dijeta i vezbe za artritis

Dijeta-ishrana za artritisdijeta i vezbe za artritis
Dijeta je veoma važna ako znamo da u skoro 10% slučajeva artritis nastaje kao alergijska reakcija na hranu. Glavnim krivcima za to smatraju se žitarice s glutenom i mlečni proizvodi.
Ako patite od artritisa, lak način da to proverite jeste da se na nedelju dana sprovedete dijetu i da se odreknete tih proizvoda, a usput možete da uradite i test na alergije.
Meso, a posebno suhomesnati proizvodi, sadrže masti koje su takođe među krivcima za artritis. S druge strane, ako postoji intolerancija na laktozu, velike su šanse da su mlečni proizvodi uzrok artritisa. Namirnice koje mogu znatno da pogoršaju stanje kod ove bolesti, pa čak i da dovedu do invaliditeta, su kukuruz, pšenica, mleko, meso i omega-6 (rafinisano kuku-ruzno, suncokretovo ili ulje repice). Mnogi su našli olakšanje od artritisa u vegetarijanskim dijetama, a jedna od poznatijih je Dongova dijeta. Ova dijeta za artritis zabranjuje svu hranu koja ima visok upalni faktor: meso, paradajz, mlečne proizvode, paprike, alkohol, ljute začine i hemijske aditive, posebno natrijumov glutamat.
S druge strane, neki sastojci hrane, posebno omega 3 masne kiseline, mogu da regulišu hormone, pomoću kojih drže pod kontrolom upale, bolove i druge artritične simptome. Zato prionite na lečenje jedući navedenu protivupalnu hranu, koja deluje kao lek.

Vežbe protiv aretritisa
Najbolje telesne vežbe za obolele od artritisa su hodanje, biciklizam, plivanje, joga i tai či. Izvodite vežbe sa pokretima, vežbe snage i kardio vežbe. Nemojte da se plašite vežbanja ako imate artritis, ono čega treba da se plašite jeste nekretanje! Ostale metode koje pomažu kod artritisa: masaža, kupke, akupunktura, pčelinji otrov, osteopatija, banja. Ako imate artritis, nemojte da se prepustite sudbini,vežbajte,hodajte,plivajte vozite bicikl.

Uvreženo je mišljenje da je artritis staračka bolest, ali lekari tvrde drugačije.Iako je to ozbiljno stanje, bolest se, uz pridržavanje određenih pravila, može znatno usporiti, bolovi ublažiti i prorediti, a naš život može biti mnogo manje ograničen. Pomoći će nam i biljke kao što su suručica, kopriva i crna ribizla, kao i popularni azijski začini – đumbir i kurkuma.
Kad bismo bukvalno tumačili reč artritis, to bi značio upalu zglobova. Međutim, artritis je čitav niz promena na zglobovima koje uzrokuju trajnu deformaciju zgloba. Zbog direktnog trenja jedne kosti zgloba o drugu, on može početi da okoštava, odnosno na njemu se mogu pojaviti koštane izrasline. Pokreti su ograničeni, zglobovi su ponekad bolni i otečeni, pa nekad pucketaju pri savijanju.

Simptomi artritisa su pre svega crvenilo, bol i otok pogođenog zgloba najčešče su pogođeni zglobovi šake, kolena i kukovi, ali ponekad i pršljenovi – oko zgloba obično osećamo toplotu. Znatan broj pacijenata kaže da naglo zahlađenje utiče na bol u njihovim zglobovima. Simptome nikako ne valja zanemarivati, jer se artritis lakše usporava kad se ranije otkrije.
Dijagnoza je jednostavna – rendgenski snimak zgloba će biti sasvim dovoljan.

Postoji više od 100 vrsta artrtisa.tela. Osim na zglobovima, neki oblici artritisa povezani su s bolestima drugih tkiva i organa. Najčešće vrste su osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Ova opaka bolest ne pogađa samo starije osobe. Ljudi svih uzrasta, uključujući decu i mlade, mogu da obole. Reč je o vrlo kompleksnoj bolesti, pa potraga za pravim lekom može biti dugotrajna. Međutim, da biste ga lečili, ne morate da koristite medicinske lekove, koji mogu imati i ozbiljne nuspojave. Dobra vest je da, uz odgovarajuću dijetu-ishranu, vežbe, odabrano lekovito bilje i prirodne dodatke ishrani, možete da sprečite ili lečite artritis.

MESAŽOV NALIV I KUPKA
SASTOJCI:
-prstohvat kamilice
-prstohvat lavande
-1 litar vode
– 2 prstohvata žalfije
– 2 prstohvata ruzmarina
PRIPREMA: Pripremite čaj od toga i pijte četiri šolje dnevno.
Istovremeno kupajte ruke i noge u sledečem preparatu: šaka roso-pasa, šaka korenja troskota, šaka cvetova žučice, šaka lavande, 1 iseckan crni luk i 2 litra vode.
Biljke možete naći u biljnim apotekama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *