depresija

Depresija (potištenost) lečenje
Depresija lečenje hranom i čajevima
Pored čisto medicinskih uzroka na pojavu potištenosti znatno utiče savremeni stresni način života, nedovoljna aktivnost, brižnost a naročito razvod, smrt u porodici i sl. Depresija je dva puta češća pojava kod žena nego kod muškaraca na šta najviše utiču trudnoća, porođaj, menopauza, kontraceptivna sredstva, bračne razmirice i nemogućnost bavljenja poslovima van kuće.

Nepravilna ishrana deficitarna u vitaminima B6, B9, aminokiseli-nama — triptofanu i tirozinu, kao i manjak kalcijuma i magnezijuma, takođe, utiču na depresiju. Nizak nivo šećera prouzrokovan dijetom bogatom belančevinama, a bez rafinisanih ugljenih hidrata i kafe, takođe utiču na pojavu depresije. Pijenje više od 4 šoljice kafe i alergija na hranu sa aditivima, takođe se smatraju uzročnicima depresije.

Pre nego se pristupi korišćenju umirujućih sredstava treba pokušati otklanjanje depresije izborom hrane i prirodnim sredstvima za umirenje. Treba se opustiti i uživati u radostima života, fizički biti aktivniji i napraviti pravi izbor hrane i pića koja će uticati na lečenje depresije.

Konzumiranje ugljenohidratne hrane (hleb, testenine, pirinač, krompir i druga hrana sa dosta skroba i šećer) utiče na smirivanje, dok ishrana sa dosta belančevina povećava sposobnost za aktivnostima i odbranom od potištenosti. Za stimulaciju živahnosti naročiti značaj ima riba, naročito bela riba i losos. Pileći ili ćureći sendvič sa hlebom od integralnog brašna najbolja je kombinacija dijete, jer je ćuretina bogata u belančevinama i triptofanu — važne aminokiseline, a hleb u ugljenim hidratima, što utiče na bolje raspoloženje. Za doručak treba uzeti čašu soka od pomorandže. Ishrana depresivnih osoba treba da bude sa dosta voća i povrća, proizvoda od soje, hleba, testenina i pirinča.

Za normalne funkcije nervnog sistema i ublažavanje depresije koristi hrana bogata vitaminima B grupe, a naročito u piridoksinu (B6) koga ima najviše u piletini (belo meso), junećoj i pilećoj džigerici, ribama,soji, pasulju, grašku, sočivu i suncokretovom semenu. Vitamin B6 pomaže stvaranju serotina — važne materije mozga za borbu protiv depresije.

Sok od pomorandže pre doručka, ovsene pahuljice i jogurt su dragoceni u lečenju depresije hranom, kao i jabukov sok zaslađen medom ili jabukovo vino. Dragoceni napici su sok od šargarepe, cvekle, rotkve i kupusa.

Jabukovo sirće razblaženo mlakom vodom sa medom veoma je korisno za osobe koje pate od potištenosti. Jabuka je izvrsno voće jer je bogata u fosfornoj kiselini, koja štiti organizam od stresa i depresije.

Lekoviti kokteli i čajevi za lečenje depresije

1. Uzeti oljuštenu jabuku, bredsvu bez koštice, 10 opranih jagoda i 4—5 jezgri badema ili lešnika i to sve propustiti kroz mikser. Konzumirati po želji.

2. Od mešavine kamilice, lipe, matičnjaka, lavande, gloga i anisa uzeti 3 kašike i preliti sa 6 dl, staviti na vatru dok ne prokuva, skinuti sa vatre, ostaviti oko pola sata poklopljeno i procediti. Pije se u trajanju od oko 20 dana i to tri puta po šolju čaja — 2 između obroka i treću pre spavanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *