dijetaizdravlje_ probiotik

Neravnoteža u našoj crevnoj flori, može dovesti do nekoliko simptoma kao što su dijareja, zatvor i bol u stomaku, za koje probiotici mogu biti sigurni i efikasni u ublažavanju balansiranja naših crevnih bakterija. Takođe, su uspešni kao prevencija dijareje izazvane antibioticima. Mnogi od nas koriste su prilikom neke terapije, putovanja, pripreme za određeni medicinski zahvat neki od probiotika. Kako biramo probiotike i da li smo dovoljno informisani koji je najbolji probiotik za određene potrebe, dilemaje svih nas kada se nađemo u apoteci. Imamo sreću ako farmaceut u apoteci  ima vremena da nas sasluša za šta nam treba probitik inače možda se naša tegoba neće rešiti. Nekima od nas je kriterijum cena, nekima proizvođač ili preporuke, prethodno iskustvo…da li grešimo ili smo na pravom putu prilikom izbora naboljeg probiotika za trenutne zdravstvene potrebe.

Funkcija probiotoka u čovekom organizmu

Probiotik pomaže u izbacivanju loših bakterija i zamenjuje ih dobrim kulturama te crevnu ili vaginanlu frolu dovodi ponovo u stanje balansa. Bezbedni su za korišćenje i sadrže različite sojeve probiotičkih kultura koje služe za poboljšanje dobrih bakterija. Na ovaj način sprečava se nastajanje glivičnih ili bakterijskih tragova u crevima ili želucu i obogaćuje crevnu mikrofrolu.

Oni mogu pomoći u regulisanju naše crevne flore koja može, zauzvrat, da pomogne u varenju, proizvodnji vitamina, obezbeđujući strukturni integritet barijere crevne sluznice, zaštitu od patogenih organizama. Naš mikrobiom creva, stoga, igra ključnu ulogu u regulaciji metaboličkih, imunoloških i endokrinih funkcija i može imati dalekosežne efekte na naše zdravlje. Probiotici nemaju neželjena dejstva na ljudski organizam u toku i nakon upotrebe.

Razne vrste probiotika

Ono od čega trebamo krenuti jeste da postoje razni probiotici i da je delotvornost drugačiju u odnosu na ono za šta nam je potreban probiotik. Postoje probiotici kao šo je Linex koji su na primer namenjeni kada osoba ima dijareju a postoje i drugi brenda Probiotic Forte  koji su namenjeni kada imamo konstipaciju. Za određene ginekološke zahvate postoje vaginalni probiotici koji potpomažu održavanju zdrave vaginalne mikrobiote.

Za decu postoje probiotici za jačanje imuniteta koji deluju preventivno na jačanje imuniteta namenjeni naročito deci koja često oboljevaju, deci sa atopisjkim dermatitisom,mališanima sa respiratornim smetnjama i deci sklonoj alergijama. Takođe, probiotik za decu z a jačanje imuniteta mogu koristiti i trudnice tokom u trećem trimestru, zbog jačanja svog imuniteta i imuniteta bebe. Zato najbolji probiotik zaista ne može biti najbolji za svakoga jer im je različita namena i potrebe pojedinca. Ono što možete da uradite je da se raspitate o sastavima i namenama određenih proizvoda a to možete uraditi najlakše na sajtu online apoteka koje nude ove informacije svojim posetiocima.

Pravilno korišćenje probiotika

Da bi probiotik zaista bio najbolji probiotik u datom trenutku za vas, treba ga znati i pravilno koristiti. To se odnosi koliko dnevno ga unositi i kada da li tokom jela, pre jela ili posle. To obično stoji u uputstvu o upotrebi  određenog probiotika. Uglavnom važi pravilo da se piju dva sata nakon jela,  nikakao u toku jela ili posle jela jer im je dejstvo umanjeno pa će i delovanje biti onemogućeno.

Najbolji probiotik će biti onaj koji će rešiti vaše tegobe ili disbalans u telu koji je nastao iz određenog razloga ili usled korišćenja antibiotika. Da bi bio najbolji probiotik obavezno je pridržavati se sledećeg: za koju potrebu ga koristite, kada  i koliko ga na dnevnom nivou uzimate.