Samo je manji deo izraslina i čvorića na dojci maligne prirode. Većinom su ti čvorići obične ciste ili dobroćudni poremećaji u dojkama -hronični etkični mastitis.

Ali nikad ne možete biti potpuno sigurni šta je šta – čak ni vaš doktor! Oboje možete posumnjati da se ne radi uopšte o raku – možete biti “skoro sigurni”, ali to nije dovoljno. Svaki čvorić zahteva kompletno ispitivanje bar jednom. Kada lekar pregleda dojke, odrediće njene odlike ,veličinu, stepen tvrdoće, da li je meka ne ili stvara ulegnuća na okolnoj koži, tako da liči na koru pomorandže. On će potražiti izrasline i u drugoj dojci i ispod oba pazuha, i proveriti da li su vaši preci bolovali od raka dojke,želeće da zna da li pijete, jer se alkohol dovodi u vezi sa sve prisutnijim rakom dojke. Već tada će lekar pretpostaviti o kakvom se čvoriću radi, ali još neče biti siguran. Zato će vam verovatno savetovati da uradite mamogram. Ni to nije stoprocentni dokaz, medutim, rak pokazuje neke karakteristične crte na snimku. Ako i posle toga postoji i najmanja sumnja, lekar će (ili bi trebalo) da odredi biopsiju – ili punktiranjem iglom (sadržaj čvorića se vadi pomoću igle i analizira na maligne ćelije) ili otvorenu biopsiju (žlezda se hirurški ukloni ili se iseče njen deo, pa se ispituje pod mikroskopom). Nekoliko karakteristika izrasline u dojci učiniće dijagnozu eventualnog raka preciznijom).

Pre svega, kancerozni čvorići su bezbolni. Ako vas dojke bole, moguće je da ste se povredili ili vam se tu javila neka infekcija. Ako to uvećanje osećate kao cistu, to jest, kao malu kesu ispunjenu tečnošću, lekar će propustiti svetlost kroz nju u zamračenoj prostoriji. Tečnost će da zasvetluca; a ako je sastav čvrst, neće. Te čvrste izrasline su zabrinjavajuće. Na nesreću, ni ovaj test nije pouzdan, pošto grudi često sadrže razne meke ciste, masne tumore i druge poremećaje koji liče na čvrste tumore. Kada je koža povrh te mase ulegnuta ili neravna ili poput kore od pomorandže možete biti skoro sigurni da je u pitanju rak dojke.

Čvorići u obe dojke pre sugerišu neki proces nego rak. Kada bradavica krvari, sumnja se na rak.

Važan podsetnik: Mada ne često, rak grudi javlja se i kod muškaraca.Izvesni lekovi mogu izazvati naticanje dojki i ostaviti u njima čvoriće i bol. Takav je Aldomet (alfametildopa – koristi se za lečenje povišenog krvnog pritiska), hloropromazin (psihotropni lekovi) aklakton (blagi diuretici), digitalis (obično se prepisuj kod raznih srčanih poremećaja) i beta blokatori (za anginu, hipertenziju, poremećaje srčanog ritma).
Njihov sporedni efekat javlja se i kod žena i kod muškaraca, ali je uočljiviji kod muškarca pošto su njihove grudi manje. Kada prestanete da uzimate lek koji vam smeta, grudi če se postepeno vratiti na normalu -ali če to trajati nedeljama.

Tri nezamenljiva pravila u vezi raka dojke glase:

(1) proverite dijagnozu trostruko – samoispitivanjem, uz pomoč lekara i rutinskom mamografijom;

(2) svaka nova izraslina na dojci, naročito ako ne boli a smeštena je samo u jednoj dojci, treba se smatrati rakom dok se ne dokaže suprotno;

(3) većinu izraslina u dojci ispitajte biopsijom da biste bili sigurni šta je po sredi.

Simptom: Čvorić u dojci Šta sve može da znači (Šta treba preduzmete)

1. Rak, naročito ako je bezbolan i prisutan samo u jednoj dojci (Biopsija a potom odgovarajuči tretman: umerena radikalna mastektomija, lumpektomija, zračenje, hormoni i hemoterapija – ili kombinovanje ovih tretmana).
2. Dobroćudna cista (Biopsija da biste bili sigurni u dijagnozu).
3. Hronični cistični mastitis (Biopsija, da budete siQurni; vitamin E; prestanak uzimanja kafeina; malo masnoće, dijeta sa ugljenim hidratima).
4. Povreda (Ubrzo će sama proći).
5. Reakcija na lekove (Prestanite da ih uzimate).

Devedeset procenata svih vrsta raka dojke otkrije se ne pomoću mamografije, niti od strane lekara, već ih zapaze same obolele žene. Ali povremeno ispipavanje dojki nije dovoljno. Da bi isptivanje dojki bilo efikasno, da biste otkrili izraslinu dok je još dovoljno mala da se izleči, treba da znate kako to treba da radite. Možete zamoliti lekara da vam da prospekte koji opisuju tu tehniku. Isprobajte je a zatim proverite kod lekara da li to radite ispravno. Nastavite da praktikujete takva ispitivanja. Nikad niste savršeno spretni u tome. Kad naučite kako, proveravajte dojke svakog meseca, pogotovo ako ste u porodici imali slučajeve raka dojke. U redovnim razmacima trebalo bi da vas pregleda lekar. Uradite prvi mamogram u trideset petoj, a zatim ga ponavljajte svake dve godine izmedju četrdesete i pedesete, a potom svake godine. Sva tri načina – dobra tehnika samo ispitivanja, redovni pregledi kod specijaliste – nude najbolje šanse da rano otkrijete rak dojke, dovoljno rano da biste ga izlečili.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *