dijeta i menstruacijaPre ili kasnije, svaka devojka dobije menstruaciju. A onda, nekad se desi da menstruacija izostane. Ako nekad kasni, ili povremeno izostane (a nije trudnoća u pitanju), to nije razlog za uzbunu, ali ukoliko u potpunosti nestane, to već jeste problem. A dešava se i to.

O čemu mi ovde zapravo govorimo? O situacijama kad vam je, recimo, poslednja menstruacija bila pre deset meseci. Tada već znate – zapravo, verovatno ste ovako ili onako proverile i ranije – da neželjena trudnoća nije uzrok izostanka. Međutim, šta jeste? I šta učiniti povodom toga, jer svakako da nije dobro da nemate menstruaciju?

Menstrualni ciklus i dijeta

U današnje vreme uzrok izostanka menstrucije i često bude taj što je devojka držala rigoroznu dijetu i prilično smršala. U takvim situacijama, ona sebe ipak neće smatrati mršavom – biće, na primer, 170 centimetara visoka, imaće 45 kilograma i smatraće da je pomalo zaobljena. Pogađate, nadamo se: radi se o anoreksiji. I, da, ta rigorozna dijeta i posledični premali broj kilograma za takvu visinu izazvao je gubitak menstruacije.

Kakva je veza izmedju dijete i menstruacije

Da bi se lučio estrogen, ženski polni hormon (neophodan za dobijanje menstruacije), potrebno je da u telu postoji izvesna količina masnog tkiva. Ako tog masnog tkiva nema, nije verovatno da će biti ni menstruacije. To je veoma stara reakcija organizma: takav drastičan nedostatak masnog tkiva organizam shvata kao potpuni nedostatak povoljnih uslova za život i onda se pobrine da na svet ne može da bude donesen novi život, ne u tako neprijateljskom i nepovoljnom okruženju.

U redu, zanimljivi su mehanizmi odbrane stari milionima godina, ali šta vi konkretno da učinite ako ste u takvoj situaciji?
Ako ste na nekoj strogoj dijeti smesta je prekinite!
Verovatno ste za kratko vreme izgubili više kilograma nego što to u tom trenutku vaš organizam može da podnese.Po normalizaciji menstrualnog ciklusa ako već želite da smršate izaberite neku umerenu ,zdravu dijetu sa kojom se postepeno mršavi.

Budite svesni i svoje telesne konstitucije jer neke osobe bez grama sala jednostavno izgledaju krupnije.

Ukoliko i posle povratka na normalan režim ishrane i dalje nema promena obratite se lekaru jer dijeta nemora biti uzrok izostanka menstruacije u svakom slučaju.Najverovatnije će vam biti urađene analize krvi da se vide krvna slika, biohemijski nalaz i situacija s hormonima, a zatim će vam doktor reći šta dalje da radite i kako da vam se ponovo uspostavi ciklus (u to će sasvim sigurno da spada i promenjen režim ishrane, onaj koji će vam omogućiti da se ugojite i steknete makar neophodni minimum masnog tkiva).
U svakom slučaju, s ovim problemom se nije šaliti.