendicitisom
  • Kod pacijenata sa inflamatornim bolestima creva
  • Kod pacijenata alergičnih na bisakodil (aktivni sastojak ovog leka)

Dulcolax tablete ne treba koristiti više od 5 dana. Ako nema poboljšanja nakon pet dana, prekinite upotrebu i obratite se lekaru.

dulkolaks tablete

Dugotrajna upotreba ovog leka može prouzrokovati gubitak elektrolita (minerala) i vode iz tela, izazivajući dehidrataciju – koja može biti opasna, posebno kod pacijenata sa oboljenjima bubrega, kao i kod starijih pacijenata. Zbog toga, ovaj lek mora da se koristi sa dodatnim merama opreza kod pacijenata starijih od 65 godina, kao i kod bolesnika sa oštećenjem bubrega.

Ako imate simptome dehidracije, kao što su povećana žeđ i smanjeno mokrenje, odmah prekinite sa korišćenjem ovog leka i javite se lekaru.

Dulcolax lek može izazvati nagli gubitak svesti (sinkopa) i vrtoglavicu.

Ovaj lek može izazvati krvave stolice, ali nema razloga za brigu, jer nestaju relativno brzo.

Dulcolax – upotreba za decu: ovaj lek treba izbegavati kod pacijenata mlađih od 10, osim ako je preporučeno od strane lekara. Kod dece ispod 4 godine starosti se ne koristi.

Dulcolax tablete upotreba i doziranje

Dozni oblik za Dulcolax (bisakodil) obuhvata tablete i supozitorije.

Uobičajena doza za lečenje opstipacije kod bolesnika starijih od 10 godina je 10 mg (dve tablete bisakodila od 5 mg ), pred spavanje, da bi se proizvela stolica sledećeg jutra.

Ovaj lek bi trebalo koristiti samo po savetu lekara kod dece uzrasta od 5-10 godina!

Dulcolax i priprema za pregled: za pripremu dijagnostičkog postupka, Dulcolax treba uzeti u dozi od 10-20 mg (2-4 tablete) pred spavanje i jednu supozitoriju sledećeg jutra na dan ispitivanja. Ovaj lek se koristi kao priprema za pregled koji zahteva pražnjenje creva, što može podrazumevati ultrazvuk trbušne duplje, kolonoskopiju i dr.

Izbegavajte korišćenje mleka i mlečnih proizvoda, kao i neke lekove koji se koriste za lečenje gorušice i čireva, kao što su:

  • antacidi,
  • omeprazol,
  • esomeprazol (Nexium),
  • pantoprazol i drugi.

Dulcolax za mršavljenje

Dulcolax za mršavljenje se ni u kom slučaju ne koristi. Ovaj lek je namenjen isključivo za lečenje opstipacije i kao priprema pred dijagnostički pregled.

Dulcolax tablete u trudnoći

Dulcolax tablete u trudnoći ne treba upotrebljavati. Može se koristiti tokom trudnoće samo ako korist za majku prevazilazi rizik za dete. Iako nema dokaza o riziku za fetus tokom trudnoće, preporučljivo je da se izbegne korišćenje ovog leka, posebno u prva tri meseca trudnoće.

Ovaj lek ne prelazi u majčino mleko i može se koristiti tokom dojenja.

Neželjena dejstva

Dulcolax tablete mogu izazvati sledeća neželjena dejstva:

–  dehidracija,

– bol u stomaku,

– grčevi u stomaku,

– mučnina,

– povraćanje,

– vrtoglavica,

– iznenadni gubitak svesti (sinkopa),

– proliv,

– alergije i druga.