prirodni progesteron u hrani

Koje namirnice sadrže puno progesterona?

U hranu bogatu progesteronom spada tamni zeleniš, tj. povrće poput kelja, spanaća i blitve. Druge namirnice koje sadrže progesteron su bademi, lešnici, pasulj, posno meso, jaja, morski plodovi, banane, žitarice ojačane mineralima i vitaminima, krompir, bundeva, lubenica, semenke od bundeve, mleko, piletina i crna melasa…

Hrana puna progesterona pomaže ženama u regulaciji menstrualnog ciklusa, jača plodnost i pomaže u održavanju trudnoće tokom svih devet meseci.

Zdravo žensko telo traži adekvatne količine vitamina B6, zahvaljujući kom se proizvodi progesteron. Namirnice bogate vitaminom B6 su orasi, piletina, ćuretina, morski plodovi, banane, pasulj, spanać, žitarice, soja, džigerica, riba, sojino mleko i krompir.

Cink je važan mineral koji je neophodan za proizvodnju hormona progesterona. Cink se nalazi u školjkama, crnoj čokoladi, mekinjama pšenice, bundevi, lubenici, semenkama bundeve, rakovima i leblebiji.

prirodni progesteron u hrani

Unos magnezijuma takođe povećava nivo progesterona kod žena. Magnezijum održava i obnavlja hormonski balans u telu, koje zauzvrat, proizvodi dodatne količine progesterona. Hrana u kojoj se magnezijum nalazi u izobilju je boranija, spanać, kelj, šargarepe, kukuruz, žitarice, tofu, peršun, lešnik, okra, bundeva, bokvica i semenke bundeve.

Vitamin C je takođe važan za proizvodnju progesterona u organizmu. Namirnice bogate C vitaminom su paprike, citrusno voće poput naranži i jabuka, grašak, brokoli i tamni zeleniš.

Progesteron je polni hormon, kog proizvodi sam organizam. Sintetiše se iz holesterola, a njegova proizvodnja i regulacija su pod kontrolom kompleksnih procesa u endokrinim žlezdama i reproduktivnim sistemima. Dodatne količine progesterona, koje luče jajnici, utiču na menstruaciju i trudnoću. Progesteron se sam po sebi, ne nalazi ni u jednoj namirnici. Ali, istraživanja pokazuju da određene vrste hrane – na primer, fermentisani proizvodi od soje i namirnice koje sadrže C i E vitamin – podstiču telo da proizvodi još progesterona.

Mikronutrijenti pomažu da organizam proizvede prirodni progesteron

Zrelo jajašce se, tokom svakog normalnog menstualnog ciklusa, otpušta iz jajnika, ostavljajući za sobom strukturu zvanu corpus luteum. Ova struktura proizvodi prirodni progesteron, tokom druge polovine menstrualnog ciklusa koja se zove lutealna faza.

Manjak progesterona može izazvati defekt lutealne faze, ili DLF, a ovo stanje utiče na neplodnost ili pobačaj. Dovoljan protok krvi kroz corpus luteum omogućava normalnu proizvodnju progesterona, a smanjen protok krvi može ugroziti količinu progesterona. Mikronutrijenti koji povećavaju protok krvi kroz corpus luteom poboljšavaju i proizvodnju progesterona kod žena koje imaju defekt lutealne faze, izazvan lošom cirkulacijom.

L-arginin i E vitamin

Japanski naučnici sproveli su malu, pilot studiju, u želji da utvrde da li određeni nutrijenti poboljšavaju proizvodnju progesterona kod žena sa defektom lutealne faze i smanjenim protokom krvi. Rezultati, objavljeni u januaru 2009. godine u naučnom časopisu koji se bavi ženskim reproduktivnim sistemom, pokazali su da je 67% žena, koje su svakodneno uzimale vitamin E imalo poboljšanu proizvodnju progesterona u lutealnoj fazi, kao i 71% žena koje su uzimale aminokiselinu L-arginin.

Prirodni izvori vitamina E su namirnice: pšenične klice, semenke suncokreta, bademi, lešnici i puter od kikirikija. L-arginin se može naći u nemasnom brašnu od susama, nezaslađenom želatinu i semenkama bundeve.

Vitamin C

Preliminarni dokazi ukazuju na to da preveliko prisustvo slobodnih radikala, doprinosi defektu lutealne faze. Slobodni radikali su molekuli koji oštećuju ćelije i remete funkcije organizma. Antioksidanti, poput C vitamina, neutrališu slobodne radikale. U ispitivanju u kom je učestvovalo 122 žene sa defektom lutealne faze i probemom sa plodnošću, svakodnevno im je povećavan nivo progesterona u krvi, suplementima od 750 miligrama vitamina C. Rezultat, objavljen u avgustu 2003. u izdanju časopisa „Plodnost i sterilnost“ pokazao je značajno povećanje progesterona i veće šanse za začeće, kod žena koje su uzimale C vitamin. U hranu bogatu vitaminom C spadaju narandže, grejpfrut, sok od paradajza, brokoli, guava, kivi i slatka paprika.

Fermentisana soja

Nivo progesterona drastično opada nakon menopauze, utiče na zdravlje i simptome postmenupauze. Rezultati istraživanja objavljeni u Azijsko-pacifičkom izdanju časopisa „Kliničke ishrane“ u februaru 2013, govore da je kod žena koje su u ishrani imale proizvode od fermentisane soje 6 meseci, zabeleženo i povećanje nivoa progesterona. U pitanju je 31 žena u postmenupauzi. Kontrolnu grupu su činile 29 žena, koje nisu imale pristup proizvodima od fermentisane soje.

Fermentacija se postiže tako što se soja natapa i prokuvava, pa joj se zatim dodaju bakterijske kulture, i onda sledi period inkubacije, nedelju dana na sobnoj temperaturi. Primeri fermentisane soje su miso, nato i tempeh.

Izbegavajte hranu i biljke koje mogu povisiti nivo estrogena

Balans estrogena i progesterona u ženskom telu je od velike važnosti za njeno zdravlje. Višak estrogena i manjak progesterona mogu izazvati mnoga psihička i fizička oboljenja, uključujući neplodnost.

Ako imate dominantan estrogen a nedostaje vam progesteron, izbegavajte hranu koja može povisiti nivo estrogena.