Neke od mera,koje su deo dijete za zeludac u većini slučajeva, deluju povoljno na nivo želudačne kiseline koja je u povećanim količinama izazivač gastritisa….

Ponekad ne možemo da odolimo raskošnoj trpezi, što kasnije i te kako “plaćamo”. Nije u pitanju samo griža savesti zbog toga što smo preterali sa kalorijama, mnogo “opipljiviji” su problemi sa želucem: podrigivanje, nadutost, nagon na povraćanje, pa i gubitak apetita. Ovo su, zapravo, neki od simpoma gastritisa, u narodu poznat pod nazivom “osetljiv želudac’ Uzročnik gastritisa jeste kiselina koju luči želudačna sluznica. Kod nekih ljudi ona se luči obilnije, pa se njima preporučuje hrana koja “ne traži kiselinu” (kuvani pirinač, šargarepa, zobena kaša). Kod nekih je pak njeno lučenje smanjeno, pa je potrebno konzumirati hranu koja “izaziva kiselinu” (začinjena i kisela jela).

Savet dijetetičara za osetljiv želudac
Ukoliko osetite poteškoće zbog viška kiseline, najbolji lek je “pošteda” želuca. Uzdržavanje od unosa teške hrane doprinosi uklanjanju tegoba. Predlažu se čajevi, i to kamilica, menta, zeleni čaj ili pak mešavina domaćih čajeva. Trebalo bi da se uzimaju mlaki dakle bez leda ali ne vreli. Poželjno je piti ih nekoliko put dnevno, po mogućnosti sveže skuvane.

Dijeta za zeludac
Kvalitetan med brzo nadoknađuje energiju a ujedno deluje i protivupalno. Nakon smirivanja smetnji, uz odgovarajuću terapiju i odmaranje, uvodite lagane kašaste obroke. Preporučujemo dobro prokuvan pirinač sa sluzi, kuvanu šargarepu (pire), kuvanu jabuku (pire), griz s mlekom, puding, zobenu kašu.
Da bi vaš želudac uvek bio u dobroj formi, nutricionisti preporučuju da izbegavate odredenu hranu ili piće koji su ranije izazvali smetnje.

Neke od mera,koje su deo dijete za zeludac u većini slučajeva, deluju povoljno:
– izbacite alkohol i gazirane napitke
– izbegavajte mesne supe one u kockama, te začine u većim količinama
– unosite što manje čaja, kafe i čokolade
– prekinite ili ograničite pušenje (naročito na prazan želudac!). Izbegavajte neke lekove: aspirin, kortikosteroide, antireumatike.
-Jedite bez zurbe, ne opterećujući želudac, češće ali u malim obrocima. Hranu dobro sažvaćite.

Čajevi za želudac
Čaj od kamilice
Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice – dve kašičice cvetova kamilice preliju se sa 3 dl prokuvane vode i ostave se da odstoje sat vremena. Caj se ne kuva, jer kamilica sadrži eterična ulja koja ispare kuvanjem, čime se gube vredni sastojci.

Čaj od majorana
Kašičicu majorana prelijemo sa decilitronn vruće vode bez šećera, a u slučaju raznih neuroza ili nesanice, uveče pijemo zaslađeni čaj od majorana.

Tinktura za želudac
Sastojci: 200 g đumbira, 1 litar 60-postotnog alkohola.Đumbir namočimo u alkohol i ostavimo 21 dan na toplom ali tamnom mestu. Uzimamo 10-20 kapi pre jela za jačanje želuca, apetita i protiv želudačnih upala.

Čaj od ruzmarina

Za pojačavanje lučenja želudačnih sokova – pravi se čaj od 30 grama lišća ruzmarina koje se potapa u litru vode, gde stoji oko 5-6 sati, a zatim se procedi. Pije se dva puta dnevno, pre jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *