depresija

Većina ljudi povremeno na kratko «potone». Prava depresija je bolest koja izaziva trajnu tugu, pesimizam, strah i beznađe. Simptomi su i fizički i u ponašanju. Osobe koje pate od teške depresije moraju se obratiti lekaru, ali prirodne terapije mogu da pomognu onima kod kojih je bolest umerena, a takođe i kao dopuna terapije koju prepiše lekar.
depresija
Povremena strepnja je sastavni i normalni deo života. Može biti izazvana stresnim događajima i nerazrešenim problemima ili sukobima. Dublja, «situaciona» depresija može se dogoditi posle velikog gubitka, npr razvoda braka, smrti bliske osobe ili poslovne propasti. Neke osobe koje dožive takav gubitak ne mogu da se oporave jer pate od neravnoteže moždanih neurotransmitera. Neravnoteža neurotransmitera može izazvati depresiju čak i kad se nije dogodilo ništa strašno. U takvim slučajevima su najbolji stručni tretmani koji se bave problemom i na fizičkom i na emotivnom nivou.

Depresija se češće dijagnostikuje kod žena nego kod muškaraca. To je delom zato što žene lakše zatraže stručnu pomoć i zato što mogu da dožive depresiju izazvanu hormonskim promenama.

Uzroci
– genetska i/ili biohemijska sklonost promenama raspoloženja i depresiji
– depresija pred menstruaciju
– postporođajna depresija
– teška iskustva u detinjstvu
– osetljivost na nedostatak dnevne svetlosti tokom zime.

Prevencija
– traženje ili prihvatanje pomoći i podrške
– zdrava ishrana bogata hranljivim materijama
– ograničavanje uzimanja alkohola i kofeina na količinu od 1-2 šolje kafe dnevno
– ugađajte sebi
– dovoljno spavajte svake noći
– redovno vežbajte jogu, meditaciju ili neki drugu tehniku opuštanja.

Lečenje
Osobi koja pati od depresije ne vredi reći da se seti svega što je dobro u njenom životu, kao ni «da se pribere». Ipak, možete mnogo učiniti da popravite raspoloženje ili potražite stručnu pomoć kod ozbiljne depresije.

Fizičke vežbe. Dok vežbate, usredsređeni ste na svoje telo, pa se time odmarate od teških osećanja i misli. Ako vežbate dovoljno intenzivno, vaše telo će početi da proizvodi endorfine, koji mogu da deluju na mozak i poprave vam raspoloženje.

Ako se još ne bavite vešbanjem, počnite brzom šetnjom od pola sata najmanje 3 puta nedeljno. Kad se malo naviknete na napor, razmislite o nečem ozbiljnijem, npr o aerobnim vežbama. Pazite da ne preterate jer ćete se tada osećati umorno, a ne osveženo.

Ishrana
– uzimajte nekoliko manjih obroka umesto 3 veća
– borite se protiv želje za jednom vrstom hrane
– povremena mala uživanja npr čokolada mogu vas privremeno razvedriti
– nemojte «utapati tugu» u alkoholu
– ograničite uzimanje kofeina
– ako sumnjate da je uzrok depresije alergija na neku vrstu hrane, otkrijte koja je to hrana pa je ubuduće izbegavajte

Ublažavanje stresa
– pobrinite se da i vi i oni oko vas razumeju da su vaše sposobnosti ograničene kada se loše osećate
– ako je moguće prenesite poslove na druge ako su vam teški
– velike opterećujuće poslove podelite na manje korake.

Depresija-Lekovito bilje
– kantarion
– čaj od mešavine divljeg ječma, sporiša i ženšena.

Aromaterapija
– svakodnevno se kupajte u toploj vodi u koju ste dodali nekoliko kapi ulja lavande, kamilice, bergamota, ruže ili crvene žalfije. Crvenu žalfiju ne koristite u prvih 20 nedelja trudnoće
– zamolite nekoga da vas izmasira. U kašiku ulja od slatkog badema dodajte po 2 kapi lavandinog i geranijumovog ulja i 1 kap ulja rimske kamilice.

Cvetne esencije
– Ariš
– Gorušica
– Štipavac

Druge terapije. Savetnik ili psihoterapeut može vam pomoći da otkrijete razloge depresije i načine da je savladate. Nekim ljudima pomaže i terapija smehom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *