RAVNA STOPALA DEFORMITETIZdrava i pravilno razvijena stopala važan su element dečjeg zdravlja, a najveća odgovornost svakako je na njihovim roditeljima. Oni treba na vreme da primete deformitete, odvedu dete kod lekara i da dosledno provode savete stručnjaka.

Deformiteti stopala su relativno česti, bilo da je reč o stečenim ili urođenim anomalijama.Mogu da budu posledica bebinog položaja u stomaku, i već bi pedijatar neonatolog trebalo da takvu bebu uputi na dalje preglede. Upornim vežbanjem, takvi problemi se uspešno rešavaju.

Stečeni deformiteti odnose se najčešće na takozvano ravno ili spušteno stopalo. Luk stopala postepeno se formira do sedme godine. Pedijatar pri svakom redovnom pregledu mora da obrati pažnju na izgled dečjeg stopala. A u domovima zdravlja obavljaju se i preventivni pregledi školske dece.

Vežbanje, ali i ulošci za obuću, najvažniji su u borbi protiv ravnih stopala. A u posebnim slučajevima i nošenje ortopedskih cipela, koje iz psiholoških razloga moraju da zadovolje i određene estetske kriterijume. Počinje se uglavnom od treće godine, i uspešno se popravlja odnos kostiju, tetiva i krvnih sudova.
Oko prvog rođendana dete započinje samostalno da pravi prve korake. Pre toga ne treba decu prisiljavati da hodaju, jer mišići i kosti možda još nisu spremni da nose teret tela. Kada dete stekne sigurnost, u uzrastu od oko 18 meseci, kupite nu cipelice sa bočnim pojačanjima. Ta pojačanja podržavaju nožni splet i sprečavaju da peta ili prednji deo stopala zauzmu pogrešan položaj.

Da bi se održao ispravan položaj stopala i sprečila pojava deformiteta, važno je da dete ima kvalitet-anatomski prilagođenu obuću još od najranijeg uzrasta. Nikako ne treba da nosi “nasleđene” cipele, i to bilo i od starijeg brata ili sestre. Jer svako stopalo oblikuje cipelu na svoj način, što može da dovede do nepravilnosti u razvoju stopala. Deca do tri godine, treba da nose duboke cipele iznad skočnog zgloba, jer njihovi mišići još nisu dovoljno razvijeni i potrebna im je podrška. Iz istog razloga nije dobra ni previše mekana cipela.

Dečije cipelice trebalo bi da imaju elastičan i lako savitljiv đon, kako bi dete osetilo svaku neravninu tla po kojem hoda. Prednji deo cipele mora da bude dovoljno širok, kako bi se stopalo, a naročito prsti, pravilno razvijali. Potpetica ne sme da bude veća od 3 cm, kako bi oslonac bio na celom stopalu a ne samo na prednjem delu.

Roditelje često zbunjuju ravna, debeljuškasta stopala njihovih tek prohodalih mališana, pa se pitaju da li treba da posete fizijatra. Ravna stopala treba razlikovati od savitljivih spuštenih stopala, gde se uzdužni svodovi pojavlju kada se dete osloni na nožne prste. Takvo stopalo ima razvijen nožni svod, koji je prekriven masnim jastučićem, pa dečije stopalo zbog toga izgleda ravno kada dete stoji.

PRVACI I MATORCI

U nekim delovima Srbije polovina prvaka ima ravne tabane.A u fizijatrijskim ordinacijama pojavljuju se čak i odrasli pacijenti koji imaju spuštena stopala, poremećenu statiku skočnih zglobova, kolena ili kuka – što se manifestuje kroz patkast hod, x-noge, nespretnost i deformacije kičme.

Najbolje je, ako za tako nešto postoji mogućnost, pustiti decu da što više hodaju bosi u prirodi, po što neravnijim površinama – šljunku, pesku, travi… Naravno, parket, beton i asfalt, ne samo da ne doprinose pravilnom razvoju, nego mogu i da štete.

TRI VARIJANTE DEFORMITETA STOPALA

Izbačena peta
Nivo spuštenosti dečjeg stopala ocenjuje se stepenovanjem. Kod najvišeg, trećeg stepena vidljiva je snažno izbačena peta i gubitak unutrašnjeg luka stopala, dok se na otisku vidi unutrašnja strana pete.

Povijeno stopalo
Napolje povijeno stopalo izaziva znatno veće tegobe kod trčanja ili drugih sportskih aktivnosti. Uprkos gotovo normalnom otisku, zahtevaju nošenje uloška koji će rasteretiti mesta maksimalnog opterećenja, omogućiti normalnu pokretljivost stopala i smanjiti tegobe.

Pomereno stopala
Unutra povijeno stopalo česta je deformacija kod dece u ranom uzrastu. Preporučuje se obavezno nošenje uložaka, koji će pri opterećenju stopala stvarati takozvane korekcijske sile ispravljanja.

GOJAZNOST

Potrebno je voditi računa i o telesnoj težini deteta, koja ne sme da bude preko normale. Dete treba zdravo da se hrani i da što duže boravi u prirodi uz pojačanu fizičku aktivnost. Tako će ojačati mišiće stopala, zaštiti ih od deformiteta ili postepeno pravilno pozicionirati svoja stopala.

KAKO PREPOZNATI

Da li dete ima ravna stopala ili spuštene svodove, možete da vidite ako mokrim stopalima stane na ravnu površinu i ostavi trag. Ako ima odstupanja u odnosu na normalu, dete treba odmah odvesti kod lekara.
Drugi način je da se dete posmatra s ledJa. Ako se uoči da je Ahilova tetiva povijena da je peta zarotirana, a oslonac stopalom na unutrašnjoj strani, dete sigurno ima ravna stopala.
Patike nisu bauk ni za najmlađe, ali ih kao i cipelice, treba birati ne prema brendu, nego po anatomskim karakteristikama obuće i po meri deteta

ZAČARAN KRUG
Stopalo je sastavljeno od više kostiju povezanih zglobnim vezama i mišićima. Ukoliko su mišići dobri, stopalo će biti pravilno pozicionirano, a njihova slabost dovodi do spuštanja. Ravna stopala donose bolove i smetnje pri hodu, što umanjuje aktivnost deteta i dovodi do daljeg slabljenja mišića.
Dete sa ravnim tabanima ne može dugo da hoda i obično se pre spavanja žali na umor i bolove u potkolenicama, hod mu je trapav, a ako se tabani ovlaže, na podlozi ostaje trag čitavog stopala, a ne samo gazeće površine. Kod deteta do treće godine, naročito kod punije dece, svako stopalo izgleda ravno, ali je to prirodna pojava koja se izgubi razvojem. Ali ako kod deteta i posle treće godine ostanu ravna stopala, treba obratiti više pažnje na njegov fizički razvoj i posebno na obuću.

PRVE PATIKE

Moda tera roditelje da i maloj deci kupuju patike. Na tržištu se mogu pronaći dobre ali i loše dečje patike, pa treba dobro obratiti pažnju. Od njihove marke i izgleda, svakako su važnije ortopedske karakteristike. Treba uvek voditi računa da stopalo može da diše, da patika ne steže nožni splet ili tetivu, kao i da imaju otporan, ali savitljiv djon. Pored dužine, treba izmeriti i širinu detetovog stopala.

RAZMAŽENA STOPALA

Deca su uglavnom preterano zaštićena i razmažena u prvim godinama života. Roditelji ih nepotrebno nose, umesto da puste decu da samostalno hodaju i razvijaju se. To je jedan od češćih uzroka ravnih tabana.

VEŽBE ZA STOPALA

Da bi se sprečila progresija deformiteta i postigla korekcija, neophodno je da deca rade vežbe za jačanje mišića stopala. Vežbe se rade svakog dana, po 15-tak minuta, uz pomoć i nadzor roditelja.

U sedećem položaju ispružiti noge i stopala, pa maksimalno zatezati prste prema sebi i zadržati par sekundi. Vežbu raditi par minuta bez prekida.

U sedećem položaju ispružiti noge i zategnuti stopala, pa poviti jednu nogu i prstima dodirnuti koleno druge noge i vratiti u početni položaj. Ovu vežbu naizmenično raditi par minuta, bez odmora.

Iz početnog sedećeg položaja, maksimalno zatezati i opuštati mišiće stopala, sve dok se ne oseti blagi napon muskulature. Vežbu raditi par minuta bez prekida.

Iz stojećeg položaja hodati na petama, a prste što više podići od podloge. Vežbu raditi pet minuta, bez pauze.