dijetaizdravlje_ Da li lumbalna spondiloza izaziva bol u donjem delu leđa sa leve strane

Kičmeni stub je centralni deo koštano-zglobnog sistema i trpi veliko opterećenje pri svakom pokretu. Zbog toga – povrede, degenerativne promene i oboljenja nisu retkost kada su u pitanju pršljenovi i diskusi između njih. Spondiloza je jedno od takvih stanja koje ostavlja trajne promene na koštanim delovima kičme, a time stvara bol duž čitavih leđa.

Problemi u lumbalnom delu stvaraju lumbago, a uzrok konkretnog bola sa leve strane se može tražiti i u spondilozi, ali i drugim stanjima koji nemaju veze sa koštano-zglobnim sistemom.

Pravilna dijagnostika je prvi korak ka lečenju, a poseta fizijatru obavezna radi provere zdravlja kičme i mekih tkiva.

Bol u donjem delu leđa ne treba trpeti. Ako stanje traje i ne prolazi uz odmor, pogoršava se ili se javlja i uz druge simptome, potrebno je potražiti mišljenje lekara i pronaći rešenje za tegobe koje vas muče.

Šta je spondiloza i kako se manifestuje?

Spondiloza kičme je degenerativno oboljenje kičmenih pršljenova na kojima se formiraju koštane izrasline zbog čega pršljenovi i diskusi ne funkcionišu pravilno. Tada se javlja bol, pokreti su ograničeni, a nastaje i uklještenje nerava.

Postoji vratna i lumbalna spondiloza, a nazive su dobili prema mestu gde se promena javlja.

Vratna spondiloza nastaje u gornjem delu kičme i stvara bol u vratu, ramenima i rukama. Često se događa i trnjenje duž ruke, slabost i bol pri određenim pokretima.

Lumbalna spondiloza se javlja u lumbalnom delu kičme i uzrokuje lumbago (bol u lumbalnom delu), najčešće posle naprezanja.

Može se javiti i bol u donjem delu leđa sa leve strane koji se spušta niz potkolenicu i nogu sve do stopala. Mravinjanje, bolna senzacija pri pokretima i nekada i slabiji osećaj duž noge je posledica oštećenja diskusa koji se javlja zbog spondiloze.

Isti simptomi se mogu javiti i duž desnog kuka i noge, a bol traje i remeti svakodnevno funkcionisanje pa je pomoć fizijatra neophodna.

U oba slučaja jači bolovi se javljaju nakon naprezanja, promene položaja leđa, ali i kašljanjem, kijanjem i smehom. Kičmeni stub čuva kičmenu moždinu, ali i brojne nerve pa svaka povreda daje višestruke simptome duž ruku i nogu.

Terapija lečenja obuhvata medikamente za ublažavanje bolova, umereno vežbanje, ali i različite tretmane na aparatima koji su tu da oslobode od bola i podstaknu oporavak. Trakcioni sto, ultrazvučni aparat, magneti, FSWT usmerena terapija… su samo neki od uređaja koje primenjuje najsavremeniji opremljen fizijatrijski centar.

dijetaizdravlje2_ Da li lumbalna spondiloza izaziva bol u donjem delu leđa sa leve strane

Koji su ostali uzroci bola u donjem delu leđa sa leve strane i kako ih treba lečiti?

Pored spondiloze i drugih degenerativnih promena, uganuće ligamenata, diskus hernija, išijas, loše držanje kičmenog stuba, povreda mišića… takođe mogu da izazovu bol u donjem delu leđa sa leve strane, ali i sa seljenjem bola duž noge ili pojave bola i na desnoj strani.

Ovi simptomi su u domenu fizijatrijskog lečenja pa je neophodno posetiti fizijatrijski centar koji će propisati kombinaciju terapija za oslobađanje od bola, ukočenosti i pravilno lečenje uzroka bola.

Pored ovih uzroka, bol u donjem delu leđa sa leve strane može da nastane i zbog problema sa unutrašnjim organima.

Infekcija mokraćnih kanala i bubrega je jedan od uzroka koji daje bol sa leve ili desne strane, a manifestuje se zamućenim urinom koji ima i promenu boje, može se javiti i temperatura i oštar bol pri mokrenju.

Slične simptome daje i pesak i kamen u bubregu samo što je bol znatno jača i simptomi su takvi da se ovo smatra urgentnim zdravstvenim stanjem.

Žene mogu da imaju probleme sa upalom jajnika i druge infekcije reproduktivnih organa što može da boli samo sa jedne strane, a bol se seli duž karlice i sa prednje strane stomaka.

Fizijatar svakako proverava zdravlje leđa i simptome bola u lumbalnom delu, ali će se detaljnim pregledima utvrditi zdravlje drugih organa koji mogu da daju slične simptome lumbaga. Tada se uključuju i drugi lekari koji nastavljaju sa lečenjem primarnog uzroka bola.

Lumbalna spondiloza može da uzrokuje bol u donjem delu leđa i sa desne i sa leve strane. Bol se seli duž kuka i noge, sve do stopala.

Ako imate neke od simptoma, ograničen pokret i bol sa leve strane leđa, pozovite fizijatrijski centar i zakažite prvi pregled. Proverite zdravlje kičmenog stuba kao najčešći uzrok ovih bolova i lečite uzrok na adekvatan način i uz pravu terapiju.