decji fras febrilne konvulzije

Ako se javi dečji fras najvažnije je da ostanete pribrani, da ne paničite! Tipične febrilne konvulzije najčešće kratko traju, pa je velika verovatnoća da će prestati u roku od 15 minuta…decji fras febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije, u narodu poznate kao dečji fras, predstavljaju nevoljno grčenje mišića usled drastičnog skoka telesne temperature kod dece od šest meseci do pet godina.

Ova vrsta napada pogađa od dva do pet odsto mališana, najčešće od prve do druge godine života. U slučaju febrilnog napada, najvažnije je da osoba koja je pored deteta adekvatno reaguje, jer to stanje predstavlja izuzetno traumatično iskustvo za roditelje.

Vrste konvulzija kod dečjeg frasa
Proste ili tipične konvulzije obično se javljaju kod dece stare od 12 meseci do pet godina, a najčešće ne traju duže od 15 minuta. Karakteriše ih temperatura viša od 40 stepeni Celzijusa, vrela koža, grčevi i nekontrolisano drhtanje u trenucima dok temperatura pada odnosno raste. Osim toga za vreme dečjeg frasa,česte su i nesvestice, koje traju oko dva minuta, kao i plavilo oko usana. Roditelji se uspaniče kad se detetu okrenu očne jabučice i fiksiraju se na jednoj strani, uz dužu pauzu u disanju. Atipične ili kompleksne febrilne konvulzije tokom dečjeg frasa traju duže od 15 minuta, a javljaju se dnevno nekoliko puta. Ohrabruje činjenica što većina tih napada prolazi spontano, ali u oba slučaja, ukoliko oni potraju, obavezna je konsultacija s pedijatrom.

Uzroci konvulzivnih napada nisu potpuno poznati, ali veruje se da izazivači mogu biti virusne infekcije gornjih respiratornih puteva, bakterijske upale gastointestinalnog ili urinarnog trakta, zapaljenje srednjeg uha ili vakcinacije. U rizičnu grupu spadaju deca koja su imala napad već u prvoj godini života, kao i ona s porodičnom anamnezom febrilnih konvulzija. Nedovoljno razvijen cenar za termoregulaciju glavni je uzrok ove pojave, zbog čega su febrilne konvulzije češće kod beba i dece od šest meseci do pet godina nego kod starijih mališana.

Zašto nastaje groznica?
Groznica, uz nekontrolisano drhtanje, predstavlja reakciju imunološkog sistema, što je odbrana organizma od visoke temperature. Kada mikrobi ili virusi napadnu telo, temperatura raste kako bi se ubrzalo stvaranje antitela, što je prirodni sistem odbrane organizma. Ako je bebina telesna temperatura viša od 38 stepeni Celzijusa, a kod starijeg deteta prelazi 38,5 stepeni Celzijusa, neophodan je oprez jer se može javiti dečji fras.

Šta činiti?
-Ostanite mirni i budite kraj mališana.
-Proverite ima li u detetovim ustima ostataka hrane da mu ne bi zastala u grlu ukoliko izgubi svest.
– Otkrijte ga i stavite mu hladne obloge s unutrašnje strane butina.
-Polegnite dete na bok i uklonite iz njegove blizine sve čime bi se eventualno moglo povrediti.
-Pozovite Hitnu pomoć i objasnite lekarima šta se dešava. U međuvremenu ne treba da drmate mališana, polivate ga vodom ili mu gurate bilo šta u usta.

Nekoliko praktičnih saveta u slučaju groznice
-Skinite detetu odeću bez obzira na to je li mu hladno, te obavezno proverite da li mu se na koži pojavio osip.
-Merite mu često temperaturu, ako je moguće, rektalnim putem, ali možete je izmeriti na bilo koji način.
-Obavezno mu dajte tečnosti,ali nikako ga ne prisiljavajte da pije, već mu ponudite onoliko koliko želi.
-Često provetravajte prostoriju.

Lekovi
-Ukoliko imate bebu, u kućnoj apoteci uvek treba da držite paracetamol.
-Veoma je važno da dozirate lek pravilno – predoziranje paracetamolom može biti veoma opasno. Obavezno pročitajte uputstvo na leku.
-Ibuprofen i ketoprofen, lekove s protivupalnim dejstvom, ne bi trebalo davati bebama mlađim od tri meseca niti detetu koje ima male boginje.
-Ukoliko se detetu temperatura ne spušta ni pola sata pošto ste mu dali lek, konsultujte se s lekarom

ZAPAMTITE!
Posle konvulzivnog napada morate se obratiti lekaru, koji će otkriti njegov uzrok. Deci koja su imala prvi fras neophodno je i laboratorijski ispitati krv i urin, te im uraditi mikrobiološke analize kako bi se utvrdio uzrok bolesti i isključila ozbiljna patološka stanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *