Halitoza je medicinski naziv za bolest koja se ogleda u jako neugodnom hroničnom zadahu iz usta. Dosta često, ljudi koji pate od ove pojave, toga nisu ni svesni, ali ako želite da otkrije jeste li među njima, predlažemo vam ovaj brzi test.

Debljim koncem očistite zadnje zube, pa ostavite konac minut ili dve da se osuši pa ga zatim pomirišite.Možete upotrebiti i komadić gaze, kojom prebrišite jezik nekoliko puta, neprijatan miris će otkriti da li je reč o halitozi.

Hroničan zadah niz usta ne možete ukloniti pastom za zube ili žvakaćom gumom jer ga uzrokuju bakterije na jeziku i u ustima. Halitoza može biti i znak bolesti, kao što su dijabetes ili upala sinusa. Lekar će proveriti da li je uzrok u bolesti želuca, jetre, bubrega ili emfizema pluća, koji je posledica hroničnog bronhitisa ili astme, a karakteriše ga otežano disanje.

Semenke klinčića, komorača ili anisa mogu poboljšati vaš dah. Jednostavno žvaćite neku od pomenutih semenki nakon jela, i to bi moglo da pomogne.

Izbegavajte pivo, vino i viski jer ta pića potpomažu stvaranje neprijatnog mirisa. Čak se i u kafi se skrivaju sastojci koji su dobri u borbi protiv lošeg daha, pa vam savetujemo da tu i tamo popijete taj topli napitak. Da kafa sadrži antibakterijska svojstva koji su odlični u borbi protiv zadaha, potvrdili su i naučnici. Iako se verovalo da je upravo kafa kriva za loš dah, pokazalo se da ona sama izaziva čak i lep miris.

halitoza los zadah

Upaljene desni su često uzrok lošeg zadaha

Postoji nekoliko spojeva koji pomažu kod stabilizacije kolagena u desnima i pri jačanju desni, uključujući vitamin C i Koenzim K10. Hronični loš zadah kod bolesti desni je gotovo uvek znak nedostatka vitamina C. Vitamin C može sprečiti bolesti desni i gingivitis stvaranjem nepovoljnog okruženja za razvoj bakterija.

Povezano >>>Neprijatan zadah iz usta uzroci i lečenje

Kiselina u želudcu utiče na loš zadah

Odgovarajući nivo želudačne kiseline neophodna je za pravilno funkcionisanje probavnog sistema. Ona aktivira probavne enzime koji razgrađuju hranu na male čestice spremne za apsorpciju. Nizak nivo želudačne kiseline tokom vremena stvara upalne promene u sluznici želuca. Normalna količina želudačne kiseline pomaže probavnom sistemo da bude bez štetnih bakterija i parazita. S niskim nivoom kiselosti i prisustvom neprobavljene hrane, veća je verovatnoća da će bakterije nastaniti želudac ili tanko crevo, i ometati varenje i apsorpciju proteina, masti i ugljenih hidrata.A možete zamisliti kako će se to odraziti na vaš zadah.

Očistite creva od štetnih bakterija

Helicobacter pilori je vrsta bakterije koja ima tendenciju da preraste kada je nivo želudačne kiseline nizak – to takođe može biti jedan od uzroka lošeg zadaha. Ova bakterija ima tendenciju da uzrokuje smanjenje želudačne kiselosti čime stvara povoljne uslove za svoj razvoj. Takođe povećava verovatnoću kolonizacije želudca i tankog creva od drugih neželjenih organizama. Helicobacter pilori je povezana sa bolestima srca, bolestima desni, asmom, hroničnim glavoboljama ili migrenama. Ako imate simptome hroničnog lošeg zadaha savetujemo vam da se testirate na ovu vrst bakterije.

Prirodni lek protiv lošeg zadaha

Jedan od najpoznatijih začina cimet sadrži esencijalna ulja koja eliminišu bakterije iz grla česte uzročnike lošeg zadaha, limunska kiselina neutrališe ostatke hrane nalijepljene po zidovima ustiju koje se tamo zadržavaju i nakon pranja zuba.

Spanać i peršun među zelenim povrćem prednjače u sposobnosti eliminisanja lošeg zadaha, a sve zahvaljjući hlorofilu koji uništava bakterije i normalizuje zdravlje digestivnog sistema. Mešavina ovih sastojaka uz dodatak meda pomoći će vam da se u trenu rešite neugodnog zadaha.

Sastojci:
– 1 limun
½ kašičice cimeta
1 kašičica meda
2 šake spanaća
1 svežanj peršuna
0,5 dcl tople vode

Priprema:

Dobro isperite spanać i listove peršuna ubacite ih u blender i dodajte sok od sveže ceđenog limuna i toplu vodu. Sve dobro usitnite i na kraju umešajte cimet i med.
Popijte ujutru na tašte.

Savet: Ovaj moćni napitak protiv zadaha iz usta možete čuvati u frižideru i koristiti ga osim ujutro pre doručka i sat vremena nakon jela.

Povezano >>>Neprijatan zadah iz usta upozorava

Evo još 7 saveta protiv lošeg zadaha

1. Iscedite jedan limun i njegov sok grgljajte u ustima pa progutajte . Nakon toga pojedite običan čvrsti jogurt . Taj ” desert ” zadržaće loš zadah podalje od vas narednih 12 do 24 sata .

2. Žvačite listove sveže mente .

3. Šoljica nezasladjenoga čaja takođe suzbija loš zadah .

4. Jedete li svakodnevno jogurt, trajno ćete se rešiti lošeg zadaha .

5. Žvačite suncokretovo seme pa popijte čašu vode .

6. Pijte mnogo vode.Dehidracija podstiče loš zadah.

7. Jabuka povoljno utiče na zdravlje usne šupljine.Jedna jabuka dnevno čini čuda, a dah održava svežim.