čvorići u dojkama

Čvorići u dojkama šta bi to moglo bitičvorići u dojkama
Preko 80 odsto čvorića u dojkama benigne je prirode, a to mogu biti fibroadenomi, ciste, hamartom, adenoza, fibroza, proširenje mlečnih kanala, papilom, vaskularni i granularno-ćelijski tumor masna nekroza…

No čvorići upućuju i na maligni tumor, zbog čega je obavezna konsultacija sa specijalistom.
FIBROADENOM je benigni tumor građen od žlezdanog tkiva, a lociran u mlečnom kanalu ili pored njega. Uvećava se pred kraj menstrualnog ciklusa, kad može postati bolan.

Kako izgleda fibroadenom: To je okruglasta, čvrsta tvorevina dobro ograničena, ali ne i učaurena, prečnika dva do tri centimetra, ponekad i veća. Žene ga opisuju kao “kuglicu koja beži pod prstima”.
Lečenje: iako se ova vrsta tumora s godinama smanjuje, ukoliko ženi stvara neugodnosti ili se znatno povećava, može se odstraniti hirurški.

Limfni čvorići deo su odbrambenog sistema ljudskog tela, a njihovo uvećanje zapravo je odgovor organizma na upalu i infekciju, ili je pak posledica malignih oboljenja.
Povećanje limfnih žlezda nije boiest: treba ustanoviti uzrok te pojave i otkloniti ga, što važi i za infekcije i za zloćudne bolesti.
Ispitivanje je neophodno ako su limfni čvorovi na vratu i u pazuhu veći od centimetar i po, a u preponama od dva centimetra, te ukoliko uzrok dugotrajnijeg povećanja limfnih čvorova nije jasan. U tom slučaju radi se punkcija (uzimanje uzorka tkiva iz čvora tankom iglom) ili biopsija (vađenje čvora i mikroskopski pregled tkiva). Ukoliko ovi nalazi ukazuju na tumor, bolesnik se upućuje onkologu, a ako je reč o infekciji, neophodno je utvrditi je li ona izazvana bakterijama, virusima ili drugim mikroorganizmima te bolesnika uputiti nadležnom specijalisti. Postoje osobe kod kojih svaka upala izaziva izrazito uvećanje limfnih čvorova. Uzrok preterane reaktivnosti limfnih žlezda još uvek nije poznat aii ova pojava nije opasna niti zahteva lečenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *