diflucan lek

Diflucan tablete

Diflucan je lek iz grupe triazolnih antifungalnih lekova. Inhibira gljivično demetilovanje 14- alfa-lanosterola posredovano citohromom P450, što dovodi do akumulacije 14-alfa-metil sterola kod gljiva, što dovodi do njihove smrti. Diflucan pokazuje selektivnost za gljivični citohrom P450 enzim u poređenju sa istim enzimom kod sisara. Koristi se za lečenje brojnih gljivičnih infekcija, uključujući i kandidu.

Mere predostrožnosti

Diflucan tablete su kontraindikovane u sledećim situacijama:

– Kod pacijenata koji su preosetljivi na azole

– Kod pacijenata koji uzimaju lekove, kao što su: terfenadin, astemizol (antihistaminici).

diflucan lek

Diflucan ne treba da se koristi u lečenju tinea capitis (gljivične infekcije kože glave, obrva i trepavica ) kod dece jer ima nisku stopu uspeha u lečenju ove infekcije.

Diflucan treba primenjivati sa oprezom kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega ili jetre.

Diflucan treba davati oprezno kod pacijenata koji imaju predispozicije za aritmije.

Diflucan retko izaziva Stevens-Johnson sindrom (teška bolest kože), koji se češće javlja kod pacijenata koji imaju AIDS. Zbog toga, mora se primeniti veoma oprezno kod ovih pacijenata.

Diflucan sastav i dejstvo   

Diflucan se koristi za lečenje infekcija izazvanih gljivicama, koje mogu da izvrše invaziju na bilo koji deo tela, uključujući i usta, grlo, jednjak, pluća, bešiku, genitalije i krv.

Diflucan se koristi za sprečavanje gljivičnih infekcija kod ljudi koji imaju slab imuni sistem, što je izazvano lečenjem raka, transplantacijom koštane srži ili usled bolesti kao što je AIDS.

Sastav:

Diflucan je dostupan u obliku kapsula čiji je aktivni sastojak flukonazol od 150 mg i 50 mg.

Doziranje:

Doziranje uglavnom zavisi od vrste i težine infekcije. Uobičajeni opseg doza je 200-400 mg dnevno. Vaš lekar će odrediti koja doza je odgovarajuća za vas. Trajanje tretmana je od nekoliko nedelja do godinu dana.

Neophodno je prilagoditi dozu kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega. Pacijenti čiji je klirens kreatinina manji od 50 ml/min treba da uzimaju pola preporučene doze.

Kod dece ne treba primenjivati dozu veću od 400 mg.

Upotreba:

Diflucan se može davati oralno (tablete) ili intravenozno (kao intravenozna infuzija).

Ako uzimate tablete, trebalo bi da znate da možete da ih uzimate nevezano za hranu. Progutajte celu kapsulu uz pomoć vode. Savetujemo da uzimate ovaj lek svakog dana u identično vreme.

Uzmite Diflucan tačno onako kako je propisao lekar. Pratite sva uputstva koja vam je lekar naveo. Ne uzimajte ovaj lek u većim ili manjim količinama ili duže nego što je preporučeno.

Upotreba u trudnoći

Dokazan je rizik od urođenih anomalija usled korišćenja ovog leka, stoga Diflucan nikada ne treba koristiti tokom trudnoće. Izbegavajte dojenje dok uzimate ovaj lek.

Neželjena dejstva

Moguća neželjena dejstva Diflucan tableta uključuju

– Gubitak apetita, mučnina i povraćanje

– Oticanje kapaka

– Teško disanje

– Nesanica ili pospanost

– Oštećenje jetre

– Zatvor

– Hipokalemija

– Alopecija

– Hiperholesterolemija

– Alergija.