Divertikuloza je poremećaj usled koga se na zidu debelog creva stvaraju džepovi.Konzumacijom namirnica koje su bogate vlaknima ,umanjićete šanse za pojavu ove bolesti…

Divertikuli su male vrećaste tvorevine na sluznici u mišićnom sloju debelog creva. Veličina im je od 0,5 do 1 cm u prečniku, a s tkivom creva komuniciraju preko vrata koji može biti različitog kalibra i dužine. Naročito su česti kod osoba starije životne dobi. Divertikuloza većinom nastaje kao posledica ishrane siromašne vlaknima, a bogate rafinisanim ugljenim hidratima. Bolest se retko javlja pre 20. godine, a od nje prosečno oboleva više od 40% osoba starijih od 50 godina i 50% starijih od 70 godina. Mnogi među obolelima pate i od sindroma nadraženih creva.

Divertikuloza debelog creva simptomi
Bolest se godinama ne manifestuje nikakvim smetnjama, pa se često otkriva sasvinn slučajno (radiološkim ispitivanjima endoskopski) ili kad dođe do komplikacija: krvarenja i upale sluzokože creva. Tek manji broj bolesnika ima lakše smetnje u obliku nadutosti, blagih grčeva i neuredne stolice. Unošenjem rafinisanih namirnica, crevni mišići moraju dodatno da se napinju da bi pomerili lepljive, suve ostatke hrane pa povremeno može da ih uhvati grč. Tako raste pritisak zbog kojeg se crevo širi, a džepovi na sluzokoži pritiskaju se prema spoljašnjoj strani izbočenog zida. Ovi istureni delovi obično ne izazivaju teškoće, ali mogu da prouzrokuju zatvor, dijareju ili uporan bol obično sa leve strane, koji ponekad ublažava puštanje vetrova. Moguće komplikacije su divertikulitis – upala ili infekcija, krvarenje iz naprslog džepa i splet creva.

Prevencija divertikuloze
Divertikuloza je retka u zemljama u kojima normalna ishrana sadrži dovoljno vlakana. Za prevenciju i lečenje potrebno je uzimati pet porcija povrća (ukijučujući grašak i pasulj) i voća dnevno (najviše koštunjavog), kao i semenke, koje moraju dobro da se sažvaću. Osim toga, važno je uzimati hranu od integralnih žitarica, a ne od belog brašna ili belog pirinča. Nije preporučijivo jesti pšenične mekinje i druga nerastvorljiva vlakna jer mogu da nadraže creva. U ishranu bogatu vlaknima potrebno je uključiti i mnogo tečnosti – trebalo bi svakog dana popiti najmanje osam čaša vode. Bolest se može ublažiti iii sprečiti svakodnevnim vežbanjem, čime se masiraju creva i sprečava zatvor, koji je važan faktor rizika kod divertikulozu. Uzimanje svežeg belog luka (po mogućnosti sirovog) ili tableta od ovog lekovitog povrća sprečava nenormalnu bakterijsku aktivnost i doprinosi sprečavanju pojave ove crevne bolesti.

Lečenje divertikuloze
Ishrana: Ako imate bolove, opustite debelo crevo tako što ćete izbegavati mlečne proizvode (osim jogurta) i hranu od pšenice i drugih žitarica.Možete da jedete kašu od zobi koja je stajala potopljena preko noći, a kuvana je u sojinom mleku. Jedite dva dana povrće, supe, pire od jabuka, voće i jogurt, a potom dodajte ribu, integralni pirinač i mahunarke. Vratite se na normalnu ishranu kad se simptomi povuku. Za dugoročno zdravlje creva uzimajte jednu kašiku or-hovog, lanenog ili maslinovog ulja dnevno, čime ćete uneti u organizam esencijalne masne kiseline koje pomažu suzbijanju upala.

Lekovito bilje: – Za ublažavanje grča mišića i lečenje upaljenih creva pijte čaj od nane ili kamilice posle obroka, ali ne više od tri-četiri šolje dnevno. – Za zaštitu upaljenih creva pijte napitak od crvenog bresta ako vam se ne sviđa ukus, uzmite ovu lekovitu biljku u obliku tablete. – Za umirivanje creva svakog dana popijte pola šolje soka od aloje.
povezani tekstovi>>> ISPIRANJE DEBELOG CREVA , Divertikuloza lečenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *