Čemu služi Didermal krema

Didermal (krema, mast) sadrži sledeće aktivne materije: betametazon i gentamicin. Ovaj lek je i kortikosteroid i antibiotik, a koristi se za lečenje kožnih infekcija.

Didermal krema sadrži kortikosteroid betametazon i antibiotik gentamicin, a primenjuje se lokalno na oboleloj koži.

Ovaj lek se primenjuje u terapiji kožnih oboljenja kod kojih može nastati, ili već postoji, bakterijska infekcija.

Sastav i dejstvo

1 g Didermal kreme sadrži 0,5 mg betametazona u obliku betametazondipropionata i 1 mg gentamicina u obliku gentamicin- sulfata.

Sadržaj pomoćnih supstanci: Cetostearilalkohol; parafin, laki tečni; parafin, beli meki; glicerolmonostearat 40-55; natrijum-laurilsulfat; propilenglikol; metil- parahidroksibenzoat; propil-parahidroksibenzoat; voda, prečišćena.

Betametazon

Betametazon, aktivni sastojak u Didermal kremi, namenjen je da ublaži svrab i upalu brojnih kožnih lezija koje odgovaraju na lečenje kortikosteroidima. Betametazon se koristi za lečenje akutnih i hroničnih promena na koži, kao što su:  alergijski kontaktni dermatitis (ekcem), svrab u predelu anusa i genitalna psorijaza, lihen ruber planus i leukodermia (vitiligo). Primena topikalnih kortikosteroida u obliku masti je poželjna u lečenju proširenih promena na koži zbog poboljšane akcije leka.

Gentamicin

Gentamicin, aktivni sastojak Didermal kreme, spada u grupu aminoglikozidnih antibiotika za površinsku (spoljnu) upotrebu. Gentamicin utiče na bakterije koje uzrokuju infekcije kože. Lekar može propisati Didermal mast za lečenje infekcija kože, inficirane venske čireve na nogama (ulceracija), inficirane opekotine itd.

Didermal kremu ne treba upotrebljavati u slučaju postojanja nekih od navedenih kožnih oboljenja:

– rozacea

– akne vulgaris

– perioralni dermatitis

– perianalni i genitalni pruritus

– primarne kožne virusne infekcije (npr. varičela, herpes simplex)

– gljivične infekcije kože

– tuberkuloza kože

– otitis externa ukoliko postoji oštećenje bubne opne

Didermal kremu ili mast ne smete upotrebljavati ako ste preosetljivi na betametazon i/ili gentamicin ili na neku od pomoćnih supstanci ovog leka.

Lek ne smete primenjivati u lečenju dece mlađe od 2 godine.

Upotreba

Ako osećate da je ovaj lek prejak ili preslab, razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom. Didermal mast treba primenjivati samo na koži.

Uputstvo i doziranje:

Odrasli i deca uzrasta od 12 godina i stariji: Jednom ili dva puta dnevno, nanesite tanak sloj masti na površinu obolele kože i utrljati nežno. Nakon toga, postignuto poboljšanje treba održavati nanošenjem preparata jednom dnevno, a nekada i ređe. Lek se ne sme koristiti duže od nedelju dana, a kod dece treba ograničiti terapiju na najkraće moguće vreme (5 dana). Lek za decu ispod 12 godina se ne preporučuje.

Posebne napomene:

Operite ruke sapunom i vodom pre i posle upotrebe leka.

Lek ne bi trebalo da dođe u dodir sa očima, nosem i ustima.

Lek ne treba koristiti na oštećenoj koži.

Nije dozvoljeno korišćenje kozmetike i drugih proizvoda za kožu u toku terapije.

Tretirana koža ne treba da bude pokrivena ukoliko lekar ne zahteva drugačije.

Doziranje kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega: Kod pacijenata sa oštećenjem bubrega je potrebno prilagoditi dozu, odnosno smanjiti je.

Doziranje kod pacijenata sa oštećenjem funkcije jetre: S obzirom da se betametazon metaboliše u jetri, neophodno je podesiti nivo doze.

Doziranje kod gerijatrijskih pacijenata: Kod iscrpljenih i starijih pacijenata, doza je prilagođena starosti, težini i zdravlju.

Nuspojave

Neželjene reakcije koje se javljaju kod lokalne primene Didermal kreme (masti) u terapeutskim dozama obično su blage prirode, a mogu biti lokalne (na licu mesta) i sistemske kao rezultat povećane apsorpcije leka u krvotok. Lokalna primena Didermala na koži može da izazove crvenilo, folikulitis (upala folikula), svrab i upaljene plikove na koži kod manje od 1% pacijenata. Nuspojave na koži zbog lokalne primene Didermala su peckanje na koži, svrab, iritacija, sušenje, folikulitis (upala folikula dlake), hipertrihozis (hirzutizam kože), akneiformne promene, atrofija (stanjivanje) kože, strije i miliaria.

Neželjeni efekti leka se češće javljaju na koži pod zaštitnim zavojem i koži tretiranoj jakim kortikosteroidima. Sistemska apsorpcija topikalnih kortikosteroida može izazvati prolazno kočenje hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežne osovine, ispoljavanje Kušingovog sindroma, povišen nivo glukoze u krvi i glukoze u urinu nekih pacijenata.

Kada je gentamicin u pitanju, prilikom primene ovog leka možete osetiti blagi svrab ili može biti blago crvenilo kože, ali to ne znači da treba da prekinete lečenje. Moguće je da koža postane osetljivija na sunčevu svetlost. Može postojati povećanje rezistentnih organizama. U ovom slučaju postoji pogoršanje simptoma. Prekinite lečenje i obratite se lekaru. Ako primetite bilo kakve neželjene efekte usled primene Didermal kreme ili masti, obavestite svog lekara ili farmaceuta.