Dizenterija je zarazno crevno oboljenje koje se javlja naročito u letnjem periodu,kada se jede neprano voće i pije svakakva voda…simptomi i lečenje…

Dizenterija je zarazno crevno oboljenje (u narodu znano kao srdobolja ili griža) napada debelo crevo, a izaziva ga nekoliko vrsta zaraznih klica.Ove zaraze najviše ima u letnjem periodu kada se pije svakakva voda, jede neoprano voće i povrće ili oprano zagađenom vodom… Posebno ove bolesti ima mnogo u neuredenim letnjim kampovima, izletištima…

Dizenterija simptomi
Prvi simptomi dizenterije javljaju se tri dana posle zaraze. Bolest počinje zamorom, krčanjem u crevima i jakim prolivima koji su vodeni, žitkasti, a mogu biti i krvavi. Javija se jaka žed, bolovi oko pupka, a broj dnevnih stolica je sve veći. Zbog gubitka tečnosti bolesnik je bled, oronuo, lice mu je upalo, a stomak uvučen. Može imati povišenu temperaturu – od 38 do 39 Celzijusovih stepeni – koja nekad može biti i ispod normale.

Dizenterija lečenje
Lečenje počinje dobrom negom.Na stomak se stavljaju topli oblozi koji veoma prijaju bolesniku.Kao lek protiv ove bolesti koristi se pekmez od drenjina koji se uzima uz svako jelo kao začin. Ukoliko pekmez ne pomaže, treba uzeti nekoliko urmi, pa njeno seme ispržiti i sitno istucati sa kafom. Posle toga dobijeni prah potrebno je kuvati u vodi 20 minuta i nakon toga popiti napitak u vremenu od jednog sata. Postupak ponovitii nekoliko puta.

U lečenju dizenterije pomaže i ovaj lek: Sitno istucati hrastove šišarke a potom dobijeni prah sipati u čašu crnog vina i piti po jednu čašu ujutru i uveče četiri-pet dana.

ČAJEVI
– četvrt litre crnog vina
– tri korice cimeta
– nekoliko struka karanfila
U četvrt litre crnog vina staviti tri korice cimeta i strukove karanfila. Ostaviti da se kuva i pošto smesa dobro provri, sačekatii da se malo ohladi a potom odjednom popiti. Posle toga bilo bi nuino jedan sat prileći i sigurno će proliv nestati.

Čaj od hrastove kore
Jednu supenu kašiku usitnjene i osušene kore kuvati u litri vode, dok se tečnost kuvanjem ne smanji napola. Ohladiti, procediti, piti dva puta dnevno po jednu čašicu dok se ne oseti olakšanje.

Čaj od kupina
Dve vrhom pune supene kašike usitnjenog korena kupine kuvati u dva litra vode na tihoj vatri dok tečnost ne iskuva na 1/3. Ohladiti, procediti i uzimati svaka 2-3 sata po jednu manju čašu dok se ne oseti olakšanje. Jači pripravak se dobije ako se na isti način umesto vode koristi mleko.

Čaj od repusnjače
Dve supene kašike usitnjene biljke preliti litrom vrele vode, procediti nakon pola sata, čaj uzimati hiadan svaka dva sata dok se ne oseti olakšanje.

Čaj od bresta
Dve kafene kašičice praška od brestove kore dobro izmućkati u decilitru vode, posle toga mešavinu preliti u veću posudu i doliti pola litre vrele vode.Još jednom dobro promešati, pustiti da se ohladi, nije potrebno procediti. Po želji piti po jednu čašu ujutro i jednu čašu uveče.

ŠTA JESTI?
U početku treba piti dosta tečnosti (čaj, kafa, pirinčana voda, sok od limuna, maline…). Mleko se ne preporučuje. Kasnije se prelazi na kašastu hranu (pire od krompira, griz ili pirinač, supe )a postepeno i na svakodnevnu, ali laku hranu. Tek posle dva meseca može se u potpunosti preći na uobičajenu ishranu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *