bolovi u stomaku pred menstruaciju

Nije retka pojava da se tokom menstruacije jave bolovi u stomaku. Većina žena tokom prvih par dana menstruacije oseća grčeve u donjem stomaku, a neke žene imaju ove grčeve i nekoliko dana pred samu menstruaciju. Ovo je sasvim normalno i nije razlog za ikakvu brigu. Međutim, u retkim slučajevima, bol u karlici može ukazivati na neki zdravstveni problem koji je potrebno tretirati. Ovo je obično slučaj kada se uz jake bolove javi i obilno krvarenje.

Da li su bolovu u stomaku pred menstruaciju znak trudnoće ?

U nekim slučajevima, u najranijim stadijumima trudnoće se mogu javiti bolovi u stomaku kao simptom. Grčevi mogu trajati nekoliko sekundi, ali i nekoliko sati, i mogu se javljati tokom nekoliko dana, bez ikakvog vremenskog intervala. To se dešava kada se embrion „kači“ za zidove materice, što se dešava od trećeg do trinaestog dana nakon menstruacije. Intenzitet bola u jajnicima je različit kod svake žene i ide od jedva primetnog do veoma jakog. U svakom slučaju, i najjači bolovi ove vrste su podnošljivi.

bolovi u stomaku pred menstruaciju

U nekim slučajevima su bolovi nešto oštriji na jednoj strani stomaka. Može se i pojačati nakon dužeg stajanja ili nekog fizičkog napora. Čak i kašljanje, smejanje ili kijanje stvaraju određeni pritisak na mišiće u stomaku, što može pojačati bolove. Ako vam se bolovi u stomaku jave uz simptome poput vrtoglavice i mučnine, umora, osetljivih grudi i izostanka menstruacije, možda je najbolje da odete kod lekara i proverite da li ste trudni.

Drugi mogući uzroci bola u stomaku pre menstraucije

Endometrioza

Bol u karlici je čest simptom endometrioze, poremećaja koji se javlja kada tkivo koje formira zid materice počne da raste i van materice. Kod žena koje imaju ovu bolest, suvišno tkivo se ne izbacuje iz organizma kroz menstruaciju, što dovodi do stvaranja cista i fibroznih cista. Ova strana tela obično izazivaju prilično bolne grčeve.

Upalna bolest karlice

Kod upalne bolesti karlice, organi postaju inficirani što je rezultat neke polno prenosive bolesti ili bolesti koja nije lečena neko vreme. Simptomi uključuju bol u donjem delu stomaka, bol tokom odnosa, neredovne menstruacije i vaginalni iscedak neprijatnog mirisa.

Vanmaterična trudnoća

Reč je o trudnoći koja počinje da se odvija van materice – u jajovodima, a u retkim slučajevima i u grliću materice. Još uvek nijedna trudnoća nije tako izneta do kraja. Endometrioza povećava rizik od ovakve trudnoće, a oko 50% žena koje su imale vanmateričnu trudnoću imaju kasnije i upalnu bolest karlice.

Miomi

Reč je o nekancerogenom tkivu koje raste i stvara pritisak na donji deo stomaka, ali često ne izaziva bolove. Najčešći simptomi su grčevi u karlici, pritisak na donji stomak, bol tokom seksualnog odnosa i jako krvarenje tokom menstruacije i između dve menstruacije.

Međuprostorni cistitis

Međuprostorni cistitis (sindrom bolne bešike) se javlja zbog upale bešike i izaziva bolove u donjem stomaku pred menstruaciju. Simptomi su često mokrenje, oštar bol u bešici, pritisak u karlici i bolne seksualne odnose.

Bolest nakon medicinske intervencije

Ovi problemi se javljaju kada nakon histerektomije ostane malo tkiva jajnika. Pošto se jajnici ne uklanjaju u potpunosti, to izaziva hronične bolove i neprijatan osećaj u donjem stomaku. Ostali simptomi su bol tokom seksualnog odnosa, a često i prilikom mokrenja i defekacije.

Nestabilnost karlice

Ovaj problem je čest nakon porođaja. Kada se žena porađa, ligamenti oko zglobova u karlici se rastežu kako bi se prilagodili veličini bebe. Zato ligamenti mogu oslabiti i kasnije ne mogu da nose težinu karlice, što dovodi do jakog neprijatnog osećaja i bolova.

Karcinom materice ili grlića materice

Bol u karlici se smatra simptomom uznapredovalih faza raka grlića materice, koji se javlja kada dođe do nekontrolisanog razmnožavanja ćelija u grliću materice. Bol u karličnom delu je simptom i raka materice, a ostali simptomi su poteškoće sa mokrenjem, neobično i jako krvarenje i bol prilikom odnosa.

Menstrualni grčevi

I na kraju, najbezazleniji uzrok bolova u karličnom delu su menstrualni grčevi, koji idu od tupog do oštrog bola u donjem stomaku. Ovo je sasvim normalna stvar i javlja se kod većine žena nekoliko dana pre menstruacije i tokom menstruacije.