dugo sedenje za računarom posledice

Dugo sedenje za računarom ostavlja razne posledice: opterećenje zglobova, kvarenje vida i krivljenja kičme…
dugo sedenje za računarom posledice
Savremeni način života postao je gotovo nezamisliv bez kompjutera, bilo da želite da radite, igrate igrice, surfujete, četujete… ili pak da se putem društvenih mreža družite sa starim prijateljima. Međutim, višesatno nepravilno sedenje za računarom može uzrokovati zdravstvene probleme i jake bolove u vratu, ramenima, leđima, rukama ili prstima. Ako se tome dodaju problemi s glavoboljom i očima, jasno je zašto više pažnje morate posvetiti dobroj organizaciji prostora za rad na računaru, kao i vremenu koje ćete provesti pred računarom.

Ako već ne možete skratiti sedenje za računarom, stručnjaci vam §avetuju da obavezno pravite pauze u radu, da što više vežbate i ne štedite novac za odgovarajuću opremu kako biste izbegli probleme s mišićima i zglobovima.

Ponavljanje pokreta uzrokuje povrede
Svaki vaš pokret praćen je trenjem koje izaziva neznatna oštećenja tkiva. Srećom, promene koje nastanu na taj način organizam brzo regeneriše. Međutim, ukoliko iste pokrete ponavljate duže vreme, bilo dok klikćete mišem ili kucate na tastaturi, vaše telo nema vremena za oporavak. Oštećenja se gomilaju i dolazi do pojave lokalnih zapaljenja i bolova. Sigurno vam se đešavalo da vas kažiprst, šaka ili lakat toliko bole da vam obične radnje, poput pisanja ili pranja zuba, postaju gotovo nemoguće. Navedene povrede ponavljanih pokreta možete sprečiti ukoliko, radeći na računaru, ramena, laktove i podlaktice držite pod pravim uglom, tastaturu postavite iznad prepona, tako da vam ruke budu što bliže telu, dok vam je miš pored tastature (nikako iznad ili ispod nje). Kada se koristite mišem, angažujte čitavu ruku, a ne samo zglob. Kucajte lagano i nežno, praveći česte pauze, a kad ne kucate, sklonite ruke s tastature i dozvolite im da se odmore. Dok radite na tastaturi, trudite se da vam zglob šake bude ispružen.

Pravilan položaj tela
Ukoliko za kompjuterom imate neodgovorajući položaj tela, bolovi u vratnom i leđnom delu kičme – neizbežni su. Dok sedite, mišići vam samo prividno miruju. U stvari, oni vredno rade “boreći se” s gravitacijom, a vi ih dodatno možete opteretiti ukoliko sedite pognutih leđa ili glave.

Bolove u mišićima i zglobovima možete sprečiti ukoliko stopala postavite punom dužinom na pod, a kolena savijete pod pravim uglom, tako da stoje direktno iznad stopala. Stolicu podesite tako da karlicu možete blago zabaciti unazad, ali u ravni s kolenima. Ispravite leđa, naslonite ih na stolicu te opustite ramena i vrat. Pritom bi vam glava morala stajati tako da je bez napora možete držati uspravljenom. Zahvaljujući ovakvom položaju tela, ravnomerno ćete opteretiti sve mišićne grupe i zglobove. Obratite pažnju na cirkulaciju. Ukoliko ste zauzeli pravilan položaj, osetićete jače strujanje krvi kroz čitavo telo, što je znak da mišićima i zglobovima obezbeđujete pravilnu ishranu.

Dobro organizujte radni prostor
Ukoliko pravilno opremite radni prostor, znatno ćete smanjiti rizik od pojave zdravstvenih problema.
Za početak, izaberite odgovarajući sto -stopala treba da vam stoje punom dužinom na podu, a noge pod pravim uglom. Prostor pod stolom trebalo bi da bude prazan. Stolica bi morala biti podesiva, a naslon anatomski oblikovan, s dobrom potporom za lumbalni deo kičmenog stuba. Monitor neka vam bude najmanje pola metra od glave, pri čemu njegova gornja ivica treba da bude u visini očiju. Postavite ga tako da ne daje refleksije veštačkog ili prirodnog svetla. Tastatura i miš neka budu u jednoj ravni.

Vežbe koje sprečavaju bolove
Kada vam se nakon maratonskog rada na računaru vid pomuti, leđa utrnu, noge oteknu, a šake ukoče, umesto da se prošetate do aparata za kafu, uradite nekoliko setova vežbi. Ne samo što ćete se razbuditi već će vam i bolovi nestati.

Položite desnu ruku na sto s dlanom okrenutim nagore. Raširite prste i opustite šaku. Držeći šaku ispravljenom, palac dodirnite malim prstom i držite ga tako dve sekunde, a onda opustite šaku. Ponovite vežbu deset do petnaest puta pa promenite šaku. Postavite obe ruke na kolena (dlanove okrenite nadole) pa stisnite pesnice što čvršće, držite ih tako do 15 sekundi pa ih opustite. Ponovite vežbu nekoliko puta.

Sedite uspravno. Neka vam stopala budu punom dužinom na podu. Stavite desnu ruku iza leđa, a levom se držite za naslon stolice. Gornji deo tela istežite udesno što više možete. Polako se vratite u početni položaj pa ponovite isto i za drugu stranu.

Podignite desnu ruku tako da vam lakat bude što bliže uhu (poza kao za istezanje leđa).

Levom rukom nežno povlačite lakat prema potiljku glave. Zadržite tako istegnutu ruku 15 sekundi.

Postavite ruke kao da se molite (šake spojene, nadlaktice paralelno s podom) pa prvo levom šakom gurajte desnu, tako da se obe istegnu što je moguće više udesno. Zadržite ih tako deset sekundi, a onda ih ispravite pa sve ponovite pet puta. Zatim promenite stranu.

Odmarajte oči!
Kada duže vreme neprestano gledate u monitor, oči vam se zamaraju, a posledice toga mogu biti zamućenje vida, dvostruka slika, umor i glavobolja. Zato je veoma važno da vam svetlost ne obasjava lice, te da kon-trast i osvetljenje na monitoru podesite tako da odgovaraju vašim očima. Dok radite na računaru, povremeno skrećite pogled u stranu i fokusirajte se na neki udaljeni predmet. Koristite se veštačkim suzama kako bi vam oči bile dovoljno vlažne. Ispirajte oči hladnom vodom. Pet puta zapljusnite lice, držeći oči otvorene. Dnevno to ponovite nekoliko puta. Ukoliko vam se vid često muti, patite od hronične glavobolje ili svraba očiju, vreme je da posetite oftalmologa.

Ograničite detetu upotrebu kompjutera
Sve više dece radije igra igrice nego što provodi vreme s vršnjacima, a to je veoma nezdrava navika. Zato se potrudite da detetu pravilno dozirate ovu igračku, što znači dnevno ne više od sat i po (s gledanjem televizije), pri čemu bi to vreme trebalo da bude podeljeno na najmanje tri celine.

Takođe, obratite pažnju da veličina stola i stolice odgovaraju detetovom uzrastu, da miš bude prilagođen njegovoj ruci te da ono pravilno sedi i rukuje mišem i tastaturom. Ukoliko mu noge vise, nabavite držač za noge. I ne zaboravite da ga podsećate da što češće pravi pauze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *